Apa Yang Perlu Anda Ketahui Tentang Usaha Terbaru Biden Bagi Pengampunan Pinjaman Pelajar

US-POLITICS-BIDEN-EDUCATION-DEBT

Pentadbiran Biden merancang untuk menunaikan janji untuk memperluas pengampunan pinjaman pelajar di bawah Akta Pendidikan Tinggi (HEA) dalam satu langkah yang akan membantu peminjam yang memenuhi kriteria yang diterangkan dalam empat kategori tertentu, termasuk mereka yang kini berhutang lebih daripada yang dipinjam disebabkan faedah.

Jabatan Pendidikan mengumumkan pada Isnin bahawa ia sedang merundingkan perubahan kepada HEA untuk memberikan pengampunan hutang, walaupun parameter pengampunan hutang itu tidak jelas.

“Presiden Biden dan saya komited untuk membantu peminjam yang telah ditipu oleh sistem pinjaman pelajar negara kita yang rosak dan tidak mampu,” kata Setiausaha Pendidikan AS Miguel Cardona dalam satu kenyataan media Isnin. “Kami berjuang untuk memastikan hutang pelajar tidak menghalang peluang atau menghalang peminjam merealisasikan manfaat pendidikan tinggi mereka.”

Lebih 26 juta peminjam yang memohon untuk pengampunan hutang pelajar sehingga $20,000 kecewa dengan keputusan Mahkamah Agung untuk menolak pelan pengampunan hutang Biden pada Jun lepas, apabila sembilan hakim mahkamah memutuskan bahawa Pentadbiran tidak mempunyai kuasa untuk membatalkan hutang di bawah Akta Peluang Pendidikan untuk Pelajar (HEROES) 2003. Sebaliknya, ramai rakyat Amerika Syarikat mengaktifkan semula bayaran pinjaman pelajar mereka pada bulan Oktober.

Berikut adalah perkara yang perlu diketahui tentang pelan baru yang dicadangkan Pentadbiran Biden.

Apakah pengampunan yang dicadangkan itu melibatkan?

Di bawah perubahan yang dicadangkan, Jabatan Pendidikan menyasarkan peminjam yang tergolong dalam empat kategori: mereka yang jumlah hutang pinjaman pelajar persekutuan melebihi yang asal dipinjam, mula membayar pinjaman mereka 25 tahun atau lebih, mengambil pinjaman untuk program yang memberi tahap hutang “tidak munasabah”, menghadiri sekolah dengan kadar default pinjaman pelajar pelajar “terlalu tinggi”, atau yang layak untuk pelan pembayaran tertentu tetapi tidak memohon untuk program tersebut.

Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat juga menyatakan bahawa ia sedang melihat keperluan peminjam yang menghadapi “kesukaran kewangan yang sistem pinjaman pelajar semasa tidak dapat menangani dengan baik.”

Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat pertama kali mengumumkan niatnya untuk mengejar pengampunan hutang yang lebih meluas untuk peminjam melalui Akta Pendidikan Tinggi pada Jun. Sebahagian daripada rancangan itu termasuk menjalani proses pembuatan peraturan yang akan memperkenalkan teks peraturan baru untuk memungkinkan itu.

Penasihat berkumpul pada 10 dan 11 Oktober untuk membincangkan perubahan peraturan untuk program yang diberi kuasa oleh HEA, yang memberi Setiausaha Pendidikan kuasa untuk membuat perubahan kepada program bantuan kewangan pelajar semasa peperangan, operasi tentera, atau kecemasan kebangsaan. Akta itu secara khusus membenarkan setiausaha “mengesyorkan” hutang, yang Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat menyatakan termasuk pinjaman pelajar persekutuan.

Semasa mesyuarat terbaru, Timbalan Setiausaha Pendidikan AS James Kvaal berkata Pentadbiran mahu memberi tumpuan kepada “mencipta peraturan yang lebih jelas” berkaitan hak setiausaha pendidikan untuk “mengesyorkan” hutang pelajar, kerana peraturan semasa tidak jelas.

Biden sudah menghapuskan $127 bilion dalam pengampunan hutang untuk lebih 3 juta peminjam melalui pelbagai usaha, mengikut Jabatan Pendidikan. Pentadbiran Biden sebelum ini melancarkan penyesuaian akaun sekali gus, yang mengkaji semula sejarah hutang peminjam untuk melihat sama ada mereka layak untuk pengampunan, serta $9 bilion dalam bantuan tambahan untuk orang yang benar-benar atau kekal cacat, berdaftar dalam program pengampunan perkhidmatan awam, atau pelan pembayaran berdasarkan pendapatan.

Apa yang berlaku seterusnya?

Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat akan menindaklanjuti perubahan yang dicadangkan kepada Akta Pendidikan Tinggi pada mesyuarat pada 6 dan 7 November. Mesyuarat terbuka untuk komen awam dari 3 petang hingga 4 petang kepada pihak berkepentingan, tetapi orang ramai perlu mendaftar untuk bercakap terlebih dahulu.

Sesi ketiga juga dijadualkan berlangsung pada 11 dan 12 Disember.

Perubahan yang dicadangkan tidak dijangka disahkan sehingga tahun depan, dan juga mungkin menghadapi cabaran undang-undang.