Arab Saudi berusaha mendapatkan perjanjian pertahanan daripada AS tatkala pilihan raya Presiden semakin hampir

(SeaPRwire) –   Arab Saudi mungkin bersedia menerima komitmen tidak mengikat daripada Israel untuk mewujudkan negara Palestin dalam usahanya untuk mendapatkan pakatan pertahanan dengan Amerika Syarikat menjelang pilihan raya presiden 2024.

Arab Saudi sebelum ini bergerak ke arah normalisasi hubungan dengan Israel dan mengakui negara itu buat pertama kali berkat diplomasi diketuai Amerika Syarikat. Tetapi usaha tersebut ditangguhkan pada Oktober selepas ‘serangan’ Hamas ke atas Israel, dan tindak balas seterusnya Israel yang menyulut kemarahan dunia Arab.

Walaupun begitu, Arab Saudi kini semakin berminat memperkukuhkan keselamatan negara dan menangkis ancaman daripada saingan Iran, jadi kerajaan itu boleh terus maju dengan rancangan gemilangnya untuk mentransformasi ekonomi dan menarik pelaburan asing besar-besaran, kata dua sumber serantau.

Dorongan diplomatik Riyadh datang ketika kebimbangan meningkat terhadap jangkauan ketenteraan Iran, yang mempunyai proksi di Iraq, Yaman, Lubnan, Syria, dan Gaza.

Untuk mencipta ruang gerak dalam perbualan mengenai pengakuan Israel dan mendapatkan pakatan pertahanan AS kembali ke landasan, pegawai Saudi memberitahu rakan sejawatan Amerika Syarikat bahawa Riyadh tidak akan memaksa Israel mengambil langkah konkrit untuk mewujudkan negara Palestin dan sebaliknya akan menerima komitmen politik terhadap penyelesaian dua negara, kata dua sumber serantau kanan kepada Reuters.

Perjanjian serantau besar sedemikian, yang kerap dilihat mustahil bahkan sebelum perang Israel-Hamas, masih akan dihadapi banyak halangan politik dan diplomatik, terutamanya ketidakpastian mengenai bagaimana konflik Gaza akan berakhir.

Satu lagi halangan besar kepada rancangan ini ialah Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu yang secara terus menolak sebarang aspirasi Amerika Syarikat dan Arab untuk negara Palestin sebaik sahaja perang Gaza berakhir.

Satu pakatan yang memberikan perlindungan ketenteraan Amerika Syarikat kepada eksporter minyak terbesar dunia itu sebagai pertukaran untuk normalisasi dengan Israel akan mengubah bentuk Timur Tengah dengan menyatukan dua musuh lama dan mengikat Riyadh ke Washington ketika China membuat kemajuan di rantau ini.

Satu perjanjian normalisasi juga akan memperkukuh pertahanan Israel terhadap saingan utama Iran dan memberikan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden satu kemenangan diplomatik untuk dibanggakan menjelang pilihan raya presiden 5 November.

Pegawai Saudi secara peribadi telah mendesak Washington untuk menekan Israel mengakhiri perang Gaza dan berkomitmen kepada “landasan politik” untuk negara Palestin, dengan mengatakan Riyadh akan kemudian normalisasi hubungan dan membantu dana pembinaan semula Gaza, kata salah seorang sumber serantau itu.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.