Apa yang Perlu Diketahui Tentang Laphonza Butler, Pilihan Gabenor Newsom untuk Menggantikan Feinstein

President Biden And VP Harris Attend DNC Event With Reproductive Rights Groups In D.C.

Gabenor California Gavin Newsom mengetuk presiden Emily’s List dan bekas pemimpin buruh Laphonza Butler untuk mengisi kerusi Senat yang dipegang oleh Dianne Feinstein, yang meninggal minggu lepas.

Butler akan menjadi Senator LGBTQ terbuka pertama California dan wanita lesbian kulit hitam pertama untuk berkhidmat secara terbuka di Kongres. Dia juga akan menjadi wanita kulit hitam kedua untuk mewakili California di bilik atas selepas Naib Presiden Kamala Harris.

“Seorang peguam untuk wanita dan gadis, pejuang generasi kedua untuk pekerja dan kesatuan sekerja, dan penasihat kepercayaan kepada Naib Presiden Harris, Laphonza Butler mewakili yang terbaik dari California, dan dia akan mewakili kami dengan bangganya di Senat Amerika Syarikat,” kata Newsom dalam satu kenyataan. “Ketika kita berkabung atas kehilangan Senator Feinstein yang sangat besar, kebebasan yang sama yang dia perjuangkan – kebebasan reproduktif, perlindungan yang sama, dan keselamatan dari keganasan senjata – tidak pernah diserang hebat. Laphonza akan membawa obor yang ditinggalkan oleh Senator Feinstein, terus memecahkan langit-langit kaca, dan memperjuangkan semua orang California di Washington DC.”

Newsom telah berjanji lebih dari dua tahun yang lalu bahawa dia akan menamakan seorang wanita kulit hitam jika kekosongan Senat muncul.

Butler menulis di X, laman yang dahulu dikenali sebagai Twitter, Isnin bahawa dia “merasa terhormat menerima” pencalonan gabenor itu. “Tiada seorang pun akan menandingi legasi Senator Dianne Feinstein, tetapi saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menghormati legasi dan kepimpinannya dengan bertekad untuk bekerja untuk wanita dan gadis, pekerja dan kesatuan sekerja, ibu bapa yang bergelut, dan semua California,” tulisnya. “Saya bersedia untuk berkhidmat.”

Butler akan berkhidmat untuk baki penggal Feinstein, yang akan berlangsung hingga 2024. Ahli Kongres Barbara Lee, Katie Porter dan Adam Schiff telah melancarkan kempen untuk dipilih ke kerusi itu tahun depan; masih belum jelas sama ada Butler juga akan bertanding untuk penggal penuh enam tahun.

Butler telah menjadi presiden Emily’s List sejak 2021. Dia adalah wanita kulit hitam pertama memimpin PAC kebangsaan itu, yang menyokong wanita Demokrat pro-pilihan dalam politik. Dengan menerima kerusi Senat, Butler akan meletak jawatan dari jawatannya di Emily’s List.

Sebelum Emily’s List, Butler menjalankan kempen politik dan berkhidmat sebagai pemimpin utama dalam tawaran Naib Presiden Harris untuk naib presiden dan sebagai penasihat kanan kepada kempen presiden 2016 bekas Setiausaha Negara Hillary Clinton. Dia juga presiden kesatuan buruh terbesar California – SEIU Local 2015 – selama lebih daripada satu dekad. Butler bekerja untuk mencapai kesetaraan gaji untuk wanita di California dan menyokong kenaikan gaji minimum negeri itu ke $15 sejam, menurut biografinya di Emily’s List. Dia juga pernah bekerja sebagai pengarah dasar awam dan kempen di Airbnb dari 2020-2021, menurut profil LinkedInnya.

Butler dibesarkan di Magnolia, Miss. dalam keluarga kelas pekerja. Ayahnya meninggal dunia ketika dia berusia 16 tahun selepas didiagnosis dengan penyakit terminal. Ibunya bekerja beberapa pekerjaan untuk menyara keluarga. Dia kemudian menghadiri Jackson State University, sebuah HBCU, di mana dia menerima ijazah sarjana dalam sains politik. Dia berkahwin dan mempunyai anak perempuan berusia 8 tahun, menurut San Francisco Chronicle.

Butler telah tinggal di Maryland, menurut biografinya di Emily’s List. Pentadbiran Newsom berkata dia juga memiliki harta di California akan menukar pendaftaran pemilihnya di sana, menurut New York Times.

Setakat ini, sambutan terhadap pengumuman Butler secara umumnya positif di kalangan Demokrat di Hill. Senator Alex Padilla, seorang Demokrat dari California, berkata dalam satu kenyataan di X bahawa dia “merasa terhormat mengalu-alukannya ke Senat Amerika Syarikat.”

“Sepanjang kerjayanya, Laphonza Butler telah menjadi suara yang kuat untuk keluarga pekerja, hak LGBTQ, dan juara untuk meningkatkan perwakilan wanita dalam politik,” kata Padilla.

Demokrat Senat “gembira” mengalu-alukan Butler, kata Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer dari New York dalam satu kenyataan. “Saya yakin bahawa keluasan kerjanya, kebijaksanaan, dan perkhidmatan awamnya akan memenuhi saat ini dan sangat membantu Demokrat Senat ketika kami terus memberi manfaat kepada Rakyat Amerika.”

Pembela hak LGBTQ dan aborsi juga menyambut pelantikannya. Tony Hoang, pengarah eksekutif kumpulan advokasi hak LGBTQ Equality California, berkata dalam satu kenyataan di X bahawa “pelantikan bersejarah ini oleh Gabenor Newsom akan memberi komuniti LGBTQ+ kami suara lain di Kongres pada masa hak dan kebebasan kami diserang di seluruh negara.” Jodi Hicks, CEO dan presiden California Planned Parenthood Affiliates berkata dalam satu kenyataan bahawa Butler “telah menjadi pemimpin kebangsaan dalam perjuangan untuk kebebasan reproduktif.”