Apa yang dinyatakan Paus Francis tentang kemungkinan memberkati pasangan sejenis boleh bermakna

The XVI Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops Is Held At Vatican

Surat balasan kepada lima kardinal konservatif yang meminta Paus Francis untuk menjelaskan sama ada memberkati persatuan sejenis dibenarkan telah diumumkan pada hari Isnin, menandakan sedikit perubahan dalam pendirian Gereja Katolik sebelum ini terhadap persatuan LGBTQ+.

“Kita tidak boleh menjadi hakim yang hanya menafikan, menolak dan mengasingkan,” tulis Paus Francis dalam surat Julai. “Oleh itu, kebijaksanaan pastoral mesti menilai dengan sewajarnya sama ada terdapat bentuk berkat, yang diminta oleh satu atau beberapa orang, yang tidak menyampaikan idea yang salah tentang perkahwinan. Kerana apabila seseorang meminta berkat, dia meminta pertolongan daripada Tuhan.” Ia langkah ke belakang daripada kenyataan Vatican 2021—yang dibuat oleh seorang pegawai yang kemudian dipecat Francis—bahawa memberkati pasangan sejenis adalah tidak dibenarkan.

Walaupun nota paus mengutuk perkahwinan sejenis, pemimpin agama berkata ia juga mengiktiraf kemungkinan perubahan dalam institusi dengan kadar kehadiran yang semakin berkurangan, dan mengakui keperluan untuk menangani isu-isu inklusif dalam agama.

Topik ini mungkin akan menjadi tumpuan perbualan bermula pada hari Rabu, apabila uskup dari seluruh dunia, dan buat pertama kalinya, paderi wanita, akan berkumpul untuk mesyuarat yang dikenali sebagai sinode di Rome. “Paus, terutamanya dalam apa yang dilakukannya, memanggil gereja untuk masa berkomunikasi, mendengar dan berkongsi, membesar, maju bersama,” kata Rev. John P. Alvarado, seorang bekas pastor yang kini bersara yang memimpin kumpulan perkongsian iman LGBTQ di New Jersey.

Tetapi walaupun nota paus tidak menyatakan pendirian rasmi gereja, sesetengah pihak menganggap kenyataan bertulis paus sebagai titik sambutan.

“Kenyataan Paus Francis mengiktiraf realiti yang sudah berlaku di banyak bahagian gereja. Terdapat komuniti Katolik di banyak bahagian dunia yang memanjangkan beberapa jenis berkat kepada pasangan sejenis,” kata Marianne Duddy-Burke, pengarah eksekutif Dignity USA, sebuah organisasi yang bekerja untuk inklusif dan menghormati umat Katolik LGBTQ+.

Memahami mesej paus

Surat Francis jauh daripada menyokong berkat pasangan songsang, tetapi menjelaskan bahawa gereja terbuka untuk mempertimbangkan sama ada berkat persatuan sejenis boleh dibenarkan secara kes demi kes. Dia menggalakkan pemimpin gereja untuk bertindak dengan “kasih pastoral,” bermaksud orang tidak boleh “menafikan, menolak dan mengasingkan” orang daripada gereja.

“Dia tidak berkata bahawa kita perlu mewujudkan ritual yang boleh dilakukan di mana-mana, bila-bila masa, tetapi [bahawa berkat] boleh menjadi respons kepada individu atau pasangan atau kumpulan orang yang meminta berkat khas pada suatu majlis,” kata Bishop John Stowe dari Keuskupan Katolik Lexington, Kentucky, kepada TIME. “Bagaimana kita setia kepada siapa dan apa gereja selalu ada, tanpa mengasingkan orang hari ini?”

Gereja Katolik percaya perkahwinan hanya boleh berlaku antara lelaki dan perempuan, tetapi berkat masih memegang makna yang besar bagi pasangan songsang kerana mereka bertindak sebagai doa untuk kehadiran dan pertolongan Tuhan, kata Stowe. “Ia hampir melambangkan persetujuan Tuhan.”

