Apa yang Tidak Tunjukkan Filem Killers of the Flower Moon Tentang Legasi Bangsa Osage

Killers of the Flower Moon, filem Martin Scorsese tentang kaum saya, Osage Nation dari Oklahoma, membawa kehidupan zaman keganasan yang kami alami seratus tahun lalu, seolah kami kembali berada di jalan-jalan sibuk reservasi 1920-an, bersentuhan siku dengan leluhur kami dan pembunuh mereka. Ia adalah filem yang kuat, dengan jelas dan menyayat hati yang tepat.

Scorsese dengan betul dipuji kerana menggerakkan ceritaannya melampaui naratif lelaki putih menyelamatkan hari dengan penyesuaian penting buku ke filemnya. Tetapi peristiwa filem hanyalah satu bahagian dari kisah yang jauh lebih kaya. Apa yang tidak sepenuhnya ditunjukkan oleh filem ialah kegigihan Osage yang melampaui zaman serangan ini. Jika filem adalah sumber pengetahuan anda yang tunggal, anda mungkin menganggap bahawa Osage tidak terselamat—Nation Osage, bagaimanapun, tidak hanya terselamat—ia berkembang maju.

Sebarang kisah Nation Osage hari ini, tentu sahaja mesti menggambarkan warisan trauma Osage yang timbul daripada sejarah panjang penduduk mengambil tanah kami, memecahkan keluarga kami, cuba memusnahkan bahasa dan budaya kami, menggulingkan kerajaan kami, tidak memenuhi janji perjanjian, menipu dan membunuh orang Osage, dan melawan hak kami untuk mentadbir tanah kami.

Tetapi, seperti Julie O’Keefe, seorang wanita Osage dari Pawhuska dan penasihat kostum filem itu berkata kepada saya, “Osage sentiasa cuba mengambil kawalan daya yang datang kepada kami dan menukarkannya menjadi sesuatu yang boleh bekerja untuk kami.” Nation Osage telah terlibat dalam proses berterusan untuk memenuhi keperluan unik kami melalui pengambilan alih alat bukan asli seperti perjanjian persekutuan, kerajaan berperlembagaan, birokrasi, teknologi, dan kapitalisme.

Walaupun alat itu sendiri adalah kontemporari, kesediaan kami untuk mengambil cara baru untuk memastikan kelangsungan hidup kami bukanlah sesuatu yang baru. Kisah-kisah penciptaan Osage dan tradisi lisan yang lain dipenuhi dengan konsep pergerakan. Cerita-cerita ini kerap membincangkan “berpindah ke negara baru” sebagai proses yang dibincangkan dan dirancang oleh ??͘??͘??͘?? (pemimpin Osage). ??͘??͘??͘?? dikatakan telah menyedari bahawa alam semesta sentiasa berubah, dan oleh itu menerima perubahan sebagai sebahagian penting daripada struktur dan pendekatan Osage sendiri.

Penjajahan Amerika Syarikat ke atas Nation Osage mencipta bentuk-bentuk intensif ?????? bagi kami. Dari 1808 hingga 1839, tujuh perjanjian mengurangkan kawalan Osage ke atas 96 juta ekar tanah, mewakili 75% asas tanah Osage. Sebagai balasan, Osage hanya ditawarkan $166,000 tunai, anuiti, ternakan, dan bekalan pertanian. Kami menggunakan perjanjian ini bagaimanapun untuk menjamin janji kesihatan, pendidikan, sokongan dalam pengurusan sumber, dan perlindungan terhadap musuh kami. Terlalu sering janji-janji ini tidak dipenuhi. Walaupun apabila dipenuhi, ia sering datang jauh selepas diperlukan, atau dalam bentuk merosakkan dan tidak mencukupi.

