Anda Tidak Akan Menemui Tuhan Melalui Chatbot AI

Dengan timbunan buku dan dinding berpanel kayunya, pejabat profesor saya sama menakutkan seperti klišenya. Sebagai pelajar sekolah teologi muda bertahun-tahun yang lalu, usaha saya untuk menjadualkan masa dengan profesor melalui e-mel agak merepotkan – ini bukan temu janji masuk. Dan ketika perjumpaan itu bermula, saya segera menyedari bahawa profesor saya sangat sibuk dan kami tidak akan mengadakan perbualan yang panjang. Saya ingat berasa sedikit kecewa apabila realisasi ini menyerlah kepada saya, kerana saya datang untuk memahami bahawa saya tidak akan menjadi murid bintangnya yang baru. Saya telah, dalam fikiran saya, pertanyaan intelektual yang sangat penting untuk dibuat kepada profesor saya, yang timbul daripada keraguan dan perjuangan saya sendiri mengenai kebenaran iman Kristian saya pada masa itu. Pada akhirnya, saya kurang berpuas hati apabila perbualan itu tidak memberikan wahyu menakjubkan yang saya harapkan. Saya meninggalkannya, sebaliknya, dengan beberapa arahan yang agak tidak menarik dari profesor itu: Pergi ke gereja.

Saya kembali ke momen ini setiap kali saya membaca pelbagai perbincangan dan perdebatan media sosial mengenai “penyahgerejaan” Amerika, penurunan dramatik minat Kristian dalam menghadiri ibadah dan menyertai komuniti iman. Nasihat profesor saya bertentangan dengan arus tren ini, satu yang mulai meningkat pada tahun 1990-an dan pastinya sudah menjadi kenyataan di bandar universiti di mana saya bersekolah.

Sekarang, sebagai pendidik, saya juga memikirkan momen ini setiap kali saya mempertimbangkan tempat pelajar saya hari ini mencari jawapan kepada masalah mendesak mereka sendiri. Dan semakin tidak ada contoh yang lebih membingungkan daripada cabaran kecerdasan buatan (AI). Program AI seperti Chat GPT telah menghantar pendidikan tinggi ke dalam kekacauan sepanjang tahun lalu dan memaksa penyusunan semula drastik silibus. Kebimbangan ini biasanya digambarkan sebagai kebimbangan tentang plagiarisme. Tetapi program sedemikian juga menjanjikan pengguna (terutama pelajar) jawapan mudah untuk soalan yang mencabar. Ini adalah peningkatan tren internet yang didemokratiskan, yang mengancam untuk mengganggu keyakinan dalam autoriti intelektual yang kurang boleh diakses – sama ada buku, kursus, guru, dan ya, kadangkala gereja juga.

Saya tertanya-tanya sekarang seperti apa pengalaman saya sebagai pelajar yang meragui dengan program AI seperti Chat GPT pada masa itu. Saya mengajukan jenis pertanyaan yang banyak ditanya oleh pelajar, tentang Tuhan, kewujudan manusia, dan kebenaran, dan saya sedang mempertimbangkan perubahan radikal (bahkan pengabaian) kepercayaan lama saya. Pelajar hari ini masih mengajukan jenis pertanyaan seperti itu, walaupun mereka semakin mempunyai pilihan baru tentang ke mana harus pergi untuk mencari jawapan. Malah, kini terdapat program AI yang dirancang khusus untuk orang Kristian seperti saya yang mempunyai pertanyaan sukar tentang iman, program yang membolehkan pengguna dengan mudah “menghantar pesanan teks dengan Jesus.”

Penyahgerejaan dan AI kelihatan berkaitan kepada saya. Kedua-duanya adalah percubaan moden untuk melebihi had yang menjengkelkan. Bagi satu, gereja boleh menjadi beban. Ini boleh benar dari segi masa (kita perlu mendahului di tempat kerja, anak kita perlu melakukan bola sepak perjalanan), hiburan (gereja sering membosankan), dan doktrin (orang Kristian percaya pada hal-hal liar, ternyata, dan kepercayaan itu boleh mendorong sesetengah orang melakukan perkara-perkara yang mengerikan). Begitu juga, alat AI menjanjikan untuk memperluaskan pengetahuan kita dan mendemokratiskannya untuk semua orang, bukan hanya mereka yang mampu membayar ijazah atau mengambil masa untuk menyelam ke dalam teks yang kompleks. Melepaskan diri dari pelbagai sekatan ini menjanjikan kehidupan yang lebih bebas.

