Apa yang diharapkan dari kunjungan PM Jepang Kishida ke AS? Peningkatan besar dalam hubungan pertahanan

(SeaPRwire) –   TOKIO (AP) — Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida akan membuat lawatan rasmi ke Amerika Syarikat minggu ini. Beliau akan mengadakan perjumpaan kemuncak dengan Joe Biden yang bertujuan untuk mencapai penambahbaikan besar terhadap pakatan pertahanan mereka.

Beliau juga akan menyertai perjumpaan kemuncak pertama gabungan AS, Jepun dan Filipina di Washington untuk mempamerkan kerjasama mereka menghadapi China yang semakin agresif.

Associated Press menjelaskan kepentingan lawatan Kishida dan dua perjumpaan kemuncak itu.

APA YANG DIINGINKAN KISHIDA?

Peristiwa terbesar semasa lawatan selama seminggu itu ialah perjumpaan kemuncaknya dengan Biden pada Rabu. Kishida berharap untuk terus memperkukuh pakatan itu ketika pengaruh China semakin besar di kawasan Indo-Pasifik.

Kishida juga berusaha mendekati orang awam Amerika untuk mempamerkan sumbangan Jepun kepada ekonomi AS dan memastikan hubungan yang stabil terlepas siapa yang menang pilihan raya presiden AS nanti tahun ini.

Kishida, yang telah memperkukuh keupayaan pertahanan Jepun sejak mengambil alih jawatan pada 2021, akan menekankan bahawa Jepun dan AS kini adalah rakan global yang bekerja untuk mengekalkan ketertiban antarabangsa berasaskan peraturan, dan Jepun bersedia mengambil peranan antarabangsa yang lebih besar dalam keselamatan, ekonomi dan angkasa lepas untuk membantu Washington.

Menambah peralatan dan kerjasama teknologi pertahanan antara kedua-dua negara dan rakan-rakan berfikiran serupa yang lain juga sangat penting, kata Kishida Jumaat kepada media terpilih, termasuk AP.

Kishida, yang terjejas oleh skandal rasuah, memerlukan lawatan AS yang berjaya untuk menguatkan sokongan populariti rendahnya di dalam negara.

APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN LAWATAN NEGARA?

Sebagai tetamu negara, Kishida akan disambut dalam upacara kedatangan di Padang Selatan Istana Putih, jamuan makan negara rasmi dan acara rasmi yang lain. Beliau adalah tetamu negara kelima Biden, yang juga telah menjemput pemimpin India, Australia, Korea Selatan dan Perancis, menekankan tumpuan Amerika Syarikat terhadap keselamatan pakatan kawasan Indo-Pasifik.

Kishida adalah pemimpin Jepun pertama membuat lawatan negara sejak Shinzo Abe pada 2015. Abe membuat pindaan besar terhadap tafsiran prinsip hanya pertahanan dalam Perlembagaan Jepun, membolehkan prinsip itu juga merangkumi sekutunya, Amerika Syarikat.

MENGAPA TUMPUAN KEPADA PERTAHANAN?

Pertahanan menjadi agenda utama kerana kebimbangan yang semakin meningkat terhadap ancaman dari China, Korea Utara dan Rusia. Kapal pengawal pantai China kerap mendekati pulau-pulau Jepun yang dipertikaikan di Laut China Timur berhampiran Taiwan. Beijing menyatakan Taiwan adalah sebahagian daripada wilayahnya dan akan dibawa di bawah kawalan dengan kekerasan jika perlu.

Juga ada kebimbangan terhadap ancaman peluru berpandu dan nuklear Korea Utara serta pencerobohan Rusia di Ukraine. Kishida telah memperingatkan peperangan di Eropah boleh membawa kepada konflik di Asia Timur, menunjukkan sikap longgar terhadap Rusia memberanakan China.

“Sambil mengekalkan pakatan Jepun-AS sebagai batu asas, kami percaya penting bekerjasama dengan negara berfikiran serupa, termasuk Filipina,” kata Kishida.

ISU UTAMA APA YANG DIKEMUKAKAN?

Biden dan Kishida dijangka bersetuju mengenai rancangan untuk mengemas kini struktur pemerintahan tentera mereka supaya dapat beroperasi bersama dengan lebih baik. Amerika Syarikat mengoperasikan 50,000 tentera di Jepun. Pasukan Pertahanan Diri Jepun sedang mempersiapkan untuk menyusun semula supaya mempunyai pemerintahan bersatu untuk angkatan darat, udara dan laut menjelang Mac 2025.

