Apa yang diharapkan Rusia untuk diperoleh daripada Konflik Israel-Hamas

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-DEMO

Presiden Israel Benjamin Netanyahu dahulunya memanggil presiden Rusia, Vladimir Putin, sebagai “sahabat karib”. Sejak 2015, pemimpin Israel telah melawat Rusia lebih dari 10 kali, dan dengan bangganya menggantung poster besar dua presiden yang berjabat tangan di atas ibu pejabat partinya semasa kempen pilihan raya pada 2019. Tetapi hubungan antara Rusia dan Israel telah renggang berikutan serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine, walaupun Israel lebih enggan menyokong Ukraine berbanding sekutu Baratnya.

Walaupun begitu, ramai yang terkejut apabila kumpulan pemimpin tinggi Hamas bertemu dengan pegawai kanan Rusia pada 26 Oktober. Kementerian Luar Negeri Israel mengutuk keputusan untuk menjemput anggota Hamas ke Moscow sebagai “tindakan menyokong keganasan” dan meminta Rusia mengusir delegasi Hamas.

Hubungan yang tegang antara Rusia dan Israel semakin merenggang berikutan rusuhan di Dagestan, selatan Rusia, pada 29 Oktober. Beratus-ratus perusuh menyerbu lapangan terbang untuk mencari orang Israel yang tiba di penerbangan dari Tel Aviv. Israel telah mengutuk orang ramai dan meminta Moscow melindungi warganegara Israel dan Yahudi di Rusia.

Berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan lebih 1,400 orang Israel, pakar mengatakan pegawai Rusia telah cuba berjalan di atas garis yang sukar. Walaupun Rusia cepat mengkritik serangan Israel di Gaza, ia masih enggan memutuskan hubungan dengan Israel sepenuhnya. Konflik antara Israel dan Hamas kini tidak menunjukkan tanda-tanda reda, Rusia mungkin berharap sokongan terhadap Ukraine akan diletakkan di belakang tirai bagi Amerika Syarikat dan sekutunya.

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang hubungan Rusia dengan Hamas, dan apa yang pakar katakan Rusia berharap untuk dapatkan daripada ketegangan yang meningkat di Timur Tengah.

Langkah Strategik Rusia Berikutan Serangan Hamas

Rusia telah mempertahankan keputusannya menjemput anggota Hamas ke Moscow, dengan mengatakan pentingnya mengekalkan hubungan dengan kedua-dua pihak dalam konflik antara Israel dan Hamas. Kementerian Luar Negeri Rusia menyatakan dalam kenyataan bahawa perjumpaan adalah sebahagian daripada usaha Rusia untuk menjamin pembebasan tebusan dari Gaza.

Tetapi gambaran Hamas tentang perjumpaan menggambarkan gambaran yang berbeza. Kumpulan itu memuji usaha Rusia untuk mengakhiri apa yang dipanggilnya “jenayah Israel yang disokong Barat,” menurut agensi berita milik negara Rusia, RIA.

Selepas perjumpaan, Hamas mengumumkan mereka sedang mencari lapan tebusan di Gaza yang Rusia telah meminta dibebaskan, “kerana kami melihat Rusia sebagai kawan terdekat kami,” ahli Politburo Hamas Abu Marzouk berkata.

Lawatan Hamas ke Moscow menambah kebimbangan Israel bahawa Rusia sedang menyesuaikan semula dasar luar negaranya untuk mendekatkan diri dengan Hamas. Pengganas Palestin dilaporkan telah mengelak sanksi Barat dengan mengalirkan berjuta-juta melalui pertukaran mata wang kripto Rusia. Ketua Intelijen Pertahanan Ukraine Kyrylo Budanov juga mengatakan Rusia baru-baru ini menyediakan senjata kepada Hamas, walaupun beliau tidak menyediakan bukti untuk dakwaannya. Tiada bukti Rusia terlibat dalam mencetuskan serangan Hamas pada 7 Oktober atau menyediakan senjata yang digunakan.

