Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Tarikh Pengguguran Pelarian Afghanistan oleh Pakistan

Afghan families wait to board in buses to depart for their homeland, in Karachi, Pakistan on Oct. 30.

Moniza Kakar, seorang peguam hak asasi manusia berpangkalan di Karachi, telah mewakili pelarian Afghanistan di mahkamah Pakistan sejak Julai 2022. Pada bulan-bulan kebelakangan ini, bagaimanapun, beliau telah mencatat peningkatan mendadak dalam kesnya – di Karachi sahaja, lebih daripada 1,500 orang Afghanistan telah menghadapi tangkapan sejak September, 80% daripada mereka adalah pelarian yang didaftarkan secara sah.

Peningkatan di bandar itu berlaku ketika kerajaan Pakistan telah memanggil semua pendatang tanpa izin untuk meninggalkan negara sebelum 1 November atau menghadapi pengusiran. Keputusan itu secara besar-besaran akan memberi kesan kepada 1.7 juta pelarian Afghanistan yang tinggal di negara itu tanpa dokumentasi, walaupun pakar-pakar memberitahu TIME bahawa banyak orang Afghanistan dengan dokumentasi yang betul juga telah diheret ke dalam penguatkuasaan.

Keputusan itu membawa akibat yang luas, tetapi ia bukan kali pertama negara itu cuba menindas hak pelarian, kata Hameed Hakimi, felo asosiasi di Program Asia Pasifik dan Program Eropah di Chatham House. “Untuk menangguhkan salah kepada cabaran yang kerajaan atau negara secara keseluruhannya sedang hadapi, mereka sentiasa mengangkat isu pendatang haram terutamanya dari Afghanistan,” kata Hakimi, menunjukkan bahawa permainan salah ini bertujuan untuk “mempamerkan bahawa masalah negara secara besar-besaran timbul dari negara jiran berbanding memberi tumpuan secara dalaman kepada dasar-dasar kerajaan mereka sendiri,” kata Hakimi.

Ini terutamanya benar sekarang, kerana negara itu berada pada “titik terendah secara sejarah,” kata Hakimi. Pakistan kini menghadapi krisis berlapis – termasuk prospek ekonomi yang teruk, krisis kemanusiaan, dan ketidakstabilan politik, tidak lupa gelombang keganasan baru-baru ini yang pakar-pakar kata telah dikaitkan dengan pelarian secara salah.

“Dari segi persekitaran sosio-politik dan keselamatan domestik, ini adalah masa bagi negara untuk menunjukkan bahawa ia sedang berbuat sesuatu tentangnya. Dan pelarian kelihatan menjadi sasaran semula jadi bagi negara,” kata Hakimi.

Halangan untuk Memasuki

Pakistan telah lama menumpangkan populasi pelarian Afghanistan yang besar, bermula sejak pencerobohan Soviet ke atas Afghanistan pada 1979. Tetapi 1.4 daripada 4 juta pelarian Afghanistan di negara itu tidak mempunyai dokumentasi – dan proses memperoleh dokumentasi sama sekali tidak mudah, walaupun bagi mereka yang telah lama menganggap negara itu sebagai rumah.

Afghan refugees arrive in trucks from Pakistan at the Afghanistan-Pakistan Torkham border in Nangarhar province on Oct. 30. Islamabad has issued an order to 1.7 million Afghans it says are living in the country illegally to leave by Nov. 1, or be deported.

“Mereka adalah keluarga yang telah kita hidup dan berjuang di kedua-dua belah sempadan. Mereka telah menubuhkan kehidupan mereka di Pakistan, mereka mempunyai perniagaan dan rumah serta anak-anak mereka pergi ke sekolah di sana. Anak-anak dan cucu mereka bahkan tidak pernah melihat Afghanistan, jadi mereka menganggap diri mereka sebagai orang Pakistan yang dicampur sekarang,” kata Atta Nasib, profesor hal ehwal antarabangsa di Universiti George Washington. “Tetapi memandangkan Pakistan tidak mempunyai undang-undang kewarganegaraan ganda dan orang Afghanistan kebanyakannya tidak dapat menerima kewarganegaraan Pakistan, mereka kini berada dalam keadaan bingung.”

