Apa Yang Telah Berubah Untuk Britney Spears Sejak Konservatorinya Berakhir

Britney Spears GLAAD Media Awards

Sudah hampir dua tahun sejak Britney Spears’ 13-tahun konservatorship secara rasmi ditamatkan dan dia mendapat keupayaan untuk mengawal kehidupannya.

Walaupun pasukan undang-undangnya masih terlibat dalam prosiding mahkamah mengenai pemain kunci dalam konservatorship—termasuk bapanya, Jamie Spears, dan pengurus perniagaan terdahulu, Lou Taylor—Britney kini secara besar bebas untuk membuat keputusan perubatan, kewangan, dan peribadinya sendiri.

Tahun-tahun berikutnya menyaksikan Britney mengalami beberapa perubahan besar dalam kehidupan, daripada berkahwin dengan—dan kemudian berpisah dari—temannya selama bertahun-tahun, Sam Asghari, untuk menyediakan keluaran memoir yang amat dinanti, The Woman in Me, pada 24 Oktober.

Berikut adalah apa yang kita ketahui tentang apa yang berlaku dalam kehidupan Britney sejak berakhirnya konservatorshipnya.

Kerjaya

Selain memoir pendedahan yang akan datang, di mana dia menerima bayaran terlebih dahulu sebanyak $15 juta daripada penerbit Simon & Schuster, Britney juga telah mengeluarkan beberapa lagu baru.

Pengeluaran lagu pertamanya sejak konservatorshipnya berakhir, kolaborasi Ogos 2022 bersama Elton John bertajuk “Hold Me Closer,” adalah kejayaan serta-merta, mencapai nombor 1 di iTunes di puluhan negara. Dia juga mengeluarkan kolaborasi bersama will.i.am yang berjudul “Mind Your Business” pada Julai.

Page Six kemudian melaporkan bahawa Britney merancang untuk merekodkan album baru dan “mendapat lagu daripada beberapa artis besar.” Walau bagaimanapun, tiada pengesahan daripada Britney sendiri.

Kehamilan dan keguguran

Selepas memberi keterangan pada Jun 2021 bahawa, di bawah konservatorship, dia telah dihalang daripada menanggalkan IUD yang menghalangnya daripada mempunyai anak lagi, Britney berkongsi pada Instagram pada April 2022 bahawa dia hamil dengan anak pertama bersama Asghari. Dalam pos itu, dia mendedahkan bahawa dia telah mengalami depresi perinatal semasa hamil dengan dua anak lelakinya, Sean Preston dan Jayden James, yang dikongsi bersama bekas suaminya Kevin Federline.

“Pada waktu itu wanita tidak bercakap tentangnya… sesetengah orang menganggapnya berbahaya jika seorang wanita membuat aduan seperti itu dengan bayi di dalam perutnya,” tulisnya. “Tetapi kini wanita bercakap tentangnya setiap hari… terima kasih Tuhan kita tidak perlu menyimpan kesakitan itu sebagai rahsia yang wajar.”

Pada Mei 2022, dia dan Asghari mengeluarkan kenyataan bersama di Instagram mengumumkan bahawa Britney telah keguguran awal dalam kehamilan.

“Dengan dukacita terdalam kami perlu mengumumkan bahawa kami telah kehilangan mukjizat bayi kami awal dalam kehamilan,” bunyi kenyataan itu. “Ini adalah masa yang amat menyedihkan bagi sebarang ibu bapa. Mungkin kami sepatutnya menunggu untuk mengumumkannya sehingga kami lebih jauh, tetapi kami terlalu gembira untuk berkongsi berita baik.”

Perkahwinan dan berpisah

Pada 9 Jun 2022, kira-kira sebulan selepas Britney berkongsi berita awam tentang kegugurannya, dia dan Asghari mengikat tali pertunangan dalam upacara peribadi di rumah mereka di Los Angeles. Tiada ahli keluarga Britney, termasuk anak-anaknya, hadir.

Pada 16 Ogos 2023, hanya lebih 14 bulan selepas berkahwin, Asghari mengemukakan permohonan cerai ke Mahkamah Tinggi Los Angeles, menyatakan perbezaan yang tidak dapat diperbaiki sebagai alasan undang-undang untuk perceraian. Menurut permohonan itu, pasangan itu berpisah pada 28 Julai.