Juga dijangka inisiatif baharu untuk kerjasama industri pertahanan, termasuk pengeluaran bersama senjata, mungkin peluru berpandu baharu, dan pembaikan serta penyelenggaraan kapal perang dan peralatan Amerika Syarikat di Jepun untuk membantu operasi AS di barat daya Pasifik.

Kemungkinan penyertaan Jepun dalam perkongsian keselamatan AS-UK-Australia untuk membangunkan dan berkongsi keupayaan tentera maju, termasuk kecerdasan buatan, peperangan elektronik dan hipersonik, juga mungkin dibincangkan.

Kishida dan Biden juga dijangka mengesahkan penyertaan Jepun dalam program bulan NASA Artemis dan sumbangannya berupa kenderaan bulan yang dibangunkan oleh Toyota Motor Corp. dan penyertaan jurutera angkasa Jepun.

APA MATLAMAT PERTAHANAN JEPUN?

Sejak mengambil strategi keselamatan kebangsaan lebih meluas pada 2022, kerajaan Kishida telah mengambil langkah berani untuk mempercepat pembangunan tentera Jepun. Beliau berharap untuk menunjukkan Tokyo mampu meningkatkan kerjasama keselamatannya dengan AS. Kishida telah menjanjikan untuk memperkecil belanjawan pertahanan dan meningkatkan pencegahan terhadap China, yang dianggap Jepun sebagai ancaman keselamatan utama.

Jepun, yang berusaha memperoleh “keupayaan menyerang balas”, telah membeli 400 peluru berpandu jelajah Tomahawk jarak jauh AS. Selepas melarang hampir semua pemindahan senjata, ia telah melonggarkan garis panduan eksport dua kali dalam beberapa bulan kebelakangan ini, membenarkan jualan senjata maut ke negara yang diluluskan lesen dan jualan luar negara pesawat pejuang yang dibangunkan bersama UK dan Itali. Perubahan itu membolehkan Jepun menghantar peluru berpandu PAC-3 buatan Jepun ke AS untuk membantu menggantikan yang disumbangkan Washington ke Ukraine.

APA TENTANG PERJUMPAAN KEMUNCAK DENGAN FILIPINA?

Perjumpaan trilateral pertama antara Biden, Kishida dan Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. berlaku ketika Filipina menghadapi ketegangan laut yang meningkat dengan China berhubung tuntutan Laut China Selatan yang dipertikai.

Biden mahu menunjukkan ketiga-tiga demokrasi maritim itu bersatu menghadapi tindakan China yang agresif terhadap pengawal pantai dan kapal bekalan Filipina berhampiran Terumbu Kedua Thomas di Laut China Selatan, menurut pegawai kanan pentadbiran Biden.

Jepun telah menjual radar pantai kepada Filipina dan kini sedang merundingkan perjanjian pertahanan yang akan membenarkan tentera mereka melawat wilayah masing-masing untuk latihan tentera bersama.

“Kerjasama antara tiga negara kami sangat penting dalam mengekalkan keamanan dan kestabilan di kawasan Indo-Pasifik dan mempertahankan ketertiban antarabangsa bebas dan terbuka berasaskan undang-undang,” kata Kishida Isnin sebelum berlepas ke Washington.

APA YANG BERLAKU DI NORTH CAROLINA?

Kishida juga mahu menekankan sumbangan ekonomi Jepun di AS. Terdapat ketidakpastian yang semakin meningkat di Tokyo mengenai pilihan raya AS, yang disiratkan oleh persoalan mengenai apa yang berlaku jika bekas Presiden Donald Trump menang, walaupun pakar menyatakan terdapat konsensus bipartisan mengenai pakatan Jepun-AS yang lebih kuat.

Kishida akan bertemu pemimpin perniagaan dan melawat kilang bateri kenderaan elektrik Toyota yang sedang dibina untuk pelancaran pada 2025, dan anak syarikat jet perniagaan Honda di North Carolina. Beliau juga akan bertemu pelajar di Universiti Negeri North Carolina Jumaat.

Dalam ucapan Kongresnya pada Khamis, Kishida berkata beliau berhasrat menyampaikan “apa yang ingin diserahkan Jepun dan Amerika Syarikat kepada generasi akan datang dan apa yang perlu dilakukan untuk mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.