Bagi pelarian yang baru-baru ini tiba di negara itu berikutan penarikan diri Amerika Syarikat dari Afghanistan, mendapatkan sebarang dokumentasi amat sukar – Pakistan gagal untuk mewujudkan rancangan kekal bagi 700,000 orang Afghanistan yang mengalir ke negara itu “Selepas jatuhnya Kabul, UNHCR berhenti mengeluarkan kad pendaftaran kepada pelarian Afghanistan,” katanya. “Mereka hanya mengeluarkan token yang tidak mempunyai status undang-undang di mahkamah Pakistan.”

Dalam kenyataan, Kementerian Luar Negeri Pakistan mendakwa bahawa keputusan itu mematuhi undang-undang dalam negeri negara dan tidak ditujukan khusus kepada orang Afghanistan atau warganegara asing dengan kediaman sah. “Kerajaan Pakistan mengambil komitmen terhadap keperluan perlindungan dan keselamatan mereka yang dalam keadaan rentan dengan penuh ketulusan. Rekod kami selama empat puluh tahun dalam menumpangkan jutaan adik-beradik Afghanistan kami berbicara sendiri.”

Pada Disember 2021, kumpulan pakar PBB mendesak Pakistan supaya menangguhkan pengusiran orang Afghanistan tanpa dokumen sehingga keadaan politik negara itu membolehkan kepulangan selamat – hasil yang masih jauh dari jangkauan bagi banyak orang, termasuk wartawan, aktivis, dan bekas pegawai kerajaan yang menjadi sasaran Taliban.

“Ratusan ribu orang Afghanistan yang memasuki Pakistan selepas Ogos 2021 hanya sepatutnya berada di sana sementara. Pakistan tidak pernah mempunyai rancangan atau dasar jangka panjang untuk pendatangnya, dan membuat pengumuman seperti itu setiap beberapa tahun adalah cara cacat bagaimana negara itu telah menangani mereka,” kata Madiha Afzal, felo dasar luar negara di Brookings Institution dalam e-mel kepada TIME.

Bencana Hak Asasi Manusia

Kerajaan Pakistan meluluskan penciptaan pusat-pusat pengusiran di seluruh wilayah awal bulan ini dan hampir 60,000 orang Afghanistan telah meninggalkan negara itu sebelum tarikh akhir 1 November. Pakistan tidak menandatangani Konvensyen Geneva atau Konvensyen Pelarian PBB, dan Akta Asing negara itu membenarkan pihak berkuasa menangkap, menahan dan mengusir mana-mana warga asing yang tidak mempunyai dokumentasi yang betul.

UNHCR memberi amaran bahawa langkah itu boleh melancarkan “bencana hak asasi manusia.” Nasib menyatakan bahawa tanpa sokongan dari pertubuhan antarabangsa, Pakistan tidak mempunyai sumber untuk memenuhi permintaan. “Bagaimana anda menangani kira-kira 4.4 juta pelarian tanpa mempunyai sokongan kewangan tertentu dari komuniti antarabangsa, di mana anda boleh menyediakan makanan, perlindungan dan ubat-ubatan untuk mereka?” kata Nasib.

2,700 orang Afghanistan telah dideportasikan dari Karachi sahaja sejak Kakar memulakan kerja kes pelarian lebih setahun lalu. “Mereka adalah pembela hak asasi manusia, pelajar perempuan dan mereka tidak mahu kembali ke Afghanistan,” katanya, yang menyatakan bahawa dakwaan keganasan secara umum adalah tidak adil. “Mereka bukan penjenayah. Mereka berhak kepada martabat,” kata Kakar. Pelanggan wanitanya yang telah kembali ke Afghanistan telah berkongsi cabaran yang datang dengan tidak dapat menghadiri sekolah atau bekerja. “Keluarga di mana wanita adalah penyara utama kini menghadapi banyak kesukaran di sana.”

Walaupun matlamat Pakistan, sejarah dan sempadan bersama – mereka tidak dapat dipisahkan. “Anda tidak boleh memisahkan Pakistan dan Afghanistan, bahkan di masa hadapan, kerana terlalu banyak sejarah,” kata Nasib. “Ia adalah hubungan cinta-benci.”

—Dengan laporan oleh Anna Gordon