Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Raja Baru Malaysia Dan Monarki Berpusing Malaysia

MALAYSIA-ROYAL-ELECTIONS

Seorang raja baru akan naik takhta di Malaysia, tetapi tiada sesiapa yang mati atau digulingkan untuk meninggalkannya bertanggungjawab. Sebaliknya, sebagai sebahagian daripada monarki berpusing Malaysia yang unik, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, pemerintah negeri Johor selatan Malaysia, telah “dipilih” oleh majlis negeri berdaulat pada hari Jumaat.

Sultan Ibrahim berusia 64 tahun akan menggantikan Al-Sultan Abdullah ibni Sultan Ahmad Shah yang berkuasa sejak 2019 dan akan menamatkan tempoh pemerintahannya pada 30 Januari.

Walaupun monarki Malaysia menyerupai monarki bekas penjajah British, sejak kemerdekaan pada tahun 1957, negara ini yang ditadbir melalui demokrasi berparlimen dengan raja memegang peranan ketua negara yang kebanyakannya bersifat istiadat, telah melaksanakan sistem penggantian yang unik. Di bawah perlembagaan, raja, dipanggil Yang di-Pertuan Agong atau Agong, akan ditukar setiap lima tahun. Dan mahkota tidak akan diturunkan berdasarkan garis keturunan apabila raja sebelumnya mangkat atau turun takhta, tetapi akan jatuh kepada yang seterusnya dalam susunan yang telah ditetapkan bagi sembilan keluarga diraja yang berkongsi takhta dan juga merupakan pemerintah sembilan daripada 13 buah negeri. Walaupun yang seterusnya diketahui, raja yang bakal memerlukan kelulusan majoriti daripada kumpulan diraja melalui undian rahsia.

Mengingat status monarki yang tinggi dalam politik Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Sultan Ibrahim yang baru diluluskan mempunyai “kesulitan yang besar untuk diisi,” kata Muhamad Takiyuddin, profesor sains politik di Universiti Kebangsaan Malaysia.

“Dalam suasana politik semasa di Malaysia, kita boleh pastikan monarki [tidak sahaja] dijangka memainkan peranan penting sebagai penstabil tetapi juga sumber kelegaan psikologi yang penting bagi rakyat,” kata Takiyuddin kepada TIME.

Campur tangan monarki yang semakin meningkat

Agong memainkan peranan yang sangat istiadat dalam monarki berperlembagaan persekutuan Malaysia, menjadi penjaga agama utama negara, Islam. Kuasanya terhad: Agong bertindak atas nasihat Perdana Menteri atau pegawai kabinet.

Tetapi Agong menandatangani undang-undang dan pelantikan ke jawatan tinggi negara, dan beliau merupakan Panglima Tertinggi Angkatan Tentera Malaysia. Beliau juga mempunyai kuasa untuk memberi ampun, penangguhan hukuman dan pengampunan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, krisis politik di Malaysia telah mendorong Agong campur tangan. Letihnya veteran parlimen Mahathir Mohamad dari jawatan perdana menteri pada tahun 2020 telah mendorong Al-Sultan Abdullah berbual dengan semua 222 ahli parlimen sebelum memutuskan siapa akan menggantikan Mahathir. Beliau kemudiannya melantik Muhyidin Yassin sebagai Perdana Menteri. Apabila Muhyiddin meletak jawatan kerana tidak mendapat sokongan majoriti 17 bulan kemudian, Agong mengulangi proses ini.

Apabila pilihan raya umum negara November tahun lalu menghasilkan parlimen bergantung sejarah kerana pakatan politik utama tidak dapat menyusun majoriti mudah, Agong campur tangan sekali lagi dan melantik Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Sebagai raja, Al-Sultan Abdullah pernah mengampunkan Anwar pada 2018, selepas dipenjara sejak 2015 atas tuduhan liwat.

Apa yang perlu diketahui tentang Sultan Ibrahim

Lahir pada 22 November 1958, Sultan Ibrahim berasal daripada keturunan Melayu-British. Bapanya ialah Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail yang memimpin negeri itu dari tahun 1981 sehingga kematiannya pada tahun 2010. Ibunya ialah Josephine Ruby Trevorrow yang Sultan Iskandar jumpa ketika belajar di Britain. Mereka mempunyai empat orang anak, termasuk Sultan Ibrahim.

Raja Johor ini merupakan pegawai tentera darat, tentera laut dan tentera udara yang terlatih sepenuhnya, mengikut laluan mahkotanya. Beliau belajar di Sekolah Undang-Undang dan Diplomasi Fletcher di Boston.

Sultan Ibrahim juga terlibat dalam beberapa perniagaan. Terutamanya, beliau mempunyai saham dalam syarikat swasta yang telah bekerjasama dengan pemaju hartanah China yang terjejas, Country Garden, dalam projek Forest City bernilai $100 bilion. Projek Forest City, yang dicadangkan pada tahun 2006, dijangka menjadi bandar pintar yang merangkumi empat pulau buatan di Johor, tetapi kesukaran kewangan yang menimpa Country Garden telah meletakkan pembangunan estet itu dalam penangguhan, menimbulkan persoalan sama ada projek itu akan siap sepenuhnya.

Berbeza dengan pemerintah tradisional Malaysia, Sultan Ibrahim menonjol kerana kejujurannya. Beliau pernah bersuara terhadap ahli parlimen yang menyebabkan ketidakstabilan politik di Malaysia, dan terbuka berkongsi pandangannya tentang hubungan Malaysia-China yang dipanggil sekutu yang “baik dan boleh dipercayai.” Sultan Ibrahim juga dikenali dengan keterbukaan agamanya – pada tahun 2017, beliau mengarahkan sebuah pencucian yang didakwa hanya untuk Muslim memohon maaf dan berhenti membezakan bukan Muslim atau menghadap penutupan.

Sultan Ibrahim menjalin hubungan rapat dengan Anwar

tetapi Takiyuddin, ahli sains politik Malaysia, tidak percaya raja baharu akan “berlebihan” campur tangan dalam politik. “Sultan Ibrahim dikenali sebagai sultan yang agak bebas,” kata beliau kepada TIME. “Beliau mendengar pandangan semua pihak.”