Apa Yang The Golden Bachelor Katakan Tentang Keinginan Semasa Kita Menua

28 Sept. adalah tayangan perdana The Golden Bachelor, rancangan baru dari francais The Bachelor yang menampilkan kencan warga emas. Episod perdana berlangsung seperti mana-mana pengenalan Bachelor di mana kita menyaksikan bakal pengacara bertemu kumpulan penuh harapan. Perbezaannya ialah orang yang bertemu bukanlah mereka yang baru memulakan kerjaya atau bersedia untuk berkeluarga. Orang-orang ini sedang mencari seseorang untuk menghabiskan babak seterusnya, dan akhir, bersama.

Saya mula melihat panggilan uji bakat untuk The Golden Bachelor sejak beberapa lama dahulu. Saya tidak memikirkannya dengan mendalam pada masa itu, selain daripada betapa menariknya untuk melihat ibu saya dalam rancangan yang dikenali kerana mengejar populariti, berlawan untuk udang, merancang sesuatu yang keji, dan tingkah laku lain yang menyebabkan peserta dilabel sebagai “ada di sana untuk sebab-sebab yang salah.” Dan kemudian, pada 14 Ogos 2023, semasa episod “The Men Tell All” musim The Bachelorette Charity Lawson, dunia diperkenalkan kepada Gerry Turner, Golden Bachelor pertama francais itu – seorang duda berusia 72 tahun dengan dua orang anak perempuan dan dua orang cucu.

Pengenalan Turner disambut dengan pujian yang tidak terhingga dan mata berlinang air mata kerana beliau menerangkan hasratnya untuk mencari cinta sekali lagi selepas kehilangan isterinya akibat penyakit pada 2017. Mereka berdua adalah kekasih sekolah tinggi dan berkahwin selama 43 tahun. Apabila ditanya oleh hos, Jesse Palmer, sama ada beliau percaya beliau akan menemui cinta seperti yang beliau miliki dengan isterinya, Turner mengulas, “Apa yang saya cari pada usia 70 tahun berbeza daripada apa yang saya cari di sekolah tinggi dan kolej.” Minat saya segera terangsang.

Semasa tayangan perdana rancangan itu, kita dapat gambaran tentang dinamik kompleks berkencan di usia lanjut apabila Gerry dan para peserta berkongsi hasrat mereka untuk berpasangan, cinta, dan kasih sayang selepas sudah menjalani kehidupan penuh dan bagi sesetengah, cinta berganda.

Bachelor Nation kini akan menyaksikan evolusi cinta selepas seumur hidup pengalaman, kehilangan, dan ketahanan. Saya menyokong Gerry, seperti saya menyokong semua pengacara, untuk menemui cinta dan pasangan seumur hidup – tetapi sangat membimbangkan betapa rancangan ini memberi tumpuan kepada populasi warga emas yang sempit, semuanya sangat sihat dan aktif, dengan beberapa peserta bekerja dalam industri kecergasan. Adakah ini yang francais percaya layak mendapat peluang kedua untuk cinta?

Kepelbagaian sentiasa menjadi masalah untuk francais ini, daripada pengacara hingga para peserta. Pemilihan bakat rancangan ini secara historis cenderung ke arah homogeniti dan termasuk sedikit kepelbagaian ras, badan atau keupayaan. Sebelum The Golden Bachelor, julat umur untuk peserta biasanya jatuh antara awal 20-an hingga akhir 30-an. Rancangan ini kelihatan seperti cara francais membuka perbincangan tentang usia dan mengakui populasi pengencar yang jarang diwakili dalam media.

Barisan pelakon untuk musim Gerry didedahkan pada 30 Ogos dalam video yang menarik dengan lagu Cher “Believe” dimainkan di latar belakang. Dua puluh dua wanita dalam gaun fesyen mendedahkan diri mereka bersedia untuk cinta dan berharap ia dengan Gerry. Berdasarkan siapa yang terpilih, jelas bahawa penerbit memilih peserta yang menafikan apa yang kita bayangkan apabila memikirkan warga emas. Tetapi adakah langkah pemilihan bakat ini memecahkan stereotaip atau mengukuhkan jangkaan memudaratkan bagi orang yang berusia lebih 60 tahun untuk kurus, dengan sedikit keriput, dan kebanyakannya bebas kelabu?

