Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Perbicaraan Pemakzulan Jaksa Agung Texas Ken Paxton

(AUSTIN, Texas) — Perbicaraan pemecatan Peguam Negara Texas Ken Paxton bermula pada hari Selasa dengan peguam republikan yang menghadapi tuduhan rasuah dan sogokan yang telah menghantuinya selama bertahun-tahun.

Pada bulan Mei, Dewan Perwakilan Negeri mengundi secara besar-besaran untuk memecat Paxton atas artikel termasuk sogokan dan penyalahgunaan amanah awam. Ia merupakan teguran mengejut oleh bilik yang dikawal GOP kepada bintang pergerakan undang-undang konservatif yang telah mengharungi tahun skandal dan jenayah yang didakwa.

Paxton hanya merupakan pegawai ketiga yang sedang berkhidmat dalam sejarah hampir 200 tahun Texas yang dipecat. Undi Dewan Perwakilan menggantung lelaki berusia 60 tahun itu daripada pejabat yang digunakannya pada tahun 2020 untuk meminta Mahkamah Agung AS untuk menolak kekalahan presiden Joe Biden terhadap Donald Trump.

Paxton mengutuk pemecatan itu sebagai “tipu helah politik” dan berkata dia menjangkakan akan dibebaskan. Peguam belanya berkata dia tidak akan bersaksi di hadapan Senat, tetapi perbicaraan itu tetap penuh risiko politik dan undang-undang.

Peguam Negara sedang disiasat oleh pihak berkuasa persekutuan untuk kelakuan yang sama yang mencetuskan pemecatannya, dan peguam belanya berkata penyingkiran daripada jawatan akan membuka pintu untuk Paxton mengambil rayuan dalam kes penipuan negeri yang tertangguh lama.

Berikut adalah apa yang dituduhkan Paxton dan bagaimana perbicaraan itu akan berfungsi.

Mengapa Paxton dipecat?

Pusat pemecatan Paxton adalah hubungannya dengan penderma kaya yang mencetuskan timbalan kanannya memberontak.

Pada tahun 2020, kumpulan itu melaporkan bos mereka kepada FBI, dengan mengatakan Paxton melanggar undang-undang untuk membantu pemaju hartanah Austin Nate Paul melawan siasatan persekutuan yang berasingan. Paul didakwa membalas jasa, termasuk dengan mengambil seorang wanita yang mempunyai hubungan sulit dengan Paxton.

Paul didakwa pada bulan Jun atas tuduhan jenayah persekutuan bahawa dia membuat kenyataan palsu kepada bank untuk mendapatkan lebih daripada $170 juta pinjaman. Dia mengaku tidak bersalah.

Paul memberi sumbangan kempen $25,000 kepada Paxton pada tahun 2018 dan lelaki itu terikat kerana perasaan bersama bahawa mereka menjadi sasaran penguatkuasaan undang-undang yang korup, menurut memo oleh salah seorang kakitangan yang pergi ke FBI. Paxton didakwa atas tuduhan penipuan sekuriti pada tahun 2015 tetapi belum pergi ke perbicaraan.

Lapan timbalan yang melaporkan Paxton – sebahagian besarnya konservatif teguh yang dipilihnya untuk jawatan mereka – pergi ke penguatkuasaan undang-undang selepas dia mengabaikan amaran mereka untuk tidak mengupah peguam luar untuk menyiasat tuduhan salah laku FBI oleh Paul. Kesemua lapan kemudiannya dipecat atau meletak jawatan dan empat daripada mereka menyaman di bawah akta pemberi maklumat negeri.

Paxton juga dituduh menekan kakitangannya untuk campur tangan dalam masalah undang-undang Paul yang lain, termasuk litigasi dengan kumpulan nirlaba Austin dan jualan lelongan penyitaan harta.

Apa yang didapat Paxton sebagai balasan?

Sebagai balasan, pendakwa raya pemecatan berkata Paul membiayai pengubahsuaian kepada salah satu rumah Paxton dan memudahkan hubungan sulitnya.

