Apa yang Perlu Diketahui Tentang Kebangkitan dan Kejatuhan Hui Ka Yan, Hartawan China Pemaju Hartanah Bilionair

China Evergrande Group Chairman And Billionaire Hui Ka Yan Attends Earnings News Conference

Hui Ka Yan, pengasas China Evergrande Group yang berada di pusat krisis hartanah China, telah diletakkan di bawah kawalan polis, menunjukkan firma itu mungkin telah memasuki fasa baru yang melibatkan sistem keadilan jenayah.

Langkah ini menambah persoalan mengenai masa depan pemaju yang paling berhutang di dunia selepas kegagalan rancangan penstrukturan semula baru-baru ini menggemparkan pasaran kewangan dan meningkatkan risiko pembubaran. Ia juga mempertikaikan nasib pengasas bilionair berusia 64 tahun itu sendiri. Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai kebangkitan dan kejatuhan pengasas Evergrande yang dari miskin ke kaya raya:

Siapakah Hui Ka Yan?

Ketika Presiden China Xi Jinping menandakan ulang tahun ke-100 pada 2021 penubuhan Parti Komunis dengan ucapan yang mengisytiharkan kebangkitan negaranya yang tidak dapat dihentikan, di sana, meninjau perayaan di Dataran Tiananmen, adalah pengasas Evergrande Hui Ka Yan, juga dikenali sebagai Xu Jiayin dalam bahasa Mandarin.

Dilahirkan dalam kemiskinan sebagai anak seorang pemotong kayu, Hui telah menjadi ahli parti selama lebih tiga dekad dan beliau telah melabur dalam bidang yang disokong oleh pucuk pimpinan tertinggi, seperti EV dan perubatan tradisional Cina. Beliau juga merupakan dermawan terkemuka – walaupun kekayaan bersihnya telah merosot baru-baru ini. Pembelian Evergrande kelab bola sepak tempatan Guangzhou F.C. menunjukkan minat bersama Xi untuk sukan itu. Tetapi pada akhirnya, hubungan politik itu tidak cukup untuk mengelakkan kemungkiran dan apa yang kini menjadi krisis yang semakin mendalam dalam empayarnya.

Bagaimanakah Hui menjadi pengerusi Evergrande?

Hui dilahirkan di wilayah Henan pada tahun 1958. Dia kehilangan ibunya ketika berusia lapan bulan, dan dibesarkan oleh neneknya, yang menjual cuka buatan sendiri, dan bapanya, yang memotong kayu untuk mencari nafkah.

Digalakkan oleh prospek rancangan reformasi ekonomi Deng Xiaoping, Hui berhenti dari pekerjaannya di sebuah firma keluli pada tahun 1992 dan berpindah ke Shenzhen. Kemudian dia mula membangunkan hartanah di Guangzhou, ibu negara Guangdong. Dia mengasaskan Evergrande pada tahun 1996 dan bergantung pada pinjaman berat untuk menggerakkan pertumbuhannya, menjadi peminjam dolar terbesar di kalangan rakan-rakannya dan untuk satu ketika pemaju terbesar di negara itu berdasarkan jualan terkontrak. Evergrande berkata ia memiliki lebih daripada 1,300 projek di 280 bandar.

Syarikat itu mengalami kejutan kecairan pada tahun 2020 dan menggariskan rancangan untuk mengurangkan hampir separuh daripada hutang AS$100 bilion menjelang pertengahan 2023. Tetapi pasaran perumahan China mula melambat ketika pengawal selia mengetatkan pinjaman berlebihan. Masalah pembiayaan seterusnya menghantar saham dan bon syarikat itu merosot dan, selepas pembayaran lewat beberapa bon dolar, ia terlepas tarikh akhir Disember 2021 untuk membayar dua kupon bon dolar.

Berapakah nilai bersih Hui?

Pada akhir Ogos, Hui mempunyai nilai bersih AS$1.7 bilion, turun 96% daripada paras tertinggi lima tahun AS$39.8 bilion pada Julai 2020, menurut Indeks Bilionawan Bloomberg. Sebahagian besar kekayaannya diperoleh daripada pegangannya dalam Evergrande, daripada mana beliau telah menerima lebih daripada AS$7 bilion dalam dividen sejak penyenaraian pada tahun 2009, menurut pengiraan Bloomberg.

Kekayaan peribadinya sebahagian besar terhakis oleh jatuhnya saham Evergrande sejak lewat 2020, sementara beliau juga menggunakan kocek sendiri untuk meningkatkan kecairan di syarikat itu berikutan kemungkiran.

Jadi di manakah Hui sekarang?

Hui dibawa pergi oleh polis China awal bulan ini, dan dipantau di lokasi yang ditetapkan di bawah apa yang disebut sebagai pengawasan kediaman – satu jenis tindakan polis yang kurang daripada penahanan atau penangkapan rasmi, lapor Bloomberg. Tidak jelas di mana tepatnya beliau berada sekarang. Langkah-langkah pengawasan bermakna Hui tidak dapat meninggalkan lokasi itu, atau bertemu atau berkomunikasi dengan orang lain tanpa kelulusan, berdasarkan Undang-Undang Tatacara Jenayah China, yang menyatakan proses itu tidak boleh melebihi enam bulan. Pasport dan kad pengenalan akan diserahkan kepada polis.

Apa yang dikatakan pihak berkuasa China?

Pihak berkuasa China tetap senyap mengenai status Hui sejak Bloomberg melaporkan penahanannya. Polis Guangdong tidak menjawab permintaan komen.

Apa yang akan berlaku kepada Hui seterusnya?

Itu masih tidak jelas pada masa ini. Walaupun berada di bawah pengawasan kediaman tidak semestinya bermakna Hui akan didakwa dengan jenayah kemudian, sekatan ke atas kebebasannya menunjukkan penyiasatan yang sedang berjalan. Pihak berkuasa awal bulan ini menahan beberapa kakitangan unit pengurusan kekayaan Evergrande dan dua bekas eksekutif dilaporkan juga ditahan.

Apakah kesan kehilangan Hui terhadap Evergrande?

Kemunculan tiba-tiba Hui, yang kekal sebagai pengerusi Evergrande, telah menambah ketidaktentuan kepada rancangan penyusunan semula syarikat itu, meningkatkan kemungkinan pembubaran jika pemiutang gagal mencapai persetujuan.

Pemaju itu menggantung dagangan di Hong Kong Khamis, bersama unit perkhidmatan hartanah dan kenderaan elektriknya. Tiada sebab diberikan untuk penghentian dalam notis kepada bursa saham Hong Kong.

Apa yang terjadi pada harga saham Evergrande?

Ia telah jatuh 99% dari paras tertinggi pada Julai 2020, memusnahkan hampir AS$47 bilion dalam nilai pasaran.

Keraguan mengenai kesihatan kewangan gergasi hartanah itu meletus ke permukaan pada September 2020, berikutan laporan ia telah memberi amaran kepada pegawai China mengenai kemungkinan krisis aliran tunai yang boleh menimbulkan risiko sistemik. Saham kemudiannya dihantam apabila kumpulan itu cuba dan gagal memotong hutang serta meyakinkan pelabur, sehingga ia diisytiharkan mungkir pada lewat 2021. Evergrande menjadi saham sen pada akhir Ogos, merosot sehingga 87% selepas penggantungan dagangan 17 bulan apabila mendedahkan kerugian dan mesyuarat pemiutang yang ditangguhkan.