Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Sekatan AS Terhadap Eksport Cip AI ke China

Pentadbiran Biden telah mengumumkan bahawa ia mengukuhkan kawalan eksport chip semikonduktor yang digunakan untuk kecerdasan buatan dan peralatan yang digunakan untuk menghasilkan mereka, dalam usaha untuk mencegah China memperoleh atau menghasilkan chip maju.

Peraturan mengemas kini sekatan yang telah dikenakan oleh Amerika Syarikat diumumkan setahun yang lalu menghalang jualan chip melebihi ambang keupayaan tertentu di China dan negara lain yang dikenakan sekatan, dan melarang jualan peralatan penghasilan chip khusus. Peraturan baharu bertujuan untuk menutup lubang yang muncul daripada sekatan kawalan eksport 2022, dan untuk mengambil kira perkembangan teknologi sejak itu.

Sekatan eksport diumumkan Selasa telah diperluaskan kepada chip yang mempunyai keupayaan kurang daripada yang sebelumnya tertakluk kepada peraturan. Mereka juga mengenakan kawalan kepada jenis tambahan peralatan penghasilan chip. Selain itu, Amerika Syarikat akan menyusun senarai chip yang sedikit kurang maju, dan akan memerlukan pembuat untuk memaklumkan kerajaan Amerika Syarikat jika chip dari senarai ini dijual ke negara yang dikenakan sekatan seperti China.

Pembuat chip termasuk Nvidia, AMD dan Intel, yang menghasilkan chip paling popular untuk industri AI, antara yang dijangka terjejas oleh peraturan.

Kebimbangan keselamatan

Menganjurkan sekatan 2022, Bureau of Industry and Security (BIS) menyatakan bahawa chip semikonduktor digunakan untuk “menghasilkan sistem ketenteraan maju termasuk senjata pemusnahan besar-besaran” dan “melakukan pelanggaran hak asasi manusia.”

Pentadbiran Biden sejak itu mendakwa bahawa tindakan mengetatkan eksport chip maju adalah sebahagian daripada dasar “melindungi teknologi asas kami dengan halaman kecil dan pagar tinggi,” membayangkan bahawa peraturan ditujukan untuk hanya mempengaruhi teknologi maju yang berkaitan dengan keselamatan negara.

Walau bagaimanapun, sesetengah pengulas mengatakan bahawa sekatan kurang ditargetkan daripada dakwaan pentadbiran. Satu laporan oleh Gregory Allen, pengarah Pusat Wadhwani untuk AI dan Teknologi Lanjutan di think tank Center for Strategic and International Studies, mendakwa bahawa kerana sekatan tidak tertumpu kepada industri dan bertujuan untuk mencegah China pernah menyamai keupayaan AS, ia “menandakan permulaan era baharu dalam hubungan AS-China.”

Berucap kepada wartawan pada Isnin, Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo menyatakan “matlamatnya masih sama seperti yang selalu ada, iaitu menghadkan akses Republik Rakyat China kepada chip semikonduktor maju yang boleh menghasilkan kemajuan dalam kecerdasan buatan dan komputer canggih yang penting untuk aplikasi ketenteraan Republik Rakyat China,” dilaporkan oleh New York Times.

Berikutan berita peraturan baharu, jurucakap kementerian luar negara China Mao Ning memberitahu Reuters bahawa Amerika Syarikat mempolitikkan isu perdagangan dan mengganggu rantaian bekalan global, dengan menambah bahawa China akan terus melindungi hak dan kepentingannya.

Selepas peraturan 2022 dilaksanakan, syarikat reka bentuk chip berpangkalan AS Nvidia membangunkan chip baharu, A800 dan H800, yang lebih perlahan daripada chip A100 dan H100 puncaknya tetapi mematuhi kriteria untuk chip yang boleh dijual ke China. Pegawai kanan pentadbiran Biden memberitahu New York Times bahawa di bawah peraturan baharu, jualan chip perlahan juga akan diharamkan.

Dalam kenyataan, Persatuan Industri Semikonduktor (SIA), kumpulan industri, menggesa kerajaan untuk memastikan kawalan tidak terlalu ketat.

“Kami sedang menilai kesan kawalan eksport baharu terhadap industri semikonduktor Amerika Syarikat. Kami mengakui keperluan untuk melindungi keselamatan negara dan percaya mengekalkan industri semikonduktor AS yang sihat adalah komponen penting untuk mencapai matlamat itu,” kata SIA dalam kenyataan itu. “Kawalan secara sepihak yang terlalu meluas boleh menjejaskan ekosistem semikonduktor AS tanpa meningkatkan keselamatan negara kerana ia menggalakkan pelanggan luar negara mencari alternatif.”

‘Lubang utama’

Sejak sekatan dilaksanakan, ahli analisis dan penggubal dasar mendakwa bahawa sekatan membenarkan jualan peralatan penghasilan chip kepada syarikat seperti Semiconductor Manufacturing International Corporation, pembuat chip milik negara China, dan tidak dikuatkuasakan dengan betul, dan terdapat dakwaan pembangun AI China menyeludup chip ke negara itu. Ini, kata mereka, membenarkan pembangun chip China terus mengejar garis hadapan teknologi dan pembangun AI China terus membangunkan model AI.

Sekatan Oktober 2022 mengandungi “lubang utama”, kata Dylan Patel, ketua penganalisis firma analisis industri semikonduktor SemiAnalysis. “[Pembuat semikonduktor] perniagaan sebenarnya tidak terjejas sama sekali. Terdapat penurunan sementara kerana semua perlu memahami lubang, menghentikan penghantaran sedia ada yang akan dihantar ke sana, dan apa yang mahu dihantar sebagai gantinya yang tidak akan melanggar peraturan, mendapatkan lesen daripada kerajaan, dan sebagainya.”

Kemas kini yang diumumkan Selasa telah mengetatkan sekatan jualan chip jauh lebih ketat, tetapi Patel mengatakan masih meninggalkan kemungkinan lubang untuk jualan peralatan penghasilan chip. “Saya fikir ini berfungsi untuk pentadbiran mendengar industri terlalu banyak—dilobi. Dan saya fikir ini kerana peralatan jauh lebih kompleks.”

Dengan sekatan jenis chip yang boleh diimport tetapi longgar terhadap peralatan penghasilan chip, Patel meramalkan bahawa peraturan terkini akan menggalakkan pembangunan industri chip domestik China.

Berucap kepada wartawan, Raimondo berkata bahawa perubahan direka untuk memastikan peraturan berkesan sebaik mungkin dan kawalan eksport kemungkinan akan dikemas kini sekurang-kurangnya setahun sekali, memandangkan teknologi terus maju.

BIS sedang mencari komen awam mengenai beberapa soalan, menunjukkan terdapat kemungkinan kemas kini lanjut dan memberikan petunjuk ke arah dasar strategik arah yang mungkin diambil agensi perdagangan itu seterusnya. Sebagai contoh, ia menanya sama ada sekatan perkhidmatan awan menjual kapasiti pengkomputeran