Apa Bantuan Kumpulan Memerlukan Gaza

Aid convoys continue to enter Gaza through Rafah Border

Pada petang Rabu, Gaza dijangka akan kehabisan bahan api. Kereta dan ambulans tidak akan dapat sampai ke hospital; generator dan stesen pam air akan berhenti beroperasi; usaha kemanusiaan di tanah akan runtuh, kata pekerja bantuan kemanusiaan kepada TIME.

Untuk kali pertama sejak Israel memulakan serangan udara di Gaza, sebagai balasan kepada serangan kejutan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan 1,400 orang di Israel, 20 trak membawa bantuan penting dibenarkan melepasi persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza pada Sabtu. Sejak itu, 34 lagi trak bantuan telah memasuki Gaza dan sepenuhnya dikendalikan oleh PBB, agensi terbesarnya di tanah ialah Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA).

Tetapi pakar-pakar menyatakan bahawa penghantaran—yang pertama dibantu oleh Amerika Syarikat dan mengandungi makanan, ubat-ubatan, dan bekalan perubatan lain—hanyalah titisan dalam bakul keperluan rakyat Gaza.

“Ia hanyalah cahaya harapan tetapi ia tidak mencukupi,” kata Juliette Touma, pengarah komunikasi untuk UNRWA, dari Amman, Jordan, di mana beliau baru-baru ini dipindahkan dari Baitulmaqdis Timur. “Jika kita tidak mempunyai bahan api, Gaza akan runtuh. Rakyat Gaza akan runtuh, dan operasi kemanusiaan terbesar yang dikendalikan oleh UNRWA akan berhenti,” kata Touma. Beliau menambah bahan api diperlukan untuk mengekalkan kilang roti yang memberi makan rakyat dan hospital, kedua-duanya kini menghadapi kesukaran.

Sekurang-kurangnya 5,087 orang Palestin telah terbunuh sejak Israel memulakan serangan udara di enklaf itu, salah satu kawasan paling padat penduduk di bumi. Tetapi Gaza sudah lama menghadapi krisis kemanusiaan; Jalur itu telah di bawah sekatan 16 tahun sebelum eskalasi terkini. Akibatnya, 1.2 juta rakyat Gaza sudah bergantung kepada bantuan makanan dari UNRWA.

Di tengah-tengah seruan global untuk gencatan senjata, dan usaha untuk menubuhkan laluan bantuan kemanusiaan kekal, berikut adalah yang perlu diketahui tentang usaha bantuan ke Gaza.

Berapa banyak bantuan yang masuk ke Gaza sebelum perang?

Sebelum perang Israel-Hamas meletus, rakyat 2.2 juta Gaza memerlukan purata 500 trak bantuan dan bahan api setiap hari dari beberapa organisasi. Penghantaran sedemikian berlaku di titik persilangan Kerem Shalom Israel, manakala persilangan Erez digunakan oleh pekerja bantuan, beberapa rakyat Palestin bekerja di Israel, dan rakyat Gaza dengan permit mendapatkan rawatan kesihatan di Israel. Bantuan biasanya termasuk makanan dan air, serta kesihatan dan pendidikan.

“UNICEF telah memberikan bahan perubatan dan kesihatan termasuk sokongan kepada klinik garis hadapan, sokongan untuk pemulihan pusat kesihatan asas. Ini termasuk pembangunan unit neonatal di salah sebuah hospital Gaza,” kata Jonathan Cricks, jurucakap UNICEF, kepada TIME. Beliau menambah organisasi itu juga menyokong rakyat Gaza dengan keperluan kesihatan mental dan sokongan sosial, dengan menyatakan angka UNICEF bahawa 816,000 kanak-kanak memerlukan perkhidmatan ini sejak 2008.

