Amerika Syarikat Mengumumkan Sanksi Terhadap 10 Ahli Hamas Dan Rangkaian Kewangan Di Gaza, Sudan, Turki, Algeria Dan Qatar Berikutan Serangan Terhadap Israel

WASHINGTON – Amerika Syarikat mengumumkan sanksi pada Rabu terhadap kumpulan 10 ahli Hamas dan rangkaian kewangan pertubuhan militan Palestin di seluruh Gaza, Sudan, Turki, Algeria dan Qatar sebagai tindak balas kepada serangan mengejut ke atas Israel yang menyebabkan lebih 1,000 orang terbunuh atau diculik.

Ditargetkan untuk menerima sanksi oleh Jabatan Treasury Amerika Syarikat melalui Pejabat Kawalan Aset Asing Luar Negara adalah ahli-ahli yang menguruskan portfolio pelaburan Hamas, pemudahcara kewangan berpangkalan di Qatar dengan kaitan rapat dengan rejim Iran, komander Hamas utama dan pertukaran mata wang digital berpangkalan di Gaza.

Setiausaha Treasury Janet Yellen berkata Amerika Syarikat “bertindak cepat dan menentukan untuk menyasarkan pembiaya dan pemudahcara Hamas berikutan pembunuhan kejam dan tidak berperikemanusiaan terhadap awam Israel, termasuk kanak-kanak.”

“Treasury Amerika Syarikat mempunyai sejarah panjang mengganggu kewangan keganasan secara berkesan dan kami tidak akan ragu-ragu menggunakan alat kami terhadap Hamas,” katanya dalam kenyataan yang dihantar melalui emel.

Timbalan Setiausaha Treasury Wally Adeyemo memberitahu pemberita pada Rabu bahawa pegawai Treasury akan melawat rantau ini dalam masa beberapa hari akan datang untuk meningkatkan usaha sanksi mereka.

Presiden Joe Biden, yang tiba di Timur Tengah awal Rabu untuk menunjukkan sokongan kepada Israel, telah berusaha untuk meredakan ketegangan dalam peperangan yang meningkat antara Israel dan Hamas, tetapi usaha itu menghadapi kegagalan besar, termasuk letupan di hospital Gaza yang mengorbankan kira-kira 500 orang.

Brian Nelson, Timbalan Menteri Treasury Amerika Syarikat bagi Keganasan dan Kewangan Haram, berkata di persidangan pencegahan pengubahan wang haram Deloitte pada Selasa bahawa Amerika Syarikat menyegarkan semula rancangan untuk mengejar sumber pendanaan Hamas dan membuat panggilan kepada sekutu Amerika dan sektor swasta untuk berbuat demikian atau “bersedia menghadapi akibatnya.”

“Kami tidak boleh, dan kami tidak akan, membenarkan wang mengalir melalui sistem antarabangsa untuk aktiviti keganasan Hamas,” kata Nelson.

“Kami mahu bekerjasama dengan semua negara dan entiti kewangan yang bersedia untuk menghentikan pembiayaan Hamas,” katanya “tetapi sejauh mana mana institusi atau bidang kuasa gagal mengambil tindakan yang sewajarnya, mereka perlu bersedia menanggung akibatnya.”

Pemimpin tersorok sayap tentera Hamas, Mohammed Deif, berkata serangan 7 Oktober ke atas Israel adalah tindak balas kepada sekatan 16 tahun terhadap Gaza, serbuan Israel di bandar-bandar Tebing Barat tahun lalu, serangan yang meningkat oleh penduduk ke atas Palestin dan pertumbuhan penempatan, antara sebab-sebab lain.

“Cukup sudah,” kata Deif, yang tidak muncul di awam, dalam mesej rakaman. Beliau berkata serangan itu hanyalah permulaan apa yang dipanggil Operasi Badai Al-Aqsa, dan beliau menyeru penduduk Palestin dari timur Baitulmuqaddis hingga utara Israel untuk menyertai perjuangan.