Apa Yang Dunia Salah Faham Tentang Hamas

Protest in Jerusalem after friday prayer at the Al-Aqsa Mosque

Sejak 7 Oktober, rakyat Israel telah berusaha untuk mencari kata-kata yang cukup keras dan kuat untuk menyatakan trauma apa yang berlaku pada hari itu. Ramai yang telah menghabiskan minggu-minggu kebelakangan ini menonton jeneral Israel, pekerja penyelamat, dan pakar forensik memberi keterangan tentang cara mengerikan Hamas membunuh 1,400 orang.

Ramai orang Israel, yang cuba memahami kekejaman 7 Oktober, telah berpaling kepada membandingkan Hamas dengan ISIS. Ejen media sosial “#HamasisISIS” telah menjadi trend sebagai pemimpin Israel – termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu – sering menyamakan kedua-duanya. Tetapi para sarjana gerakan Islamis seperti saya, serta pegawai-pegawai penentangan keganasan, telah lama memahami perbandingan ini sebagai palsu. Seperti yang dikatakan oleh Gershon Baskin, yang telah menjadi pengantara tebusan utama Israel dengan Hamas sejak 2006 kepada saya baru-baru ini: “Tindakan keganasannya menyerupai ISIS, tetapi mereka tidak mempunyai ideologi yang sama.”

Perbezaan pertama dan paling penting ialah bahawa Hamas adalah gerakan nasionalis Islam yang berfokuskan Palestinian. Identiti bergabung ganda membezakannya daripada ISIS, yang merupakan gerakan Islamis antarabangsa yang mahu mengumpulkan ummah Islam sejagat, atau komuniti penganut Islam, ke dalam “negara Islam” yang tidak berkaitan dengan mana-mana projek nasionalis. Sebaliknya, Hamas mempunyai tuntutan yang lebih terhad: ia mengenal pasti “pembebasan seluruh Palestin” daripada apa yang dipanggilnya “musuh Zionis” sebagai matlamat utamanya dalam Piagam 2017. Terdapat juga fakta yang tidak senang bahawa ISIS “secara literal memandang Hamas sebagai murtad” kerana sokongannya daripada Iran Syiah, seperti yang diterbitkan baru-baru ini oleh Aaron Zelin dari Institut Dasar Timur Dekat Washington di X.

Perbezaan kunci kedua ialah keekstrem agamaan masing-masing. Hamas agak konservatif agamanya, tetapi ia tidak secara kejam mengganggu atau membunuh bukan Muslim di Gaza hanya kerana iman atau tingkah laku keagamaan mereka. Ia membenarkan wanita yang tidak memakai tudung, orang yang mempunyai tato, dan remaja yang mendengar muzik Amerika. Kristian dan gereja juga wujud bersama Muslim di enklaf Hamas. Tiada yang mungkin berlaku di bawah ISIS, sebuah organisasi yang jauh lebih ekstrimis agamanya yang menyiksa dan mencungkil orang untuk memaksa penurutan versi Islam yang sangat radikal.

Tetapi perbandingan antara Hamas dan ISIS berleluasa sebahagiannya kerana ia boleh menjadi berguna secara politik. Menyatakan bahawa Hamas ialah ISIS membolehkan pemimpin Israel untuk meredam kritikan terhadap perlakuan negara terhadap orang Palestin, termasuk serangan udara di Gaza sejak 7 Oktober yang meninggalkan sekurang-kurangnya 8,000 orang mati, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak. Penyamaran ini juga boleh membantu memenangi pemimpin dan pendapat awam Amerika Syarikat. “Sejak 1973, setiap perang Israel telah berakhir awal, dari perspektif Israel, kerana sokongan yang semakin merosot dari AS,” kata bekas diplomat Israel kepada saya baru-baru ini. “Mengekalkan AS di pihak kami di sini sangat penting, jadi ini adalah hasbara [hubungan awam] yang berguna untuk Israel.” Penipuan retorik ini membantu meyakinkan orang bahawa Hamas bukan sahaja ancaman kepada Israel, tetapi juga kepada jalan raya Perancis atau kelab malam Amerika Syarikat seperti ISIS.

