AMLO ‘terhina’ oleh prestasi calon keutamaan dalam perbahasan

(SeaPRwire) –   Terdapat banyak sebab untuk mengkritik debat presiden pertama Mexico yang akan datang pada 2 Jun. Formatnya agak terhad, dan timer peserta tidak berfungsi pada beberapa ketika, meninggalkan tidak jelas berapa lama lagi mereka boleh bercakap.

Tetapi Presiden Andrés Manuel López Obrador mengatakan pada Selasa bahawa beliau mempunyai sebab baru untuk tidak menyukai debat Ahad yang lalu: Ia tidak mengenai dirinya.

Fokus kepada warisannya, López Obrador lama membandingkan pentadbirannya dengan bab paling heroik dalam sejarah. Jadi beliau marah pengacara debat menanya soalan mengenai rasuah atau masalah dengan sistem pendidikan dan kesihatan. Ini adalah isu-isu yang beliau katakan telah diselesaikannya.

“Keseluruhan naratif debat, jika anda menganalisisnya, berputar sekitar apa yang dikatakan lawan kita,” kata López Obrador dalam sidang akhbar hariannya. “Keseluruhan naratif debat adalah untuk tidak mengakui apa-apa” yang dilakukan di bawah pentadbirannya, “seolah-olah kita tidak memberi tumpuan sepenuhnya.”

López Obrador mengakui bahawa kes-kes rasuah masih berlaku selepas beliau mengambil alih jawatan pada Disember 2018.

Soalan debat tidak ditulis oleh pengacara. Mereka dipilih daripada yang diajukan oleh rakyat, dan setiap peserta boleh memilih antara kumpulan soalan.

Perlembagaan mengehadkan presiden kepada satu penggal enam tahun, jadi López Obrador tidak boleh bertanding semula.

Penulis akhbar Salvador García Soto menyatakan sumber pentadbiran tanpa nama mengatakan López Obrador juga marah dengan calon partinya kerana tidak cukup mempertahankannya.

Mantan Datuk Bandar Claudia Sheinbaum sedang bertanding atas tiket parti Morena presiden. Sheinbaum dianggap sebagai murid paling setia López Obrador dan memimpin dalam pilihan raya presiden.

Tetapi apabila diminta bagaimana beliau akan menangani rasuah, beliau kelihatan marah presiden dengan merujuk kepada program anti-rasuahnya di Mexico City, bukan usaha López Obrador.

“Presiden merasa tersinggung kerana Claudia tidak cukup tegas dalam mempertahankan kerajaan persekutuan,” tulis García Soto.

López Obrador memanggil pentadbirannya “Transformasi Keempat”, mendakwa ia adalah pengganti kepada tiga bab paling heroik dalam sejarah Mexico: perjuangan untuk kemerdekaan daripada Sepanyol dari 1810 hingga 1821, pembaharuan liberal yang memecahkan dominasi gereja dalam tahun 1850-an dan Revolusi Mexico 1910-1917.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.