Francis telah jelas dalam mengatakan bahawa bertindak atas tarikan sejenis adalah dosa. Tetapi dia juga menunjukkan sokongan yang lebih besar untuk komuniti songsang, yang telah menerima banyak kritikan. Francis mula menjadi tajuk utama pada tahun 2013 apabila beliau berkata, “Jika mereka menerima Tuhan dan berhati mulia, siapakah saya untuk menghakimi mereka?” kata paus itu. Pada Januari 2020, beliau menunjukkan bahawa beliau bersetuju bahawa pasangan songsang harus mempunyai perlindungan sivil, berasingan daripada gereja, dengan menyatakan bahawa “anda tidak boleh menendang seseorang keluar dari keluarga, atau membuat hidup mereka sengsara kerana ini.” Dan pada bulan Januari ini, paus secara terbuka menentang pengkriminalan homoseksualiti.

Stowe berkata bahawa idea tarikan sejenis sebagai dosa datang daripada teologi zaman pertengahan, yang mengatakan bahawa “segala sesuatu mempunyai tujuannya dan tujuan hubungan seks adalah pembiakan.” Tetapi dia mengakui bahawa ramai awam sedang mempertimbangkan semula ideal itu. “Disiplin teologi bermaksud iman mencari kefahaman. Jadi kita perlu meneroka bagaimana kita memahami yang terbaik dan bagaimana kita menerapkannya sebaik mungkin berdasarkan apa yang kita ketahui sekarang tentang antropologi, tentang perkembangan manusia, [dan] tentang orientasi seksual bukan sesuatu yang seseorang pilih dengan bebas.”

Alvarado bersetuju. “Apakah kesukaran memberkati orang walaupun sejenis, yang bersedia untuk mengikat diri mereka untuk saling mengasihi dengan cara yang sangat formal dan teratur?” katanya.

Hampir satu dalam tujuh orang LGBTQ yang “sangat beragama” berada dalam hubungan sejenis, menurut kaji selidik UCLA Williams Institute.

Francis DeBernardo, pengarah eksekutif New Ways Ministry di Maryland, berkata Gereja Katolik telah membuat banyak perubahan dan penjelasan pada masa lalu. Yang paling popular melibatkan riba—amalan mengenakan faedah ke atas pinjaman—yang sebelum ini dilarang. Gereja Katolik juga sebelum ini telah menjelaskan pendiriannya tentang perhambaan dan hukuman mati, yang diharamkan Paus Francis pada tahun 2018. Isu-isu ini tidak melibatkan identiti peribadi seseorang, tetapi DeBernardo berkata ia menunjukkan keterbukaan untuk penyesuaian dari semasa ke semasa.

“Respons Paus Francis adalah tanpa preseden dan penuh belas kasihan dan terus mendesak setiap Katolik dan pemimpin menuju penerimaan dan pengiktirafan orang LGBTQ,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif GLAAD Sarah Kate Ellis dalam kenyataan akhbar. “Ini bukan pengiktirafan perkahwinan penuh, tetapi ia akan membuat perbezaan yang besar dalam kehidupan keluarga LGBTQ.”

Inklusif dalam gereja

Perbincangan mengenai inklusif orang songsang dalam gereja Katolik juga tiba pada saat yang genting.

Tinjauan Gallup Jun 2023 mendedahkan bahawa dari tahun 2020 hingga kini, purata 30% orang dewasa mengatakan mereka telah menghadiri ibadat dalam tujuh hari yang lalu. Penurunan terbesar dalam kehadiran gereja dialami di kalangan umat Katolik, salah satu kumpulan agama terbesar di AS. Ia juga datang pada saat peningkatan keganasan terhadap komuniti LGBTQ+, ketika rekod bilangan undang-undang yang menyasarkan orang songsang diluluskan di seluruh negara.

Beberapa mazhab agama Abrahamik, seperti Yahudi Reformasi, telah meluluskan peraturan menyokong individu LGBTQ+ sejak tahun 70-an. Gereja Katolik Jerman juga mengikuti jejak langkah ini. Uskup di negara Eropah itu meluluskan berkat bagi persatuan sejenis selepas perhimpunan sinode mereka sendiri pada bulan Mac.

Francis bersuara menentang langkah itu tetapi mungkin akan membincangkan topik itu untuk perbincangan semasa Sinode mengenai Sinod ini. Perhimpunan itu, kata DeBernardo, menunjukkan bahawa Francis sedang mencari pemimpin gereja untuk mencari jalan bagaimana melibatkan diri dalam dialog yang lebih baik antara satu sama lain,