Apa yang Terjadi kepada Kerusi Senat Dianne Feinstein? Ini yang Kita Tahu

Sen. Dianne Feinstein

Senator Dianne Feinstein dari California, Senator wanita yang paling lama berkhidmat dalam sejarah dan ahli Senat yang paling tua, meninggal pada malam Khamis pada usia 90 tahun.

Usia dan kesihatannya yang merosot telah menimbulkan persoalan tentang keupayaannya untuk melakukan tugas selama bertahun-tahun, dan senator itu telah mengumumkan rancangan untuk bersara pada akhir penggal semasanya. Seruan agar beliau meletak jawatan meningkat selepas beliau mengalami komplikasi daripada herpes zoster tahun ini, yang menyebabkannya tidak hadir di Kongres selama berbulan-bulan dan menangguhkan pelantikan di Jawatankuasa Kehakiman Senat.

Feinstein adalah senator pertama yang meninggal dunia semasa bertugas sejak Senator Arizona John McCain setengah dekad yang lalu, menyebabkan kekosongan mengejut di badan yang sangat seimbang. Inilah yang akan berlaku seterusnya.

Siapa yang akan mengambil alih kerusi Feinstein sehingga pilihan raya seterusnya?

Gabenor California Gavin Newson akan diberi tugas untuk melantik pengganti sementara untuk Feinstein, walaupun tidak ada jadual waktu yang diperlukan baginya untuk berbuat demikian. Awal bulan ini, gabenor itu mengulangi janjinya untuk melantik seorang wanita kulit hitam ke kerusi itu jika keperluan itu timbul. Wanita kulit hitam yang menonjol dalam politik California termasuk Setiausaha Negara Shirley Weber, pengawal negeri Malia Cohen, Penyelia County Los Angeles Holly Mitchell, dan Datuk Bandar San Francisco London Breed. Newsom juga berkata sesiapa sahaja yang dilantiknya akan menjadi penjaga kerusi itu, dan bukan calon yang sudah bertanding untuk menggantikannya. Itu mengenepikan Wakil Barbara Lee, yang mengkritik keputusannya.

“Pilihan raya utama itu hanya beberapa bulan lagi,” kata Newsom di NBC Meet the Press awal bulan ini. “Saya tidak mahu mengubah keseimbangan itu.”

Dia tidak mengulas tentang pengganti yang mungkin dalam kenyataannya mengenai kematian Feinstein Jumaat.

Siapa yang bertanding untuk memenangi kerusi untuk penggal penuh?

Pertempuran untuk kerusi Feinstein adalah salah satu perlumbaan yang paling ditunggu-tunggu pada 2024 walaupun sebelum kematian Feinstein, dengan tiga Ahli Dewan Demokrat bersaing untuk kerusi itu dalam pilihan raya utama yang kompetitif. Mereka adalah Adam Schiff, pengurus tuduhan utama dalam perbicaraan pemecatan Presiden Donald Trump yang pertama dan Katie Porter, seorang progresif Orange County di kawasan sempadan, dan Lee, satu-satunya anggota Kongres yang menentang memberi kuasa perang yang hampir tidak terbatas kepada presiden sebagai akibat daripada 11 September 2001.

Pengganti yang dipilih Newsom juga boleh melompat ke perlumbaan atau menyokong salah satu calon yang sudah bertanding. Pemenang pilihan raya November 2024 akan mengambil tempat pada bulan Januari 2025.

Apakah maksud kematian Feinstein terhadap kawalan Demokrat terhadap Senat?

Berikutan kematian Feinstein, Senat kini mempunyai 47 Demokrat, 3 bebas yang berpakat dengan Demokrat, dan 49 Republikan. Buat masa ini, ini bermakna Demokrat akan terus mengawal dewan.

Satu lagi kerusi Demokrat boleh terbuka jika Senator Bob Menendez dari New Jersey mematuhi seruan dari banyak pihak dalam parti sendiri untuk meletak jawatan berikutan dakwaan besar minggu lalu yang menuduhnya menerima rasuah. Jika beliau meletak jawatan, ini akan meninggalkan Senat diikat 49-49, membolehkan Demokrat mengekalkan kawalan kerana undi seri akan diputuskan oleh Naib Presiden Kamala Harris.