Apa yang Perlu Diketahui Tentang Penindasan Berterusan Vietnam Terhadap Aktivis Alam Sekitar

VIETNAM-UN-CLIMATE

Ketua sebuah institut penyelidikan tenaga ditahan oleh pihak berkuasa Vietnam minggu lepas, yang terbaru dalam siri penangkapan terhadap aktivis alam sekitar terkemuka yang menyerlahkan ketidaksabaran kerajaan yang semakin meningkat terhadap aktivisme alam sekitar di Vietnam.

Menurut kumpulan advokasi hak asasi manusia The 88 Project, Ngo Thi To Nhien, pengarah eksekutif bebas berpangkalan di Hanoi Vietnam Initiative for Energy Transition, ditangkap pada 15 September atas tuduhan pengelakan cukai – tuduhan yang para pengkritik kata biasanya digunakan sebagai alat politik untuk menghukum pembangkang.

Nhien, yang institut pemikirnya bertujuan untuk mempercepatkan peralihan daripada bahan api fosil kepada tenaga boleh diperbaharui di Vietnam, sebelum ini bekerja dengan organisasi antarabangsa seperti Bank Dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Beliau dipercayai menjadi tokoh alam keenam yang ditahan dalam tempoh dua tahun, di tengah-tengah penindasan seluruh negara terhadap beberapa wajah paling dikenali dalam adegan advokasi alam sekitar negara itu, termasuk mereka yang memimpin pertubuhan bukan kerajaan berdaftar.

“Dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, negara satu parti Vietnam telah memenjarakan keseluruhan kepimpinan gerakan perubahan iklim negara atas tuduhan palsu pengelakan cukai,” kata Ben Swanton, pengarah bersama The 88 Project, memberitahu TIME, sambil menambah bahawa siri penangkapan itu mendedahkan kerajaan Vietnam yang berfikir ia “boleh melakukan apa sahaja [ia] mahu.”

Minggu depan, Hoang Thi Ming Hong, bekas pengarah Pusat Tindakan dan Rangkaian Praktikal untuk Pertumbuhan dan Alam Sekitar, akan dibicarakan atas tuduhan pengelakan cukai. Penahanan Hong pada bulan Mei mencetuskan kebimbangan daripada masyarakat antarabangsa mengenai kemerosotan kebebasan awam di negara itu. NGO beliau, yang ditubuhkan pada tahun 2013 dan ditutup tahun lalu, memberi tumpuan kepada menggalakkan belia Vietnam untuk menangani isu alam sekitar dari pencemaran hingga perdagangan hidupan liar haram.

“Apa yang menjadi jelas mengejutkan ialah kerajaan telah memutuskan sesiapa yang memimpin usaha untuk memerangi perubahan iklim dan menggalakkan tindakan alam sekitar entah bagaimana secara politik bertentangan dengan Parti Komunis pemerintah Vietnam dan kerajaan,” kata Phil Robertson, timbalan pengarah Asia Human Rights Watch.

“Kesimpulan absurd ini adalah petunjuk yang memberitahu tentang autoritarianisme dan paranoia para pemimpin negara itu.”

Mengapa isu alam sekitar?

Isu alam sekitar telah dalam beberapa dekad yang lalu menjadi politik di Vietnam, di mana rungutan terhadap alam sekitar sering kali meluas ke dalam kritikan terhadap kerajaan. Antara lewat 2000-an dan awal 2010-an, projek perlombongan bauksit yang ambisius yang dilancarkan oleh kerajaan memicu tentangan sengit daripada penduduk tempatan yang bimbang tentang kesannya terhadap alam sekitar dan penglibatan China dalam projek itu; pada tahun 2016, tumpahan bahan kimia di sepanjang pantai tengah Vietnam, kini dikenali sebagai salah satu bencana alam sekitar terburuk di Vietnam, diikuti oleh respons kerajaan yang mengelak terhadap akibatnya, mencetuskan protes skala besar yang jarang berlaku yang akhirnya ditindas dengan penangkapan oleh pihak berkuasa.

“Walaupun tekanan luar biasa yang diletakkan pada ekosistem Vietnam adalah kebimbangan awam yang mendesak, aktivisme yang menarik perhatian kepada isu alam sekitar kadang kala juga menyerlahkan tadbir urus alam sekitar yang tidak berkesan dan amalan perniagaan haram,” kata Jonathan D. London, profesor dan sarjana Vietnam di Universiti Leiden di Belanda. “Ini, sebaliknya, sering dilihat oleh pihak berkuasa sebagai kritikan yang luas dan cabaran terbuka terhadap pemerintahan satu parti.”

