Apa yang Perlu Diketahui Tentang Pengganti Rupert Murdoch Lachlan dan Semua Anak-Anaknya Yang Lain

From left, Lachlan Murdoch, Rupert Murdoch and James Murdoch arrive at St Bride's Church for the celebration ceremony of the wedding of Rupert Murdoch and Jerry Hall in London, Saturday, March 5, 2016.

NEW YORK — Media magnate Rupert Murdoch pada hari Isnin mengumumkan bahawa beliau akan meletak jawatan sebagai pemimpin syarikat induk Fox News dan pegangan media News Corp beliau — dengan anak lelakinya, Lachlan, ditetapkan untuk mengambil alih tempatnya.

Sepanjang kerjaya puluhan tahunnya, Murdoch, 92, membina empayar — bermula dengan akhbar bapanya di Adelaide, Australia — dan menjadi bilionair berbilang. Di AS, penciptaan Fox News olehnya secara khusus telah mempengaruhi politik Amerika, menjadikan Murdoch seorang wira kepada sesetengah dan paria kepada yang lain.

Sepanjang bertahun-tahun, keluarga Murdoch juga bangkit ke sorotan — disertai dengan cerita tentang taktik perniagaan yang jahat dan persaingan antara saudara. Murdoch dan keluarganya, terutamanya anak-anak James, Lachlan, Elisabeth dan Prudence, dikatakan menjadi model rancangan HBO “Succession”.

Murdoch telah berkahwin empat kali dan berkongsi enam orang anak dengan tiga daripada isterinya.

Siapa Lachlan Murdoch?

Lachlan Murdoch arrives at St. Bride's Church for the celebration ceremony of the wedding of Rupert Murdoch and Jerry Hall in London, Saturday, March 5, 2016.

Lachlan Murdoch adalah salah seorang anak lelaki Murdoch dengan isteri keduanya, Anna. Dengan bapanya meletak jawatan, Lachlan ditetapkan menjadi pengerusi News Corp. dan meneruskan sebagai ketua pegawai eksekutif Fox Corp., rumah kepada rangkaian berita konservatif Fox News, rangkaian penyiaran dan sukan Fox, dan stesen TV tempatan.

Lachlan telah menjadi CEO untuk Fox Corp. sejak 2019, berikutan pengambilalihan Disney ke atas 21st Century Fox. Sebelum penggabungan itu, beliau berkhidmat sebagai pengerusi eksekutif 21st Century Fox, bermula pada 2015 — sementara adik lelakinya, James, merupakan CEO perniagaan hiburan Fox ketika itu dalam apa yang dianalisis sebagai perkongsian kuasa kompetitif yang direka oleh bapa mereka.

Lachlan bangkit ke pangkat eksekutif perniagaan keluarga, kemudian dikenali secara kolektif sebagai News Corp, pada 1990-an dan awal 2000-an. Semasa berkhidmat sebagai timbalan ketua pegawai operasi dari 2000 hingga 2005, gelarannya juga termasuk pengerusi Fox Television Stations dan penerbit New York Post.

Menurut CNN, Lachlan sementara meninggalkan syarikat atas pertempuran dengan bekas eksekutif kanan Roger Ailes mengenai arah tuju rangkaian pada 2005 — sebelum kembali sebagai pengerusi eksekutif 21st Century Fox kira-kira satu dekad kemudian. Semasa cutinya, beliau mengasaskan syarikat pelaburan swasta Illyria Pty.

Siapa James Murdoch?

James Murdoch arrives at St. Bride's Church for the celebration ceremony of the wedding of Rupert Murdoch and Jerry Hall in London, Saturday, March 5, 2016.

James Murdoch adalah adik lelaki Lachlan yang lebih muda, juga antara anak-anak dari perkahwinan kedua bapa mereka.

Selain masa beliau sebagai CEO di 21st Century Fox, James memegang pelbagai jawatan eksekutif di News. Corp sepanjang bertahun-tahun, tetapi kemudian meletak jawatan dari lembaga penerbit yang dikawal keluarga atas kandungan yang muncul dalam akhbar-akhbar, yang termasuk Wall Street Journal dan New York Post.

