Apa yang Pakar Tentera Katakan untuk Diperhatikan dalam Perang Israel-Hamas

ISRAEL GAZA WAR

Israel telah mengumpulkan 100,000 tentera serta beberapa kereta kebal di sempadan ke Gaza sebagai sebahagian daripada pembinaan yang mungkin untuk serangan darat yang dijangka ke atas Gaza. Tentera itu sedang memobilisasikan sejumlah 360,000 anggota simpanan, walaupun serangan udara telah menghentam Jalur Gaza dalam beberapa hari berikutan serangan mengejut Hamas yang menewaskan lebih daripada 900 orang Israel.

Orang Israel dan Palestin sama-sama kini menjangkakan apa yang hanya beberapa hari lalu kelihatan hampir tidak dapat dibayangkan: serbuan darat Israel berskala besar ke Jalur Gaza.

Menteri Pertahanan Yoav Gallant berkata pada 10 Oktober bahawa Israel sedang beralih ke “serangan penuh” dan akan menyerang Hamas tanpa sekatan atau kompromi. Israel telah mengisytiharkan perang ke atas Hamas, dan Perdana Menteri Israel Netanyahu telah berikrar bahawa tentera Israel akan menggunakan semua kekuatannya untuk “memusnahkan keupayaan ketenteraan Hamas.”

Berikut adalah apa yang dijangka daripada perang Israel terhadap Hamas dan akibatnya terhadap Israel, Gaza, dan rantau ini:

Operasi darat yang panjang kemungkinan besar

Kerajaan Israel belum mengumumkan apa yang akan menyusul sekatan darat dan udara yang menyeluruh oleh Pasukan Pertahanan Israel ke atas Gaza dan bombardmen lebih daripada 1,300 sasaran di wilayah Palestin yang terkurung itu. Tetapi menurut pakar, serbuan darat semakin mungkin.

Kabinet Keselamatan Israel mengumumkan pada 8 Oktober bahawa matlamat operasi ketenteraan Israel “adalah untuk mencapai kemusnahan keupayaan ketenteraan dan pemerintahan Hamas.”

Bagi Israel mendaratkan pukulan yang menentukan ke atas Hamas, serangan udara sahaja tidak mencukupi, kata pakar tentera. “Jika anda lihat objektifnya, ia hanya boleh dicapai melalui manuver darat,” kata Yaakov Lappin, seorang penganalisis ketenteraan yang berpangkalan di Israel.

“Gambaran awal yang saya percaya sedang terbentuk ialah satu operasi darat yang meluas yang akan melibatkan bilangan besar infantri, unit artileri berperisai, kerjasama rapat dengan Tentera Udara, pertempuran bandar sengit, dan mencari pemimpin dan operatif Hamas sehingga kebanyakan tentera Hamas mati,” kata Lappin.

Walaupun masih terlalu awal untuk mengetahui berapa lama tindak balas ketenteraan Israel akan berlangsung, pakar percaya bahawa operasi ketenteraan yang meluas akan berlangsung hingga ke minggu dan bulan mendatang.

Pertempuran sukar di hadapan

Serangan skala yang kelihatan mungkin akan menjadi operasi darat Israel yang paling meluas sejak sekurang-kurangnya perang Israel-Hezbollah pada 2006, kata Michael Eisenstadt, pengarah Program Pengajian Ketenteraan dan Keselamatan di Institut Washington untuk Dasar Timur Dekat.

Jika askar Israel dihantar masuk, mereka berdepan musuh dalam Hamas yang mengetahui medan dan mempunyai rekod menyembunyikan diri di belakang penduduk awam, menyukarkan tindakan ketenteraan. “Gaza sangat mencabar dan anda mempunyai lawan yang mungkin telah menghabiskan satu setengah dekad sejak Hamas mengambil alih Jalur Gaza mempersiapkan saat seperti ini,” kata Eisenstadt.

Usaha selanjutnya dipersulit oleh jaringan terowong yang rumit yang dibina Hamas yang menyeberangi Gaza, kata Daphné Richemond-Barak, profesor madya dan pakar counterterrorism di Universiti Reichman di Israel. Ini memberi Hamas satu mod pengangkutan bawah tanah, tempat bersembunyi, dan cara komunikasi rahsia yang sukar diganggu oleh tindakan ketenteraan Israel. “Ia menetralkan atau mengurangkan ketidakseimbangan antara Hamas dan Israel,” kata Richemond-Barak.

Walaupun berdepan cabaran ini, keupayaan ketenteraan Israel jauh mengatasi Hamas. Ia sepatutnya dapat melemahkan Hamas dengan serius, kata pakar.

Tebusan akan mempersulitkan konflik

Walaupun Presiden Netanyahu telah berjanji bahawa “setiap tempat di mana Hamas beroperasi akan menjadi runtuhan,” tebusan yang telah diambil Hamas mungkin mempersulitkan matlamat Israel untuk tindak balas yang cepat dan menentukan. Pejuang Hamas memegang puluhan tawanan dan telah mengancam untuk membunuh tebusan awam jika Israel memukul awam di Gaza.

Setakat ini, bagaimanapun, ada sedikit tanda bahawa ancaman Hamas akan memperlahankan tindak balas Israel. Rakan Netanyahu yang sayap kanan jauh dalam kerajaan telah menyeru tentera Israel untuk memberi keutamaan kepada tindak balas yang menyeluruh daripada tawanan.

Hamas juga boleh memutuskan untuk menggunakan tebusan sebagai perisai manusia, menyebarkan mereka di seluruh lokasi ketenteraan utama dalam usaha untuk melindungi kubu kuat Hamas daripada serangan Israel, amaran Richemond-Barak.

Kerajaan Israel akan perlu menimbang kos politik kemungkinan kehilangan tebusan berbanding risiko menetapkan preseden dengan membenarkan pengambilan tebusan musuh untuk menghalang tindak balas ketenteraan, kata Anthony H. Cordesman, pakar peperangan di Timur Tengah di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa. “Dengan tidak bertindak balas, anda mungkin akan melihat lebih banyak tebusan diambil pada masa depan.”

Sejauh mana Hezbollah akan terlibat?

Pasukan Pertahanan Israel dan pelbagai militan di Lubnan bertukar tembakan merentasi sempadan utara Israel pada hari Selasa, menimbulkan kebimbangan di Israel bahawa sekutu Hamas, kumpulan militan Lubnan Hezbollah, mungkin terlibat secara langsung dalam konflik dengan membuka front kedua di Galilee dan Golan Heights. Hezbollah jauh lebih bersenjata daripada Hamas, dan pertukaran di sepanjang sempadan utara berisiko meluaskan konflik Israel-Hamas menjadi perang serantau.

“Ada peningkatan secara berperingkat oleh Hezbollah, aktiviti yang kedua-duanya menguji tindak balas Israel dan juga mengikat pasukan Israel di utara supaya ada kurang pasukan yang boleh beroperasi di Gaza,” kata Eisenstadt.

Setakat ini, tindakan Hezbollah kelihatan bertujuan menunjukkan solidariti dengan Hamas sambil mengelakkan konflik habis-habisan dengan Israel, beberapa pakar percaya. Tetapi apabila mangsa Palestin pasti terus bertambah, kumpulan itu mungkin menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk berbuat lebih banyak bagi membuktikan sokongan mereka kepada rakyat Palestin.

“Dalam rantau ini anda tidak pernah tahu. Ia boleh berlaku dalam sekelip mata,” kata Richemond-Barak. “Saya benar-benar fikir bahawa ini akan menentukan kesan konflik ke atas dunia lain.”