Apa Yang Akan Lakukan Kumpulan Penasihat AI PBB

Setiausaha Agung PBB António Guterres memperkenalkan pada Khamis lalu satu badan penasihat yang didedikasikan untuk membangunkan konsensus mengenai risiko yang dibawa oleh kecerdasan buatan dan bagaimana kerjasama antarabangsa boleh membantu menangani cabaran-cabaran tersebut.

Walaupun badan tersebut tidak mempunyai kuasa sendiri, cadangan mereka boleh memutuskan bentuk dan fungsi satu agensi PBB untuk pengawalan AI, satu organisasi yang ramai orang percaya akan diperlukan ketika dunia menghadapi kompleks set isu-isu yang akan dibawa oleh teknologi tersebut.

“Tanpa memasuki pelbagai skenario hari akhirat, ia sudah jelas bahawa penggunaan jahat AI boleh mengancam kepercayaan terhadap institusi, melemahkan ikatan sosial, dan mengancam demokrasi itu sendiri,” kata Guterres ketika berucap di sidang akhbar pengumuman. “Untuk semua sebab ini, saya telah meminta perbualan global berdisiplin silang, berstakeholder pelbagai tentang pengawalan AI, supaya manfaatnya untuk kemanusiaan semua dapat dimaksimumkan, dan risiko yang terkandung dapat dikurangkan.”

Kumpulan penasihat baharu ini adalah antara beberapa inisiatif AI antarabangsa yang sudah berjalan, termasuk Summit Keselamatan AI UK dan kod tingkah laku AI G7. Ahli-ahli 39 kumpulan penasihat PBB berasal dari pelbagai negara dan sektor, termasuk kerajaan, masyarakat madani, akademik, dan industri. Lima daripada ahli dilantik dalam senarai pertama TIME bagi 100 orang paling berpengaruh dalam AI: menteri AI Emiriah Arab Bersatu Omar Al Olama, ahli sains kognitif Abeba Birhane, eksekutif Google James Manyika, penyelidik dan penasihat dasar Alondra Nelson, dan profesor sains komputer Yi Zeng.

Dalam taklimat latar belakang pada Rabu, seorang pegawai kanan PBB berkata bahawa kumpulan itu dipilih oleh pejabat utusan setiausaha agung PBB untuk teknologi, dengan input daripada organisasi PBB lain, seperti Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB (UNESCO).

Apabila ditanya tentang potensi konflik kepentingan untuk ahli-ahlinya, pegawai itu berkata bahawa “kebertarafan akan wujud secara organik kerana pelbagai kepentingan ini diletakkan bersama-sama di atas meja.”

Seperti yang dilaporkan TIME sebelum ini dilaporkan, kumpulan penasihat akan menerbitkan laporan perantaraan menjelang akhir 2023, yang akan membentangkan “analisis aras tinggi pilihan untuk pengawalan antarabangsa kecerdasan buatan.” Laporan akhir mereka akan diterbitkan menjelang 31 Ogos 2024, dan “mungkin memberikan cadangan terperinci tentang fungsi, bentuk, dan jadual untuk agensi antarabangsa baharu bagi pengawalan kecerdasan buatan.”

Utusan setiausaha agung PBB untuk teknologi, Amandeep Gill, memberitahu TIME bahawa jika kehendak politik untuk menubuhkan agensi AI PBB wujud pada masa sidang kemuncak yang dirancang pada musim gugur depan, cadangan badan itu boleh memberi panduan bentuk yang boleh diambil oleh agensi baharu tersebut.

“PBB mempunyai peranan unik untuk dimainkan. Ia mempunyai dekad pengalaman dalam pengurusan cabaran sekitar teknologi muncul,” kata Gill ketika sidang akhbar pengumuman. “Kami akan membina atas asas itu dan kredibiliti serta kuasa menyatukan PBB untuk menyampaikan kebaikan awam global untuk pengawalan AI untuk kemanusiaan semua.”

Perjumpaan pertama kumpulan penasihat, di mana pengerusi bersama akan dipilih, akan berlangsung pada 27 Oktober.