Amfibia Adalah Spesies Paling Terancam di Dunia dan Ancaman Semakin Meningkat

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ahli biologi pemuliharaan telah menarik perhatian kita kepada penurunan populasi liar katak, kodok, dan salamander di seluruh dunia - fenomena yang telah digelar Krisis Amfibia Global.

Katak, salamander, kodok dan amfibia lain di dunia masih dalam kesusahan yang serius.

Penilaian global baru mendapati bahawa 41% daripada spesies amfibia yang dikaji oleh saintis berisiko pupus, bermaksud mereka sama ada terancam, terancam atau sangat terancam. Itu naik daripada 39% yang dilaporkan dalam penilaian terakhir, pada 2004.

“Amfibia adalah haiwan paling terancam di dunia,” kata Junjie Yao dari Duke University, seorang penyelidik katak yang tidak terlibat dalam kajian itu. “Biologi unik dan kulit mereka yang telap membolehkan mereka sangat sensitif terhadap perubahan alam sekitar.”

Kajian itu, diterbitkan pada hari Rabu dalam jurnal Nature, mendapati bahawa kehilangan habitat akibat perluasan pertanian dan penternakan adalah ancaman tunggal terbesar terhadap amfibia di seluruh dunia. Tetapi peratusan spesies amfibia yang semakin meningkat kini juga didorong ke tepi jurang oleh penyakit baru dan perubahan iklim, menurut kajian itu.

Amfibia adalah haiwan yang sangat mudah terjejas. Mereka mempunyai peringkat kehidupan yang berbeza yang kerap memerlukan habitat berasingan, jadi mereka boleh terganggu oleh perubahan sama ada di persekitaran air atau darat, kata ahli biologi University of Texas Michael Ryan, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Mereka juga berisiko kerana kulit mereka yang halus. Kebanyakan amfibia menyerap oksigen untuk bernafas melalui kulit mereka, dan oleh itu mereka tidak mempunyai sisik, bulu atau bulu untuk melindungi mereka. Pencemaran kimia, bakteria dan jangkitan kulat memberi kesan kepada mereka dengan cepat, serta ayunan suhu dan tahap kelembapan yang melampau akibat perubahan iklim.

Sebagai contoh, katak biasanya nokturnal. Jika terlalu panas, mereka tidak akan keluar walaupun pada waktu malam kerana mereka akan kehilangan terlalu banyak air melalui kulit mereka, kata Patricia Burrowes, penulis kajian bersama dan penyelidik di Muzium Sains Kebangsaan di Madrid. Tetapi kekal di tempat rehat yang dilindungi mengehadkan keupayaan katak untuk makan dan membiak.

Musim panas ini adalah yang terpanas dalam rekod untuk Hemisfera Utara, dan 2023 dijangka menjadi tahun kedua terpanas secara global, selepas 2016.

Juan Manuel Guayasamin, ahli biologi katak di University San Francisco of Quito, Ecuador, berkata bahawa kemajuan dalam teknologi untuk mengesan haiwan dan variasi iklim membolehkan kajian baru menggunakan data yang jauh lebih tepat daripada penilaian 2004.

“Kami mempunyai pemahaman yang jauh lebih baik tentang beberapa risiko,” kata Guayasamin, yang tidak terlibat dalam laporan itu.

Kajian itu mengenal pasti kepekatan terbesar spesies amfibia yang terancam di beberapa hotspot biodiversiti, termasuk pulau-pulau Caribbean, Andes tropika, Madagascar dan Sri Lanka. Lokasi lain dengan bilangan amfibia terancam yang besar termasuk Hutan Atlantik Brazil, selatan China dan tenggara Amerika Syarikat.