Paxton secara sulit mengakui hubungan sulitnya dengan pembantu Senat negeri pada tahun 2018 dan memberitahu sekumpulan kecil kakitangan bahawa ia telah berakhir. Tetapi pendakwa raya pemecatan berkata Paxton meneruskan hubungan dengan wanita itu, yang diambil bekerja oleh Paul di Austin supaya dia boleh lebih dekat dengan peguam negara. Pemaju itu juga didakwa menyediakan akaun Uber di bawah nama samaran yang digunakan Paxton untuk melihat wanita itu dengan senyap.

Selepas kakitangan Paxton memberontak, peguam negara tergesa-gesa untuk menutupi bahawa Paul telah membayar pengubahsuaian mahal ke rumahnya bernilai sejuta dolar di Austin, menurut pendakwa raya. Peguam Paxton mengeluarkan dokumen yang menunjukkan dia membayar syarikat yang berkaitan dengan Paul beberapa jam selepas timbalan-timbalannya pergi ke FBI.

Bagaimana perbicaraan pemecatan akan berfungsi?

Perbicaraan Senat dijangka berlangsung selama dua atau tiga minggu dan akan mempunyai elemen yang menyerupai prosiding dalam mahkamah jenayah dan sivil.

Terdapat defendan, peguam pembela, pendakwa raya, pembukaan kenyataan, penutup hujah dan saksi yang akan dipanggil untuk memberi keterangan dan boleh disoal balas. “Juri” adalah 31 anggota Senat. Lt. Gov. Dan Patrick, seorang Republikan, mempengerusikan Senat dan akan berkhidmat sebagai “hakim”.

Majoriti dua pertiga bilik – atau 21 daripada 31 senator – mesti mengundi menentang Paxton untuk mendapatkan sabitan. Itulah di mana politik datang ke dalam permainan. Terdapat 19 Senator Republikan dan 12 Demokrat. Jika kesemua 12 Demokrat mengundi untuk mensabitkan Paxton, mereka masih memerlukan sekurang-kurangnya sembilan Republikan.

Atau, Senat boleh mengundi dengan majoriti mudah untuk menolak tuduhan terhadapnya.

Antara senator termasuk isteri Paxton, Angela Paxton. Peraturan perbicaraan tidak membenarkannya mengambil bahagian atau mengundi. Tetapi kehadirannya, yang diwajibkan oleh undang-undang negeri, bermakna dia dihitung sebagai salah satu daripada 31 senator yang hadir dalam perbicaraan.

Terdapat konflik lain yang mungkin tidak akan dibenarkan di mahkamah undang-undang.

Patrick meminjamkan kempen pilihan raya semula Paxton pada tahun 2022 sebanyak $125,000, dan tahun ini menerima $3 juta dalam sumbangan dan pinjaman kempen daripada Defend Texas Liberty, sebuah jawatankuasa tindakan politik pro-Paxton. Senator Republikan lain, Brian Hughes, mungkin dipanggil oleh pendakwa raya untuk memberi keterangan, dan wanita yang mempunyai hubungan sulit dengan Paxton dahulu bekerja untuk Sen. Donna Campbell Republikan.

Jika Paxton disabitkan

Paxton telah digantung tanpa gaji sejak Dewan Perwakilan mengundi pada bulan Mei untuk memecatnya. Jika Senat mensabitkannya, dia akan disingkirkan daripada jawatan.

Tetapi ia akan memerlukan undi Senat yang lain untuk memutuskan sama ada dia harus dihalang secara kekal daripada memegang jawatan. Ini juga akan memerlukan majoriti dua pertiga, atau 21 undi.

Pada tahun 1917, Gabenor James “Pa” Ferguson disingkirkan daripada jawatan kerana salah guna dana awam, pecah amanah dan penyelewengan dana khas. Senat juga mengundi untuk melarangnya daripada memegang jawatan pada masa depan.

Itu tidak sepenuhnya menyingkirkannya daripada politik Texas. Isteri Ferguson, Miriam “Ma” Ferguson, bertanding sebagai gabenor pada tahun 1924 dengan berjanji dia akan mencari nasihat suaminya dan Texas akan “mendapat dua gabenor dengan harga satu.” Dia dipilih dua kali, pertama pada tahun 1924 dan sekali lagi pada tahun 1932.