AP dapati keadaan yang melelahkan di industri udang India yang menurut laporan “berbahaya dan abusif”

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO (AP) – Noriko Kuwabara merasa teruja untuk mencuba resipi baru yang dilihatnya di media sosial untuk gulung udang goreng, jadi dia dan suaminya menuju lorong makanan beku Costco. Tetapi apabila dia mengambil beg udang budi daya dari peti sejuk dan melihat “Produk dari,” dia mengerutkan hidungnya.

“Sebenarnya saya cuba mengelak udang dari,” kata Kuwabara, seorang artis. “Saya dengar beberapa perkara buruk tentang bagaimana ia dibesarkan di sana.”

Dia menghela nafas dan melemparkan beg itu ke trolinya juga.

Kuwabara menghadapi dilema yang semakin ramai warga Amerika hadapi: Dengan udang menjadi makanan laut yang paling banyak dimakan di Amerika Syarikat, pembekal terbesar di negara ini ialah India, di mana industri itu berdepan dengan masalah buruh dan alam sekitar.

Associated Press (AP) pergi ke negeri Andhra Pradesh di tenggara India pada bulan Februari untuk mendokumentasikan keadaan kerja dalam industri yang sedang berkembang pesat itu, selepas mendapat salinan awal siasatan yang dikeluarkan pada hari Rabu oleh Corporate Accountability Lab, sebuah kumpulan undang-undang hak asasi manusia berpangkalan di Chicago, yang mendapati pekerja berdepan dengan “keadaan yang berbahaya dan zalim”.

Wartawan AP mendapat akses ke hatcheri udang, kolam pertumbuhan, bengkel mengupas dan gudang, dan mewawancara pekerja, penyelia dan penganjur serikat.

India menjadi pembekal udang terbesar Amerika Syarikat, menyumbang kira-kira 40% udang yang dimakan di AS, sebahagiannya kerana laporan media termasuk siasatan AP mendedahkan perhambaan zaman moden dalam industri laut Thailand. Laporan AP pada tahun 2015 membawa kepada kebebasan kira-2,000 nelayan diperhambakan dan memanggil untuk larangan udang Thailand yang mendominasi pasaran.

Di India, penduduk memberitahu AP kolam dan hatcheri baru telah mencemarkan air dan tanah komuniti berjiran, menjadikan hampir mustahil untuk menanam tanaman, terutamanya beras yang mereka bergantung untuk makanan.

Dari kolam, trak mengangkut udang ke bengkel mengupas. Di satu bengkel, puluhan wanita, sesetengahnya tanpa kasut, berdiri di bangku kayu sempit menghadapi shift 10 jam mengupas udang diliputi ais hancur. Tanpa sarung tangan atau memakai sarung tangan kotor dan robek, wanita itu memutuskan kepala, menanggalkan kaki dan menanggalkan cangkerang, membolehkan tukang masak Amerika hanya perlu membuka beg dan melemparkan udang ke dalam kuali.

Dari India, udang dibawa secara besar-besaran, beku dalam kontena penghantaran, ke AS, lebih 8,000 batu jauhnya. Hampir mustahil untuk mengetahui di mana udang tertentu berakhir, dan sama ada penghantaran ke AS mempunyai kaitan dengan amalan buruh zalim.

Dan udang India secara kerap dijual di kedai-kedai besar AS seperti Walmart, Target dan Sam’s Club dan pasar raya seperti Kroger dan Safeway.

Syarikat-syarikat besar yang menjawab soalan AP berkata mereka mengecam pelanggaran hak asasi manusia dan kerosakan alam sekitar dan akan menyiasat.

“Jika kami mengetahui isu-isu serius mungkin wujud di kemudahan pembekal, sama ada melalui dakwaan dibuat atau audit, kami akan menghantar penyiasat Walmart untuk mengumpul fakta melalui lawatan tapak kemudahan atau cara lain,” kata Walmart, syarikat runcit terbesar di dunia, dalam kenyataannya. “Jadi kami sedang menyiasat dakwaan yang dikemukakan oleh Associated Press.”

Pradeep Sivaraman, setiausaha Marine Products Export Development Authority India, sebuah agensi kerajaan, pergi ke AS pada bulan ini untuk mewakili industri udang negaranya di lantai yang sibuk Seafood Expo North America di Boston. Seorang tukang masak di booth India menumis kari udang yang menggoda di hadapan kes udang beku.

Sebelum menamatkan wawancara ringkas, Sivaraman berkata India komited untuk menyediakan udang berkualiti kepada pembeli AS. Dia enggan menjawab soalan tentang masalah buruh dan alam sekitar.