Tetapi Rusia tidak mengutuk serangan Hamas pada 7 Oktober sebagai keganasan. Sebaliknya, pegawai Rusia menyeru kedua-dua pihak meletakkan senjata dan mengesahkan sokongannya terhadap negara Palestin. Presiden Putin membandingkan sekatan Israel di Gaza dengan pengepungan Nazi ke atas Leningrad semasa Perang Dunia Kedua, salah satu peristiwa paling traumatik dalam sejarah Rusia dimana beratus-ratus ribu orang awam Rusia mati kelaparan.

Orang lain di Rusia pergi lebih jauh, mendakwa sudah tiba masanya bagi Rusia menilai semula hubungannya dengan Israel. “Siapa sekutu Israel? Amerika Syarikat,” tulis Andrei Gurulev, Ahli Dewan Negara dan ahli Jawatankuasa Pertahanannya, dalam Telegram. “Siapa sekutu Iran dan dunia Muslim sekitarnya? Kami.”

People wait in line to enter the Israeli Embassy in Moscow,

“Rusia telah mengambil kedudukan pro-Palestin yang mengejutkan saya,” kata Hanna Notte, pakar dasar luar Rusia di Timur Tengah di Pusat Penyelidikan Bukan Penyebaran James Martin.

“Mereka cuba menyelaraskan diri dengan arus perdana Arab” sebagai usaha untuk meningkatkan kedudukan Rusia di rantau ini, kata Profesor Mark Katz dari Universiti George Mason..

Bagi Hamidreza Azizi, pakar hubungan Iran-Rusia di Institut Dasar Antarabangsa dan Keselamatan Jerman, tindak balas Rusia terhadap serangan Hamas juga mencerminkan kecenderungan ke arah hubungan yang lebih rapat dengan Tehran dan sekutunya di rantau ini, termasuk Hamas. Iran, musuh ketat Israel, menjadi salah satu pembekal senjata utama Rusia bagi peperangan di Ukraine.

“Saya fikir Rusia telah membuat pilihan strategik sudah tentang siapa untuk disokong di Timur Tengah, dan bukan Israel,” kata Azizi.

Bagaimana Rusia Berharap Untung dari Ketegangan di Timur Tengah

Setakat ini, Rusia mungkin percaya ia boleh untung daripada konflik antara Israel dan Hamas, menurut pakar.

Walaupun pasukan Rusia masih terlibat dalam pertempuran sengit di garis hadapan di Ukraine, pengacara propaganda Kremlin telah bersuka cita dengan harapan ketegangan di Timur Tengah akan menyalihkan sokongan Barat dari Ukraine, memudahkan Rusia mengkukuhkan kawalan wilayah di bahagian Ukraine. “Nilai penyalihan daripada peperangan di Ukraine relevan dari segi perhatian media serta potensi sokongan senjata jangka sederhana,” kata Notte.

Pentagon dilaporkan memutuskan untuk menghantar kepada Israel berpuluh ribu peluru meriam 155mm yang asalnya dirancang untuk Ukraine, menurut Axios. Selain peluru meriam, sistem senjata yang sama diperlukan oleh kedua-dua Israel dan Ukraine yang bekalan sudah sukar didapati di negara Barat. Setakat ini, pegawai Pentagon menekankan mereka akan mampu menyokong Ukraine dan Israel serentak. “Kami boleh lakukan kedua-dua, dan kami akan lakukan kedua-dua,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin di sidang akhbar di Brussels pada 11 Oktober.

Walaupun begitu, Rusia juga menghadapi risiko jika konflik merebak melampaui Israel dan Gaza. Rusia mahu mengekalkan kehadiran tentera di Syria tanpa menghantar lebih banyak askar, yang akan meningkatkan tekanan ke atas pasukan Rusia yang sudah tertekan, menurut pakar.

Jika Rusia meningkatkan sokongan untuk Hamas meyond