Dalam peletakan jawatannya pada 2020, James — dikenali sebagai adik lelaki Murdoch yang lebih liberal — berkata beliau meletak jawatan “disebabkan perbezaan pendapat mengenai kandungan editorial tertentu yang diterbitkan oleh Syarikat berita dan beberapa keputusan strategik lain”. James sebelum ini mengkritik keputusan editorial News Corp dan berkata beliau tidak bersetuju dengan liputan Fox News.

Sebelum masanya dalam perniagaan keluarga, James berhenti dari Universiti Harvard pada 1995 untuk membangunkan label rakaman, Rawkus Records, yang kemudiannya dibeli oleh News Corp, menurut beberapa laporan berita.

Dalam tahun-tahun berikutnya, beliau berkhidmat sebagai CEO Star India, CEO Sky (kemudian British Sky Broadcasting) dan pengerusi Sky. James terlibat dalam skandal peretasan telefon 2011 News of the World bersama-sama bapanya, tetapi kedua-dua Murdoch menafikan tanggungjawab.

Siapa Elisabeth Murdoch?

Media industry entrepreneur and a daughter of Rupert Murdoch, Elizabeth Murdoch, takes part in a breakfast meeting about

Elisabeth Murdoch adalah anak sulung Murdoch dari perkahwinan kedua beliau.

Seperti adik-beradiknya, Elisabeth mula bekerja melalui perniagaan keluarga berdekad-dekad yang lalu dan bersedia untuk mengambil alih tanggungjawab yang sama — tetapi tidak diberikan peranan kepimpinan yang sama dan kemudian memulakan usaha media sendiri.

Pada akhir 1990-an, Elisabeth berkhidmat sebagai pengarah urusan rangkaian Sky untuk British Sky Broadcasting tetapi meninggalkan syarikat itu pada 2000-an selepas dilepaskan untuk jawatan ketua pegawai eksekutif, menurut laporan berita pada masa itu.

Setahun kemudian, beliau melancarkan syarikat produksi bebasnya sendiri, Shine, yang diambil alih oleh News Corp pada 2011. Ini pada mulanya membawa beliau ke kedudukan yang lebih menonjol dalam perniagaan keluarga, tetapi peranannya berkurangan apabila Shine kemudian bergabung dengan Endemol dalam usaha sama dan beliau meninggalkan operasi harian.

Pada 2019, Elisabeth bersama-pengasas syarikat kandungan global Sister, dan kekal aktif sebagai usahawan dan dermawan merentas industri hiburan dan kreatif.

Siapa Prudence Murdoch MacLeod?

Prudence Murdoch MacLeod adalah anak sulung Murdoch dari isteri pertamanya, Patricia.

Murdoch-Family Tree

Tidak seperti beberapa adik-beradik tirinya, Prudence tidak menunjukkan minat yang sama untuk naik ke puncak perniagaan keluarga — tetapi beliau mempunyai pegangan yang sama dalam amanah keluarga seperti Lachlan, James dan Elisabeth serta kata putus yang sama dalam apa yang akan terjadi kepada saham mengundi amanah dalam kedua-dua syarikat selepas kematian Murdoch.

Prudence tidak benar-benar menjauhkan diri daripada News Corp dan masih memegang beberapa peranan dalam syarikat itu sepanjang bertahun-tahun. Beliau baru-baru ini duduk di lembaga Times Newspapers, Ltd. dari Disember 2010 hingga Mac 2022, menurut laman web penerbit UK itu. Times Newspapers adalah anak syarikat News UK, yang dimiliki oleh News Corp.

Siapa Grace dan Chloe Murdoch?

Rupert Murdoch, from left, Chloe Murdoch, Grace Murdoch and Wendi Deng Murdoch attend the Citymeals on Wheels 33rd annual Power Lunch for Women at The Plaza Hotel, Tuesday, Nov. 19, 2019, in New York.

Grace dan Chloe Murdoch adalah anak-anak termuda Rupert Murdoch, yang dikongsi dengan isteri ketiganya, Wendi Deng.

Menurut laporan media dan akaun LinkedIn mereka, Grace menghadiri Universiti Yale dan Chloe adalah pelajar di Universiti Stanford. Kedua-duanya adalah benefisiari saham tanpa mengundi yang banyak yang dipegang dalam amanah berasingan.