Erugula Baby, 51 tahun, janda dan termiskin, menjual perhiasan emasnya – satu-satunya simpanannya – dan kemudian mengambil pinjaman selepas pinjaman di kampung India. Hutangnya melebihi $8,500 dan anaknya tidak terselamat. Hari ini dia menyara cucu-cucunya dan berusaha untuk membayar pinjaman, membantu menyara pendidikan menantunya dan, pada hari baik, makan sedikit beras. Dia berkata dia bekerja dalam keadaan kejam, mengupas, memotong dan menyaring udang di kilang untuk kurang daripada $4 sehari, yang $2 kurang daripada gaji minimum.

“Keadaan kerja sukar,” katanya, menyeka air mata dengan hujung sari merahnya. “Berdiri untuk jam yang lama dalam kesejukan sementara mengupas dan memotong udang mengambil beban badan saya.”

Baby dan pekerja lain berkata mereka membayar ejen kira-kira 25 sen sehari daripada gaji mereka hanya untuk memasuki bengkel pemprosesan. Pengangkutan dalam bas syarikat juga dikurangkan daripada gaji sesetengah pekerja, bersama-sama dengan kos makan tengah hari dari kantin syarikat. Ramai pekerja tiada kontrak, dan tiada tempat untuk merayu jika mereka cedera di tempat kerja.

Penggupas lain, Penupothula Ratnam, berkata dia mengalami sakit belakang sepanjang masa kerana kerja berat itu, di mana dia dibayar kira-kira $3 sehari.

“Ia tidak cukup untuk kehidupan kami,” katanya, pecah dalam tangis. Jarang dia dapat cuti sehari, katanya.

Ramai orang di India berjuang untuk terus hidup dalam kemiskinan yang meresap, hutang dan pengangguran. Wanita yang bercakap dengan AP berkata ini satu-satunya peluang mereka untuk mengelakkan kelaparan. Pemacu ekonomi melepasi udang, dan melepasi India, kepada isu-isu globalisasi dan kuasa Barat.

Wanita yang sangat miskin memberitahu AP mereka tidak dibayar lebih masa seperti yang ditetapkan undang-undang, selain daripada tidak dibayar gaji minimum India. Sesetengah berkata mereka dikurung di asrama dijaga apabila tidak mengupas udang. Kerja itu tidak sihat sehingga jari-jari pekerja dijangkiti, dan mereka tidak mendapat perlindungan keselamatan dan kesihatan yang dikehendaki di bawah undang-undang India. Dan ia tidak memenuhi piawaian keselamatan makanan undang-undang AS yang dikehendaki untuk semua import laut.

Dr. Sushmitha Meda, pakar kulit di hospital kerajaan berhampiran di bandar Kakinada, berkata dia merawat empat hingga lima penggupas udang setiap hari. Sesetengah mengalami kulat kuku, disebabkan retak kecil membenarkan kuman menyebabkan jangkitan. Wanita lain mempunyai jari-jari atau bahkan tangan mereka gelap dengan kebeku.

Ia satu masalah yang boleh dicegah, katanya. Sarung tangan kapas diliputi sarung tangan getah boleh melindungi tangan penggupas udang, tetapi sedikit yang mampu membayar kotak $3 sarung tangan.

Di satu bengkel pemprosesan berbumbung zink, wartawan AP menyaksikan puluhan wanita bekerja dalam keadaan tidak sihat dan berbahaya. Udang, ditarik dari kolam luar dalam tong, dicuci dengan tangan dalam air kotor. Sekali dibilas, mereka dituangkan ke atas meja diliputi ais, di mana wanita berdiri, mengupas satu udang sekali. Ramai mengendalikan udang dengan tangan telanjang. Sesetengah wanita mempunyai pembalut di jari yang cedera. Rambut panjang sesetengah wanita tergantung ke dalam udang.

Udang di kemudahan ini kemudian dimuatkan ke dalam peti plastik besar ke dalam trak bertulis “NEKKANTI” dengan huruf besar. Pengurus kecil bengkel itu berkata Nekkanti Sea Foods dan jenama utama lain sering mengusahakan kerja mengupas dan mengupas yang memerlukan tenaga kepada mengekalkan kos rendah.

Walau bagaimanapun, Nekkanti menyatakan semua udangnya diproses di beberapa kemudahan pemprosesan syarikat yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat. Video pemasaran yang dihasilkan oleh Nekkanti, yang meramalkan pendapatan $150 juta tahun ini, menunjukkan penggupas udang di bilik bersih, dengan meja bersinar, dan pekerja memakai sarung tangan, penutup kepala, topeng muka, but karet dan apron tahan air.

John Ducar, penasihat lembaga Nekkanti Sea Foods, berkata syarikat itu tiada kena mengena dengan bengkel pengupasan yang dikunjungi AP dan kata trak berjenama itu hanya ada di sana kerana disewa kepada syarikat lain. Dia menyediakan dokumen yang menyatakan Nekkanti dibayar $3,600 untuk empat bulan pada tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.