Tidak seperti ISIS, Hamas telah wujud selama berdekad-dekad dan bukanlah misteri. Ia bermula sebagai pertubuhan amal Islam yang ditubuhkan pada tahun 1973 dan mempunyai sayap perkhidmatan sosial yang besar. Ia berpecah daripada Pertubuhan Pembebasan Palestin akibat kegagalan proses damai Oslo dan mengejar keganasan terhadap Israel. Ia memenangi pilihan raya Palestin 2006 di Gaza dan kekal, bersama-sama lawannya Fatah di Tebing Barat, sebagai dua kuasa politik utama di wilayah Palestin. Ia juga telah berunding secara berterusan dengan Israel selama bertahun-tahun mengenai sempadan, pertukaran tahanan, dan pentadbiran Gaza. Ia juga, sehingga satu tahap, adalah monster Frankenstein Netanyahu, dasar-dasarnya memberdayakan Hamas dalam usaha untuk memecahbelahkan dan melemahkan wilayah Palestin selama bertahun-tahun.

Hamas membenarkan tindakan keganasan mengerikan sebagai rintangan terhadap pendudukan dan keganasan Israel serta telah secara tradisional memanfaatkan tragedi yang disebabkan oleh keganasan Israel untuk memperluaskan barisannya. Untuk merekrut ahli baru, ia menghadiri pengebumian dan menghubungi ahli keluarga yang ditinggalkan akibat serangan udara Israel. Militannya juga mengambil kesempatan daripada ketidakmampuan, isolasi, dan keadaan seperti penjara yang melanda Jalur Gaza selama 16 tahun akibat daripada sekatan Israel.

Walaubagaimanapun, Israel minggu lepas menjatuhkan risalah yang mengisytiharkan “Hamas=ISIS” dan memberi amaran kepada orang awam – yang masih terperangkap di Jalur itu tanpa tempat berlindung – untuk “menyerah diri”. Tetapi pendekatan itu kemungkinan besar akan jatuh ke telinga tuli di Gaza dan seluruh dunia Arab, di mana kebanyakan orang melihat Hamas sebagai gerakan perlawanan Palestin yang bersifat agama-nasionalisme yang sedang menentang secara terus sekatan dan pendudukan berterusan Israel.

Israel mungkin – dengan masa, darah, dan usaha – membongkar struktur politik dan tentera utama Hamas. Tetapi penderitaan yang akan disebabkan oleh kaedah Israel – yang sehingga kini termasuk memotong bekalan air, makanan dan bahan api kepada orang awam – adalah amat besar. Sisa-sisa Hamas, Jihad Islam Palestin, atau gerakan bersenjata yang akan datang boleh dan akan memanfaatkan perasaan dendam ini untuk menggalakkan serangan masa depan terhadap Israel.

Untuk melawan ancaman keselamatan dengan berkesan, pemimpin Israel mesti menolak perbandingan yang mudah dan mengakui bahawa, di dasar daya tarikan Hamas di kalangan ramai rekrutnya, bukanlah ekstrimisme agama tetapi kemarahan, kesedihan, dan keputusasaan. Satu hidra yang hidup dari pemuda-pemuda yang dipenuhi kemarahan tidak akan dikalahkan dengan mencipta lebih banyak kemusnahan dan keputusasaan.

Memastikan rakyat Palestin mendapat kebebasan, maruah dan hak untuk menentukan nasib sendiri yang telah mereka tuntut selama lebih 75 tahun akan menjadi cara paling berkesan untuk memastikan keselamatan jangka panjang Israel. Sayangnya, bagi berjuta-juta rakyat Palestin dan Israel, hasil itu kelihatan semakin jauh.