Apa yang Datang Selepas Perang di Gaza

Peperangan mengandungi banyak ketidaktentuan, tetapi terdapat beberapa perkara mengenai peperangan yang sedang berlangsung antara Israel dan Hamas yang kelihatan tidak diragui lagi. Satu adalah bahawa Israel akan memberi Hamas satu pukulan yang menentukan. Ia akan membunuh beribu-ribu pejuang Hamas, memusnahkan infrastruktur organisasi itu, dan melumpuhkan banyak stok senjatanya.

Satu lagi adalah bahawa Israel akan enggan kembali kepada status quo ante, seperti yang telah dilakukannya dalam empat kali lain sejak 2007 apabila ia telah menyerang Hamas di Gaza. Pegawai keselamatan Israel sering memanggilnya “memotong rumput,” tugas yang tidak menyenangkan yang pasti perlu dilakukan secara berkala. Strategi itu telah gagal.

Namun perkara-perkara yang akan menentukan siapa yang akhirnya memenangi peperangan ini sama sekali tidak pasti. Politik apa yang akan muncul di Gaza selepas berhenti berperang dan puing-puing dibersihkan? Siapa yang akan mengawal, dan siapa yang akan menyokong mereka? Adakah penduduk Gaza akan mencari jalan ke hadapan untuk hidup dengan aman dan peningkatan kemakmuran, atau adakah suara-suara pengasingan dan keputusasaan akan bertambah kuat dan membawa kitaran keganasan baru?

Amerika Syarikat menghadapi persoalan-persoalan ini semasa perang yang panjang di Iraq dan Afghanistan, dan lebih lama dahulu, di Vietnam. Di semua tempat itu, AS cuba tetapi gagal untuk mewujudkan sistem politik yang tahan lama yang meningkatkan kepentingan AS. Walaupun seseorang boleh berhujah bahawa tidak satu pun negara ini boleh lagi mengancam AS, ada yang berhujah bahawa mereka tidak pernah berbuat demikian. Dan walaupun begitu, AS mempunyai kelebihan yang tidak ada pada Israel: negara-negara ini beribu-ribu batu jauhnya. Gaza bersempadan dengan Israel.

Tidak menghairankan, orang Israel tidak banyak membincangkan persoalan jangka panjang ini lagi. Orang Israel masih terkejut dengan kehilangan mengejut pada 7 Oktober dan krisis tebusan yang sedang berlaku. Mereka bersatu dalam keperluan untuk bertindak tegas, untuk menegaskan semula kuasa Israel yang menakutkan, dan untuk membalas apa yang kelihatan seperti ratusan tindakan pembunuhan berdarah dingin.

Makin lama, mereka juga semakin mengkritik kepimpinan mereka. Mereka menuduh ahli politik dan tentera sama-sama kerana terlepas tanda-tanda serangan yang akan datang dan kerana teralih perhatian daripada isu keselamatan negara yang sebenar. Masa untuk akauntabiliti akan tiba. Sementara itu, orang Israel akan memerlukan kepimpinan mereka membuat keputusan yang menyakitkan: bila berhenti berperang, dan atas terma apa.

Cabaran ini bukan unik untuk Israel. Semua operasi tentera mencapai tahap pulangan yang semakin berkurangan. Ia bermula dengan sasaran yang kukuh dan kemajuan yang kerap. Dalam masa yang lama, kosnya semakin meningkat untuk mendapatkan manfaat tambahan yang semakin sedikit.

Dan pendapat umum akan menjadi perkara penting. Imej video berkala dan laporan akhbar merosakkan perang AS di Vietnam. Serangan Israel yang akan datang ke atas Gaza akan menghasilkan aliran imej mengganggu yang akan memanfaatkan moderasi kandungan media sosial yang semakin longgar oleh beberapa platform media sosial. Apa yang tidak dapat dimenangi Hamas di medan perang akan dicuba dimenanginya melalui operasi maklumat. Pemimpin Israel tahu mereka akan menghadapi tekanan antarabangsa yang mendalam untuk berhenti berperang dan mulai berunding, dan tekanan itu mungkin menjadi membanjiri dalam masa sebulan bermula operasi darat.

AS mungkin akan memainkan peranan utama dalam diplomasi mengenai penghentian permusuhan. Atas sebab ini, adalah bijak bagi Presiden Biden untuk menunjukkan awal sokongan penuhnya kepada Israel. Jika anda mahu pengaruh pada pendaratan, anda perlu ada di sana untuk lepas landas. Tetapi bentuk diplomasi masih tidak jelas.

Beberapa aspeknya perlu termasuk Pihak Berkuasa Palestin, yang sebahagian besarnya dihalau keluar dari Gaza pada 2007. Kepimpinan Hamas lebih popular di Tebing Barat daripada Presiden Mahmoud Abbas—yang masih berkhidmat 14 tahun selepas tamat tempohnya—jadi mencari cara untuk menyatukan semula entiti Palestin yang dua ini memerlukan kemahiran—dan nasib baik.

Hampir semua negara Arab secara asasnya memusuhi Hamas, yang akarnya terletak dalam Ikhwanul Muslimin. Kerajaan serantau melihat Ikhwanul Muslimin sebagai ancaman, dan mereka juga melihat penaung Iran Hamas sebagai ancaman besar. Mereka secara strategik selaras dengan Israel dan AS.

Hampir pasti akan ada peranan untuk Mesir dan Jordan, dua negara yang berdamai dengan Israel berdekad-dekad yang lalu, dan mempunyai sejarah yang rumit dengan Palestin dan pergerakan kebangsaan Palestin. Terdapat juga peranan berpotensi untuk Negara-Negara Teluk Arab, yang boleh membantu membiayai pemulihan Gaza dan membantu memberi legitimasi Arab kepada apa yang datang selepas itu.

Tetapi pada akhirnya, hasil yang lebih baik di Gaza memerlukan rakyat Gaza bangkit kepada peluang untuk kepimpinan yang berbeza. Kejayaan ketenteraan Hamas yang mengejutkan pada 7 Oktober akan terbukti menjadi kemenangan Pirus. Ia telah mengukuhkan tekad Israel untuk memusnahkan organisasi itu dan keupayaannya. Kehancuran Gaza akan komprehensif, dan ia perlu mencetuskan renungan jiwa di kalangan rakyat Palestin.

Perlu juga ada pengakuan Israel bahawa terdapat kemungkinan dan keperluan untuk hubungan yang berbeza dengan Gaza secara khusus dan aspirasi Palestin secara umum. Ini akan sukar bagi orang awam Israel yang telah selesa dengan idea bahawa Palestin bukan sahaja terlalu sukar untuk diselesaikan, tetapi juga masalah yang tidak perlu diselesaikan, masalah di sebalik tembok. Dan ia akan menjadi sangat sukar bagi kerajaan yang merangkumi beberapa suara keras garis keras yang mewakili minoriti pengundi yang berpengaruh, dan daripada mereka orang awam akan menuntut akauntabiliti musim sejuk ini, sama seperti diplomasi yang sedang berlangsung.

Walaupun keganasan mungkin akan merebak dalam beberapa minggu akan datang, keganasan tidak akan menentukan siapa yang memenangi perang ini. Pemenang akan ditentukan di meja rundingan. Tujuan berperang adalah untuk sampai ke sana. Serangan yang paling ganas sekalipun tidak boleh membawa kepada kemenangan sendiri, dan seperti yang akan Hamas pelajari, serangan yang paling ganas sebenarnya boleh membawa kepada kekalahan.