Tiga hari kemudian, Britney mengesahkan perpisahan itu dalam pos di Instagram.

“Seperti yang diketahui semua, Hesam dan saya sudah tidak bersama lagi … 6 tahun adalah masa yang lama untuk bersama seseorang jadi, saya agak terkejut tetapi … saya tidak di sini untuk menerangkan mengapa kerana sebenarnya ia bukan urusan siapa-siapa,” tulisnya. “Tetapi, saya tidak dapat menanggung sakit lagi benar-benar !!! Dengan cara telepati saya telah menerima terlalu banyak mesej yang melelehkan hati dari kawan-kawan dan saya berterima kasih !!! Saya telah berpura-pura kuat terlalu lama dan Instagram saya mungkin kelihatan sempurna tetapi ia jauh dari realiti dan saya fikir kita semua tahu itu !!!”

Hubungan dengan anak-anak

Sebelum perkahwinan Britney dan Asghari, peguam Federline, Mark Vincent Kaplan, memberitahu People bahawa Sean dan Jayden tidak mahu mengalihkan tumpuan dari hari besar Britney dengan hadir ke upacara itu.

“Mereka gembira untuk ibunya, dan mereka berharap Sam dan Britney akan memulakan masa depan yang hebat bersama,” kata Kaplan.

Pergaduhan awam melibatkan Britney, Federline, dan dua anak remaja mereka, kini berusia 18 dan 17 tahun, kemudian berlaku, memunculkan spekulasi tentang keadaan hubungan Britney dengan anak-anaknya. Pada Ogos 2022, Federline memberitahu Daily Mail bahawa anak-anak memutuskan hubungan dengan Britney kerana cara dia menggunakan media sosial.

Jayden kemudian memberikan wawancara sendiri dengan ITV News pada September 2022, di mana dia mengkritik kehadiran Britney di Instagram dan membela peranan Jamie dalam konservatorship.

“Saya 100% berpendapat ini boleh diperbaiki. Ia hanya memerlukan banyak masa dan usaha. Saya hanya mahu dia menjadi lebih baik secara mental. Apabila dia menjadi lebih baik saya benar-benar mahu bertemu dengannya lagi,” kata Jayden. “Saya cintakan kamu sangat, saya harap yang terbaik untuk kamu. Mungkin suatu hari nanti kita boleh duduk seperti ini dan bercakap lagi.”

Britney pada mulanya menjawab wawancara Jayden dalam rakaman audio di Instagram, menuduh dia tidak menghormati dan marah kerana dia akan berhenti menerima bayaran penjagaan anak apabila berusia 18 tahun. Dia kemudian memadam klip itu dan memaparkan siri rakaman baru di mana dia bercakap tentang betapa menyakitkan konflik dengan anak-anaknya.

“Sejak mereka pergi, saya sebenarnya merasa bahawa bahagian besar saya telah mati,” katanya. “Yang saya tahu ialah cinta saya kepada anak-anak saya lebih besar daripada apa-apa dan saya minta maaf jika saya pernah menyakiti anda berdua dengan sebarang cara. Saya diberitahu anda berdua telah memblokir saya. Tetapi saya akan bercakap di sini. … Saya begitu bernasib baik kerana masih boleh memanggil anda milik saya, dan saya hanya mahu anda tahu saya minta maaf.”

Beberapa bulan kemudian, pada ulang tahun kelahiran ke-41nya, Britney berkongsi penghormatan emosional kepada anak-anak lelakinya di Instagram. “Kepada kedua-dua anak lelakiku … Saya cintakan kamu … Saya akan mati untuk kamu,” tulisnya. “Semoga rezeki … Mamasita.”

Sejak itu, Sean dan Jayden telah berpindah ke Hawaii bersama Federline, isterinya Victoria, dan anak-anak perempuan mereka Jordan dan Peyton. “Ini adalah peluang bagi Kevin dan isterinya,” kata Kaplan kepada People tentang perpindahan itu. “Dan anak-anak sudah bersedia untuk meninggalkan mikroskop L.A.”