Salah satu laluan hayat utama UNICEF dan organisasi lain adalah air minuman yang selamat. “Terdapat loji penyahgaraman yang dibangunkan dan apabila berfungsi sepenuhnya ia sepatutnya menyediakan air minum yang selamat untuk 250,000 orang,” kata Cricks. Kekurangan elektrik dan bahan api meninggalkan rakyat Gaza untuk membataskan tiga liter (0.79 gelen) air sehari untuk membersihkan, memasak, dan minum, jauh di bawah piawaian antarabangsa 15 liter (3.3 gelen) diperlukan dalam situasi kecemasan mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Cricks menambah UNICEF mempunyai kit air dan kebersihan menunggu di sempadan Mesir untuk memasuki apabila lebih trak diluluskan.

Sementara itu, UNRWA—yang beroperasi di seluruh Gaza, Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, Syria, Lubnan, dan Jordan—juga mengendalikan 700 buah sekolah di seluruh rantau. “Kami memberi pendidikan kepada lebih daripada setengah juta budak lelaki dan perempuan,” kata Touma.

Organisasi utama yang mengendalikan bantuan dan perkhidmatan kemanusiaan di Gaza ialah Pertubuhan Kesihatan Sedunia, Program Makanan Sedunia, Salib Merah, Bulan Sabit Merah, dan Doktor Tanpa Sempadan.

Bagaimana bantuan dikendalikan di Gaza?

Sebelum ini, bantuan memasuki Jalur Gaza melalui persilangan Kerem Shalom Israel. Tetapi organisasi bantuan terpaksa dengan segera menubuhkan laluan baru melalui persilangan Rafah Mesir berikutan peperangan Israel-Hamas. “Ia operasi logistik yang sangat rumit,” kata Touma. “PBB secara keseluruhan, dan organisasi bantuan lain, perlu menubuhkan operasi ini hampir dari nol.”

Apabila trak memasuki Gaza, PBB bertanggungjawab untuk pengedaran bekalan, kata Touma. “Ia banyak kerja fizikal. Ia sebenarnya agak berbahaya bagi staf kami untuk berbuat demikian kerana mereka melakukannya kadang-kadang lewat malam, kadang-kadang semasa serangan udara dan serangan udara,” kata Touma.

Sehingga kini, makanan, air botol, dan sebahagian ubat-ubatan telah diterima dan dikendalikan. Israel telah memberi amaran bahawa penghantaran bantuan akan dihentikan sekali lagi jika bekalan dirampas oleh Hamas, yang menguasai Jalur Gaza. Tetapi Touma menyatakan UNRWA—yang berada di tanah selama tujuh dekad dan membina kepercayaan tempatan—beroperasi dengan “sistem pemeriksaan ketat” untuk pengedaran bantuan. Penghantaran dipantau dan diaudit supaya ia mencapai mereka yang rentan, beliau tambah.

Apakah yang dipanggil organisasi bantuan?

Touma memberi amaran bahawa UNRWA telah berada dalam “krisis kewangan mendalam” untuk kebanyakan dasawarsa. Ini meninggalkan agensi itu dengan sedikit atau tiada rizab untuk krisis tanpa sebelumnya seperti yang kini berlaku di Gaza.

Derma dari seluruh dunia meningkat ketika jumlah mangsa maut di Gaza meningkat. Tetapi pegawai bantuan memberitahu TIME bahawa derma itu hanya berguna jika mereka dapat terus mencapai mereka yang memerlukan.

Oleh itu, kebanyakan kumpulan kemanusiaan memanggil laluan berterusan ke Gaza untuk menghantar bantuan penting. Sumber UNICEF telah cepat berkurangan, kata Cricks. “Itulah sebabnya kami meminta laluan kemanusiaan yang selamat dan berterusan,” tambahnya.

Touma menyatakan usaha sedang diambil di “peringkat tertinggi” PBB untuk menggesa laluan bekalan bantuan dan bahan api yang tetap ke Gaza. “Juga usaha untuk mencapai gencatan senjata kemanusiaan,” katanya.