Apa yang Dunia Boleh Pelajari dari Sejarah Hamas

Aftermath Of Israeli Air Strikes In Gaza

Ketika pasukan tentera Israel sedang mempersiapkan serangan darat ke atas Jalur Gaza sebagai tindak balas kepada serangan kejam Hamas pada 7 Oktober, sejarah tindak balas Israel terhadap keganasan, pencerobohan, dan pembunuhan berencana mencadangkan tindakan ini mungkin akan mengakibatkan ancaman yang lebih besar muncul dari puing-puing.

Pembunuhan beramai-ramai oleh Hamas, yang membunuh lebih daripada 1,000 lelaki, wanita dan kanak-kanak, merupakan contoh bagaimana kejadian itu boleh berlaku. Kumpulan pengganas ini berakar umbi dan kekuatannya bermula semasa pemberontakan rakyat Palestin yang bermula pada tahun 1987 – dikenali sebagai Intifada Pertama – apabila Israel memandang tangan buta terhadap kenaikan Hamas supaya ia boleh memberi tumpuan kepada apa yang dipimpin Israel lihat sebagai ancaman yang lebih besar pada masa itu: kumpulan-kumpulan Palestin sekular seperti Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) yang diketuai oleh Yasser Arafat.

Langkah ini membuktikan menjadi pengiraan salah yang membawa padahnya. Kempen Israel terhadap PLO pada tahun 1980-an akhirnya membolehkan kenaikan Hamas dan Hizballah Lubnan (Parti Allah), dua pemain bukan negara yang kini mengancam keselamatan Israel. Kempen tentera Israel mungkin melemahkan Hamas. Namun, Israel tidak berkemungkinan untuk memusnahkan kumpulan pengganas itu – seperti mana ia tidak pernah memusnahkan PLO – dan mungkin sebaliknya menggalakkan kenaikan kumpulan yang jauh lebih mengancam daripada Hamas.

Bermula dengan penubuhan Israel pada tahun 1948, PLO memberikan kepimpinan de facto kepada rakyat Palestin, kebanyakan daripada mereka telah dipindahkan oleh peperangan Arab-Israel pertama pada tahun 1948, dan kemudian sekali lagi pada tahun 1967. Rakyat Palestin berpaling kepada kumpulan itu sebaik sahaja mereka menyedari mereka tidak lagi boleh bergantung kepada negara-negara Arab berhampiran seperti Mesir dan Syria untuk membebaskan apa yang mereka lihat sebagai tanah mereka.

Pertama dari Jordan dan kemudian dari Lubnan – selepas PLO diusir dari Jordan pada tahun 1970 – kumpulan itu menjalankan serangan tentera terhadap sasaran Israel. Pada tahun 1982 dan 1983, satu operasi tentera Israel mengejar PLO keluar dari Lubnan ke Tunisia – jauh dari sempadan Israel. Tetapi, kempen tentera Israel itu melahirkan penubuhan kumpulan perlawanan Syiah di Lubnan yang dipanggil Hizballah, yang kemudiannya memberi inspirasi kepada penubuhan Hamas.

Pada tahun 1987, Intifada Pertama meletus sebagai gerakan bantahan spontan, tempatan. Sesetengah pemimpin Intifada, kecewa dengan PLO sekular, membentuk Hamas (“Keberanian”) – kumpulan yang lebih keras dan bermotivasi agama.

Israel menahan pemimpin Hamas, Ahmad Yassin, pada tahun 1989, tetapi sebaliknya memandang tangan buta terhadap penyebaran kumpulan itu kerana ia merupakan ancaman yang agak kecil kepada keselamatan Israel, dan pemimpin Israel memberi tumpuan kepada Arafat dan ancaman yang dibawa oleh PLO.

Pada tahun 1993, Intifada Pertama akhirnya berakhir dengan perjanjian damai bersejarah yang ditandatangani oleh Arafat dan Perdana Menteri Israel Yitzhak Rabin. Perjanjian yang dibantu oleh Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton itu dikenali sebagai Persetujuan Oslo, dan dijanjikan akan membawa kepada penubuhan negara Palestin.

Tetapi, hampir segera, “penyelesaian dua negara” ini mula berpecah.

Pada tahun 1994, seorang penduduk Yahudi Amerika yang tinggal di Tebing Barat memasuki sebuah masjid di Hebron dan membunuh 29 jemaah Muslim, menyulutkan ketegangan. Kemudian pada tahun 1995, seorang penghuni Yahudi yang menentang Persetujuan Oslo membunuh Rabin, sebaik sahaja beliau menyampaikan ucapan di satu perhimpunan aman. Kehilangan perdana menteri itu menghapuskan seorang penyokong damai dari kepimpinan tertinggi politik Israel. Akhirnya, pada tahun 1996, terowong yang dibina oleh Israel di bawah apa yang dikenali oleh Muslim sebagai Tanah Suci atau Haram al-Sharif, dan oleh Yahudi sebagai Bukit Kuil, memicu protes rakyat Palestin.