Dalam banyak cara, The Golden Bachelor adalah cerminan kepercayaan budaya kita tentang penuaan. Kita sudah mula melihat petunjuk ageisme, yang Persatuan Psikologi Amerika takrifkan sebagai “diskriminasi terhadap orang tua kerana stereotaip negatif dan tidak tepat.” Salah satu “peserta” akhir untuk keluar dari limusin untuk bertemu Gerry adalah Concetta “Aunt Chippy” Potenza, yang juga merupakan bibik Jimmy Kimmel. Pada usia 84 tahun, dia lebih menyerupai stereotaip wanita tua yang tidak diingini. Dalam gaya Bachelor yang klasik (dan tidak berperasaan), dia dimaksudkan sebagai hiburan komedi, tetapi dia didaftarkan lebih sebagai lelucon gemuk. Dilemparkan terhadap wanita yang berjaya melarikan diri dari kemusnahan usia, dia kelihatan menggambarkan kisah pengajaran. Dia lantang, mengulas bahawa dia di tempat yang salah, dan tertidur semasa majlis mawar. Sama ada dia secara sukarela berada di sana untuk lelucon atau tidak, titiknya tetap sama: dia tidak pernah menjadi saingan.

Terdapat banyak stereotaip tentang orang tua, dan salah satunya ialah bahawa tubuh tua, dengan lemak dan lipatan dan keriput, tidak diingini. Ini terutamanya benar untuk wanita, yang mengalami tekanan yang besar untuk kekal muda dalam penampilan dan menjadi (atau kekal) kurus ketika mereka menua – sebahagiannya secara hormon mustahil dan hanya menjadi lebih rumit oleh apa-apa jumlah isu kesihatan yang kita hadapi ketika kita menua. Mungkin kita akan mendengar daripada para wanita tentang perjuangan mereka dengan berat badan dan imej tubuh dan bagaimana mereka mengalami menduduki tubuh yang lebih tua.

Dalam pemilihan Turner, yang kurus dan aktif (dia suka pickleball), rancangan itu juga memegang contoh penuaan aspirasi tentang apa yang kelihatan seperti untuk lelaki. Turner kelihatan seperti gambaran “kesihatan” dengan tidak hampir tubuh datuk atau bahkan tubuh bapa. Dia menggunakan alat bantu dengar, tetapi selain daripada itu dia kelihatan lincah seperti mana-mana lelaki muda. Tidak semua lelaki menua dengan anggun begini, tetapi itulah yang menjadikan Gerry pilihan lakonan yang menarik untuk francais itu. Mereka mahu kita melihat versi idealisasi penuaan, bukan apa yang kebanyakan kita mungkin alami dalam kehidupan kita sendiri.

Satu lagi kawasan yang sukar untuk The Golden Bachelor untuk navigasi adalah seks. Seks warga emas cenderung dihapuskan dari media demi gambaran yang lebih baik hati, tanpa seks tentang penuaan. Apabila musim Gerry pertama kali diumumkan dalam “The Men Tell All,” topik Fantasy Suites muncul. Fantasy Suites adalah kencan semalaman di mana tiga finalis dapat menghabiskan masa tanpa kamera dan meneroka keintiman dengan pengacara. Jesse Palmer bertanya kepada Gerry sama ada itu akan menjadi sebahagian daripada perjalanannya, ketika kamera menyapu sekitar studio dengan wajah tercengang. Gerry mengulas bahawa ini akan bergantung pada hubungan yang dia bina dan sejauh mana mereka berdua berasa selesa, yang secara umumnya bagaimana Fantasy Suites ditangani oleh pengacara yang lebih muda.

Masalahnya terletak pada soalan itu: Mengapa Gerry akan berbeza? Orang tua berhubungan seks, kadangkala seks terbaik dalam hidup mereka. Bagaimana rupa ia sebahagian besarnya misteri kerana tiada siapa bercakap tentangnya.

Semasa pendedahan Gerry, ada lelucon tentang bagaimana dia sedang trending dengan tweet tentang bagaimana dia “boleh dapatkan” dan “datuk gersang”. Tetapi entah bagaimana idea dia memilih untuk meneroka sambungan seksual dengan satu atau beberapa peserta tidak dapat dibayangkan. Lelaki ini telah berhubungan seks sepanjang hidupnya, dan pastinya mengetahui nilai sambungan seksual dapat mempunyai dalam hubungan.

Berdasarkan apa yang kita lihat dalam tayangan perdana dan apa yang disiarkan dalam treler musim ini, saya fikir kita akan mendapat banyak ketegangan seksual. Gerry bercium dengan sekurang-kurangnya dua wanita pada malam pertama dan mengisytiharkan dia jatuh cinta dengan beberapa wanita. Saya teruja untuk ada momen nafsu dan ghairah sebenar antara Gerry dan calon tunangnya. Tetapi saya juga mahu rancangan ini mendedahkan bagaimana hasrat kita berubah ketika kita menjadi tua. Apa yang kekurangan rancangan dalam kepelbagaian tubuh dan ras saya berharap akan diganti dengan perbincangan terbuka tentang bagaimana keinginan seksual berkembang seiring dengan pengalaman hidup kita.