Dibandingkan dengan nasihat profesor saya, alat sembang AI seperti Chat GPT seolah-olah mempunyai kelebihan dalam setiap cara dalam menangani keraguan dekonstruktif. Alat-alat ini beroperasi pada kelajuan yang menakjubkan dan memotong jargon. Tidak seperti profesor saya yang sibuk, AI sentiasa bersedia untuk bercakap dengan anda pada bila-bila masa, tentang apa sahaja, termasuk semua soalan yang mungkin anda tanyakan tentang iman agama. (Dan respons Chat GPT tidaklah terlalu buruk. Percayalah, saya sudah mencuba.) Sudah pasti akan jauh lebih mudah bagi saya sebagai orang Kristian yang meragui untuk terus memasukkan pelbagai pertanyaan saya ke dalam laptop pada malam gelap jiwa saya, daripada duduk bersemuka dengan perjumpaan dengan guru saya. AI dan persamaan teknologi terdemokratisasinya menawarkan begitu banyak, dan dalam hal itu, mungkin, ia menunjukkan betapa usangnya bentuk inkuiri tradisional telah menjadi. Ini terutama benar mengingat bahawa, dalam kes saya, nasihat yang ditawarkan kepada saya hanyalah untuk kembali ke komuniti agama saya, tempat yang biasa.

Sebaliknya, 20 minit dalam sempadan bilik berpanel kayu itu hampir mengubah hidup saya. Saya memberitahu profesor bahawa saya tidak pasti sama ada saya percaya kepada Tuhan atau boleh menjadi orang Kristian lagi, dan saya tergagap melalui pelbagai alasan saya. Profesor itu menjawab, bukan dengan memberi saya sebarang maklumat baru atau menawarkan penjelasan rapi dan komprehensif. Sebaliknya, dia bertanya di mana saya merasa paling dekat dengan Tuhan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Saya berkata bahawa kadang-kadang saya merasa dekat dengan Tuhan di gereja saya, dan kadang-kadang di kementerian penjara di mana saya menjadi sukarelawan. Kedua-duanya adalah tempat di mana saya dikelilingi oleh orang (kebanyakannya, walaupun tidak semua, orang Kristian) yang memberi saya kekuatan atau inspirasi. Tetapi, itu tidak banyak gunanya, pikir saya, kerana saya tahu bahawa ilusi kolektif mungkin mempengaruhi pemahaman saya tentang realiti. Apa yang saya mahu, begitu pikir saya, adalah pengetahuan yang boleh diakses dan pasti. Saya mencari sistem komprehensif untuk membuat kefahaman tentang dunia yang akan menghapuskan (atau sekurang-kurangnya mengurangkan secara dramatik) keraguan dan memberi saya kestabilan intelektual yang saya idam-idamkan. Dan saya mahu ia menangani masalah seperti yang timbul, kerana saya terus menemui bantahan baru terhadap iman. Alat sembang AI tidak wujud pada masa itu, tetapi apa yang mereka janjikan sekarang, pada dasarnya, tepat sekali dengan jenis penyelesaian yang saya cari.

Sebaliknya, cadangan profesor saya adalah agar saya terus pergi ke tempat di mana saya merasa seolah-olah mungkin saya mengalami Tuhan, atau sekurang-kurangnya di mana saya pernah merasakannya, untuk bertekun di sana, dan mempercayai bahawa pada akhirnya semuanya akan baik-baik saja. Saya rasa profesor saya tahu, bahawa kebenaran adalah sesuatu yang dihayati, bukan hanya diperoleh melalui persepsi visual dan persetujuan mental. Dan dia tahu bahawa kehidupan yang benar pada akhirnya bermaksud pertemuan dengan orang lain, baik rakan sejawat mahupun Pencipta yang kita cuba bercakap tentang dan hubungi bersama-sama. Jadi, saya kembali ke gereja. Dan, kerana nasihat profesor saya, dan kerana orang-orang yang menemui saya di gereja dan di penjara, saya masih di sini, entah bagaimana meragui dan mempercayai sekaligus.

Titik yang ingin saya buat di sini bukan begitu tentang iman di tengah keraguan (walaupun itu mungkin penting), tetapi tentang alternatif yang diletakkan di hadapan kita sebagai orang yang hidup pada saat di mana keanggotaan agama kurang penting dan teknologi seperti AI menjanjikan lebih banyak. Meninggalkan gereja dan menerima AI kedua-duanya menunjukkan kita mahu melebihi had. Sebagai perbandingan, nasihat profesor yang saya peroleh terhad dalam segala hal. Profesor saya tidak cuba memberi saya setumpuk besar buku, dan dia tidak cuba menangani setiap kemungkinan soalan yang mungkin saya ada. Malah, dia tidak memberitahu saya untuk melakukan apa-apa yang berbeza. Sebaliknya, dia menyuruh saya kembali ke ruang di mana saya sudah merasakan sesuatu yang benar, rasa baik kehidupan yang sedikit. Tetapi dalam perbualan itu, dengan semua hadnya, dan di gereja yang saya kembali, benih sedang ditanam yang boleh tumbuh dengan cara yang tidak terduga.

Sama seperti gereja boleh kecewa tanpa henti, teknologi seperti AI boleh sangat memuaskan – tetapi secara dangkal. Penting untuk diingat bahawa ini bukan kepuasan pengetahuan yang diperoleh melalui kehidupan yang baik. Ia juga bukan rasa kemungkinan kehadiran ilahi dalam ibadah kolektif, atau pengetahuan transformatif tentang tradisi atau komuniti yang pada