Apa yang Perlu Diketahui Tentang Penyesuaian Kos Hidup Jaminan Sosial

NEW YORK — Berpuluh-puluh juta warga Amerika yang lebih tua akan melihat peningkatan sederhana dalam faedah ini Januari apabila pelarasan kos sara hidup baharu ditambah kepada pembayaran Keselamatan Sosial.

Kenaikan 3.2% ini bertujuan untuk membantu memenuhi harga yang lebih tinggi untuk makanan, bahan api, dan barangan dan perkhidmatan lain. Penerima purata akan melihat peningkatan kira-kira $54 sebulan, menurut anggaran kerajaan. Itu peratusan yang lebih kecil daripada tahun lalu, kerana harga pengguna telah berkurangan, dan COLA diikat kepada Indeks Harga Pengguna Biro Statistik Buruh.

Namun begitu, Kathleen Romig, pengarah Dasar Keselamatan Sosial dan Ketidakupayaan di Pusat Bajet dan Dasar Prioriti, berkata peningkatan premium Medicare akan “menyerap bahagian tidak seimbang COLA untuk kebanyakan orang.” Satu premium meningkat dengan anggaran 6%, atau kira-kira $9.90 sebulan.

“Warga emas dan orang kurang upaya cenderung membelanjakan bahagian pendapatan yang lebih besar pada penjagaan kesihatan, dan harga perubatan meningkat lebih cepat daripada inflasi keseluruhan,” katanya, sambil menambah bahawa kebanyakan orang masih akan mendapat cek faedah yang lebih tinggi secara keseluruhan.

Ini yang perlu diingat:BAGAIMANA KESELAMATAN SOSIAL BERFUNGSI?

Program Keselamatan Sosial membayar kira-kira $1.4 trilion dalam faedah kepada lebih daripada 71 juta orang setiap tahun, termasuk individu berpendapatan rendah dengan ketidakupayaan.

Jawapan ringkasnya adalah cukai membiayai Keselamatan Sosial. Kerajaan menggunakan cukai dari pekerja untuk membayar faedah kepada orang yang sudah bersara, orang kurang upaya, mereka yang terselamat daripada pekerja yang telah meninggal, dan tanggungan penerima.

Walaupun wang itu digunakan untuk membayar orang yang kini menerima faedah, sebarang wang yang tidak digunakan pergi ke dana amanah Keselamatan Sosial. Sebahagian wang dalam amanah, bersama-sama dengan sumbangan Keselamatan Sosial pekerja dalam tenaga kerja, membayar faedah masa depan.

Untuk menentukan jumlah Keselamatan Sosial yang akan Anda terima, kerajaan mengira peratusan gaji tertinggi Anda dari 35 tahun teratas anda mencari nafkah, dengan mempertimbangkan bila anda memilih untuk mula menerima faedah.BAGAIMANA PENYELARASAN KOS SARA HIDUP DIKIRA?

COLA dikira mengikut Indeks Harga Pengguna Biro Statistik Buruh, tetapi terdapat panggilan untuk menggunakan indeks yang berbeza – satu yang mengukur perubahan harga berdasarkan corak perbelanjaan warga emas – seperti kos penjagaan kesihatan, makanan dan ubat-ubatan.

“Warga emas cenderung membelanjakan lebih banyak untuk penjagaan perubatan secara umum, termasuk beberapa perbelanjaan sendiri seperti kos ubat preskripsi, yang boleh sangat besar,” kata Mark Hamrick, Kanan Analis Ekonomi di Bankrate. “Sudah tentu, makanan, tempat berlindung, dan kos tenaga masih tinggi. Itu perkara yang kebanyakan orang tidak boleh tinggalkan.”ADAKAH DANA AMANAH HABIS WANG?

Masalah masa depan dengan dana telah lama diramalkan, sebahagiannya kerana perubahan demografi. Apabila kadar kelahiran menurun, bilangan pekerja menjadi berkurangan, yang mengakibatkan pembayaran cukai gaji yang lebih sedikit. Sementara itu, lebih ramai Baby Boomers bersara dan menerima Keselamatan Sosial.

Laporan tahunan pemegang amanah Keselamatan Sosial dan Medicare yang dikeluarkan pada bulan Mac menyatakan bahawa dana amanah program itu tidak akan dapat membayar faedah penuh bermula pada tahun 2033. Jika dana amanah kehabisan, kerajaan hanya akan dapat membayar 77% faedah yang dijadualkan, menurut laporan itu.

“Jika anda fikirkan tentang penurunan sederhana tahun ini, realitinya adalah orang akan melihat pemotongan lebih 20%, jika pentadbiran gagal menangani kekurangan,” kata Hamrick. “Injilnya adalah, ‘Anda tidak boleh menyentuh Keselamatan Sosial.’ Semakin lama masalah ini tidak diselesaikan, semakin kurang optimum penyelesaiannya.”