Peristiwa ini mendorong perubahan strategi yang dramatik bagi Hamas. Kumpulan itu menjadi pertubuhan Muslim pertama yang mengambil pendekatan pengebom bunuh diri. Pemimpinnya sudah bosan menunggu negara Palestin dan memahami bahawa Israel mempunyai tentera yang lebih unggul. Mereka juga menyedari bahawa kejutan taktik itu akan menjamin liputan media, menabur ketakutan, dan mendorong Israel untuk bertindak balas.

Keputusan Hamas menyala api kitaran berulang yang memusnahkan proses damai dan menghalang sebarang usaha untuk mewujudkan penyelesaian dua negara.

Pengundi Israel bertindak balas kepada serangan bunuh diri Hamas yang pertama dengan menggantikan kerajaan Buruh pro-damai yang berkuasa dengan kerajaan lebih hawkish yang diketuai oleh Benjamin Netanyahu dari parti Likud.

Pada mulanya, walaupun Likud tidak mempercayai perjanjian dengan PLO, Netanyahu berjanji untuk memenuhi komitmen Israel. Perdana menteri itu bahkan bersetuju menarik balik tentera Israel dari kebanyakan bahagian Hebron pada Januari 1997.

Tetapi, serangan bunuh diri Hamas yang lebih lanjut mendorong Israel menangguhkan penyerahan baki Tebing Barat. Netanyahu menyalahkan Arafat atas serangan ini, tetapi kebenaran ialah bahawa Hamas merupakan saingan kepada PLO, dan Arafat tidak dapat mengawal mereka. Cubaan melakukannya hanya akan merosakkan kedudukannya, kerana rakyat Palestin mahukan lebih banyak ketegasan. Mereka semakin frustrasi dengan proses damai yang tidak memberi harapan kebebasan atau pun pekerjaan, selain pembinaan penempatan Yahudi baru di atas tanah yang dilihat rakyat Palestin sebagai milik mereka.

Frustrasi ini meletus pada 28 September 2000, apabila jeneral Israel Ariel Sharon membuat lawatan yang sangat dipublisitkan ke tempat suci Muslim di atas Bukit Kuil untuk menunjukkan kedaulatan Israel di tapak suci ini. Rakyat Palestin yang marah melancarkan Intifada Kedua.

Sekali lagi, frustrasi dan keganasan di satu pihak mendorong pihak lain mengambil kedudukan yang lebih keras. Orang Israel memilih Sharon – jeneral yang telah memprovokasi pemberontakan ini – sebagai perdana menteri, yang hanya menambah kemarahan rakyat Palestin.

Rakyat Palestin juga frustrasi dengan kepimpinan mereka sendiri. Arafat kini menjadi presiden Pihak Berkuasa Palestin (PA), yang muncul daripada Persetujuan Oslo sebagai badan pemerintah bahagian separa autonomi di bahagian Tebing Barat dan Jalur Gaza. Tetapi beliau mempunyai sedikit kredibiliti dengan rakyatnya kerana rasuah dan ketidakcekapan PA.

Hamas – dengan bantuan Hizballah di Lubnan – mengisi kekosongan dengan menghantar pengebom bunuh diri untuk menyerang orang awam Israel di pusat membeli-belah, kelab malam, dan bas yang sesak. Kumpulan pengganas itu juga menembak penghuni Yahudi di Tebing Barat dan Gaza dan meletupkan bandar dan bandar Israel dengan roket. Tentera Israel membalas dengan mengebombangkan bangunan-bangunan PA, membunuh banyak orang awam Palestin.

Arafat tidak dapat banyak mengawal serangan ini atau kitaran balasan yang dicetuskannya.

Pada tahun 2004, Israel membunuh Yassin, yang telah dibebaskan dari penjara pada tahun 1997. Penggantinya, Khalid Meshal, seorang tokoh yang lebih berdaya maju dan berkarisma, menjauhkan Hamas dari Arab Saudi dan menyelaraskannya dengan Iran. Berbeza dengan Arab Saudi, Iran boleh memberikan kumpulan itu reka bentuk dan teknologi roket.

Kematian Arafat kemudian pada tahun itu menyuntik harapan untuk pemulihan “proses damai”. Rakyat Palestin memilih presiden PA baru, Mahmud Abbas, yang menafikan perlawanan bersenjata dan berharap rundingan boleh menghasilkan penyelesaian dua negara yang adil. Pada Februari 2005 Abbas dan Sharon bersetuju untuk mengakhiri pertempuran. Pertempuran tidak benar-benar berhenti, tetapi Intifada Kedua kini secara besar-besarnya telah berakhir.

Menjelang Ogos 2005, Israel telah menarik semua tentera dan penghuni Yahudinya dari Jalur Gaza, meninggalkan Jalur itu secara dasarnya berkuasa sendiri. Y