Selain daripada aktivis, peguam alam sekitar, ahli akademik, dan wartawan semuanya mendapati diri mereka disasarkan kerana kerja mereka. “Pihak berkuasa semakin tidak toleran dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan penyelidik sangat berhati-hati,” kata Ole Bruun, profesor sains sosial di Universiti Roskilde di Denmark yang telah menyelidik aktivisme alam sekitar di Vietnam. “Apabila seseorang melampaui garis halus antara aktivisme dan kerja NGO dan pada masa yang sama mengkritik kerajaan, pihak berkuasa akan menindas.”

Kesan diplomatik

Memandangkan advokasi alam sekitar di dalam negeri terus disambut dengan penindasan, pakar mengatakan bahawa pendekatan berat tangan kerajaan Vietnam untuk membungkam pengkritik diatur untuk kekal menjadi titik sakit dalam penglibatan diplomatik negara yang semakin meningkat.

Pada bulan Jun, kerajaan Jerman menyuarakan kebimbangan mengenai penahanan Hong, pakar alam sekitar itu, mengkritik penangkapannya sebagai bercanggah dengan perjanjian untuk melibatkan masyarakat sivil dalam Perkongsian Transisi Tenaga Adil antara Vietnam, negara anggota G7 (termasuk Jerman), Denmark, dan Norway – perjanjian yang dicapai pada Disember lalu yang akan melihat Vietnam menerima $15.5 bilion dalam sokongan kewangan untuk menghentikan penggunaan arang batu dan mencapai sifar bersih pelepasan karbon menjelang 2050.

Berdepan dengan tekanan antarabangsa dan matlamat peralihan tenaga yang ambisius, kerajaan Vietnam telah berganjak sedikit. Nguy Thi Khanh, seorang aktivis iklim ternama dan pengasas Pusat Inovasi dan Pembangunan Hijau, yang penangkapannya tahun lalu disambut dengan kemarahan di dalam dan luar negara, dibebaskan secara senyap pada bulan Mei – lima bulan lebih awal daripada tarikh pembebasannya yang dijadualkan. Tiada sebab rasmi diberikan untuk pembebasan awalnya, tetapi pemerhati menjangkakan pada masa itu bahawa ia adalah untuk meyakinkan aktivis alam sekitar lain di negara itu yang kepakaran mereka diperlukan untuk rancangan peralihan tenaga Vietnam.

Bekas wartawan Mai Phan Loi, yang mengasaskan pertubuhan bukan kerajaan alam sekitar Pusat Media dalam Mendidik Masyarakat, yang dihukum empat tahun penjara atas tuduhan pengelakan cukai pada Januari 2022, juga dibebaskan dari penjara bulan ini tak lama sebelum Presiden Joe Biden melawat Hanoi ketika AS dan Vietnam meningkatkan hubungan dwihala. Pembebasan Loi dilaporkan hasil kempen di sebalik tabir oleh pegawai kedutaan AS di Vietnam. Surat dwipartisan, yang ditulis oleh beberapa anggota Kongres kepada Biden sebelum lawatan Hanoi beliau, juga mendesak Presiden itu untuk mencabar pelanggaran hak asasi manusia di Vietnam.

Tetapi dalam kenyataan bersama yang dibuat oleh Biden dan rakan sejawatannya Vietnam Nguyen Phu Trong, hak asasi manusia “hampir tidak disebut,” kata Swanton dari The 88 Project. Dan Bach Huong Duong, rakan sekerja Loi dan pengarah Pusat Media dalam Mendidik Masyarakat, yang dihukum 27 bulan penjara atas tuduhan pengelakan cukai, kekal di belakang penjara.

Walaupun mendapat kutukan meluas, rekod hak asasi manusia Vietnam yang membimbangkan tidak mungkin menghalang hubungan negara yang semakin erat dengan Barat, kata Bruun, ahli akademik – terutamanya dengan Vietnam dilihat sebagai rakan diplomasi yang semakin menarik di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai China.

“Dunia Barat telah memilih untuk membutakan mata terhadap banyak perkembangan tidak menyenangkan di negara ini, termasuk prestasi alam sekitar yang sangat buruk,” katanya. “Saya bimbang konflik kuasa besar akan memudahkan Vietnam terlepas daripada peningkatan penindasan dan pelanggaran hak asasi manusia.”