Bahkan di hadapan kegagalan sedemikian, bagaimanapun, Nation Osage terus berusaha untuk menggunakan strategik hubungan dengan kerajaan persekutuan untuk memenuhi keperluan kami. Pegawai Osage telah menggunakan mahkamah persekutuan, FBI, Jabatan Hal Ehwal Orang Asli, undang-undang, dan geran persekutuan untuk memegang kerajaan AS kepada janji dan kewajipan perjanjian kerana janji perlindungan adalah salah satu alat tunggal kami terhadap ancaman yang dihadapi kami. Memenuhi keperluan Osage berulang kali bermakna menggunakan kerajaan AS untuk memperoleh daya tumpuan terhadap, menangkis, dan menerima pampasan untuk masalah yang dicipta kerajaan dan dasar untuk kami, terutamanya dengan negeri Oklahoma dan industri pengeluaran. Mungkin bertentangan dengan logik, hubungan tidak seimbang ini adalah apa yang digunakan Osage untuk mensertai kerajaan diri.

Selepas satu abad di bawah struktur mentadbir terhad yang dikenakan ke atas kami oleh kerajaan persekutuan, kami telah mencipta perlembagaan baru pada tahun 2006 yang telah membolehkan kami mentadbir diri sendiri dan melakukan kerja yang perlu untuk memastikan rakyat kami akan mempunyai masa depan yang cerah. Penciptaan perlembagaan 2006 adalah mungkin kerana undang-undang persekutuan di mana Majlis Tribal Osage telah melobi. Di bawah perlembagaan 2006, pegawai Osage telah mencipta kerajaan tiga bahagian dengan sekatan dan imbangan yang telah membolehkan Negara untuk menyediakan kesihatan, mengajar bahasa Osage, dan memulihkan asas tanahnya.

Mentadbir diri sendiri di bawah Perlembagaan Osage 2006 membolehkan Nation Osage mengambil alih kemudahan Kesihatan Perkhidmatan Indian yang lama diabaikan. Dalam melakukannya, bagaimanapun, Negara mewarisi birokrasi yang ketinggalan zaman, peralatan yang lapuk dan tidak sesuai, dan birokrasi yang tidak mencukupi dan direka semula dengan buruk. Usaha kesihatan persekutuan dan Perkhidmatan Kesihatan Indian mencipta ruang paternalisme kolonial, pengabaian, penyeragaman, dan penghapusan di seluruh negara Orang Asli, walaupun Orang Asli berulang kali cuba campur tangan atas nama mereka sendiri.

Dengan peralihan dan proses akreditasi Pusat Kesihatan Wahzhazhi abad ke-21 Nation Osage ke Perkhidmatan Kesihatan Indian, Osage sedang bekerja untuk membawa ketertiban ruang yang diabaikan ini. Meningkatkan aliran pendapatan telah membantu menyediakan peralatan, perkhidmatan, dan bahkan kemudahan yang dipertingkatkan. Mereka reka bentuk birokrasi kesihatan yang kukuh, membina kemudahan baru, memperluaskan perkhidmatan, dan meningkatkan kepuasan pesakit adalah semua aspek inti untuk memastikan masa depan kesihatan Osage.

Pembangunan negara abad ke-21, dengan aliran pendapatan kasino yang meluas, telah membolehkan penciptaan program bahasa Osage yang kukuh. Melalui dasar penyeragaman, kerajaan AS hampir berjaya memutuskan aliran generasi bahasa Osage, mencipta satu masa pada tahun 2005 apabila tiada lagi pembicara asli. Namun, ia tidak dapat menghapuskan Osage atau bahasa kami, yang kekal sebahagian penting doa, lagu, dan upacara kami. Bagi banyak Osage, mengekalkan hubungan dengan bahasa adalah cara terbaik untuk kekal terhubung dengan nilai-nilai inti yang terkandung dalam bahasa dan cara hidup kami, terutamanya ???? (hubungan hormat).

Jabatan Bahasa Nation Osage sedang membawa bahasa kembali ke kehidupan harian kami dengan mengambil pelbagai teknologi. Ahli bahasa kami telah mencipta sistem tulisan dan membuatnya tersedia di pelantar elektronik. Pendidik kami menganjurkan kelas dalam