Anak paus orca terdampar di laguna Kanada akan diangkut udara dan disatukan semula dengan keluarga, penyelamat kata

(SeaPRwire) –   Rancangan sedang diadakan untuk mengangkut seekor anak paus pembunuh yang terdampar di sebuah lagun pasang surut terpencil di utara Pulau Vancouver, Kanada dalam usaha untuk mempertemukan kembali anak paus muda itu dengan keluarga besarnya, pihak berkuasa Kanada mengumumkan Rabu.

Jabatan Perikanan Kanada dan pegawai Pertama Bangsa menyatakan rancangan itu melibatkan meletakkan anak paus berusia 2 tahun itu ke dalam tali pengangkut, mengangkatnya keluar dari lagun menggunakan helikopter dan meletakkannya di dalam kandang jaring sementara menunggu keluarga kawanannya berada berhampiran sebelum dibebaskan.

Penyelamat tidak dapat mengugut anak paus muda itu keluar dari kawasan sejak ibunya yang hamil terdampar pada pasang surut rendah di lagun dan mati pada 23 Mac.

Rancangan itu dipersetujui semasa mesyuarat antara ahli majlis Pertama Bangsa Ehattesaht, pegawai Jabatan Perikanan dan pakar teknikal marin.y

Ketua Pertama Bangsa Ehattesaht, Simon John berkata rakyatnya mempunyai kaitan budaya dan rohani mendalam dengan paus pembunuh dan bangsa itu menerima panggilan kebimbangan dan sokongan dari seluruh dunia.

Paul Cottrell, seorang penyelaras Jabatan Perikanan berkata penyelamatan itu boleh berlaku dalam masa beberapa hari, tetapi lebih mungkin dalam tempoh dua minggu akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.