Amerika Syarikat mengenakan sanksi ke atas 3 penduduk Yahudi Tanah Tinggi Barat kerana keganasan terhadap Palestin

(SeaPRwire) –   Pada hari Khamis, telah mengenakan sanksi kepada tiga penduduk Israel yang ekstrem di Tebing Barat yang diduduki yang dituduh mengganggu dan menyerang orang Palestin untuk memaksa mereka meninggalkan tanah mereka. Dua ladang yang dikendalikan oleh penduduk juga menjadi sasaran dalam langkah itu yang kemungkinan akan meningkatkan ketegangan yang sudah meningkat antara AS dan Israel mengenai perang Gaza.

Pengumuman dari Jabatan Negara dan Perbendaharaan datang pada saat ketegangan semakin meningkat antara Presiden Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang kerajaan kanan jauhnya telah bertindak dengan marah terhadap sanksi sebelumnya yang dikenakan terhadap penduduk Tebing Barat.

Pegawai AS dari Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken telah berulang kali mengangkat kebimbangan tentang lonjakan keganasan penduduk terhadap orang Palestin di Tebing Barat sejak perang Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza bermula. Israel telah mengatakan sedang mengambil tindakan terhadap serangan sedemikian dan mengatakan bahawa sanksi tidak perlu.

Kesan segera sanksi Khamis tidak jelas kerana tidak pasti sama ada ketiga-tiga penduduk atau ladang mereka mempunyai aset di . Walau bagaimanapun, siri sanksi sebelumnya terhadap penduduk telah menakutkan bank-bank Israel yang berurusan dengan mereka. Sanksi termasuk larangan perjalanan bagi individu yang ditargetkan.

Jabatan Negara mengumumkan sanksi terhadap penduduk Zvi Bar Yosef dan penempatannya, dikenali sebagai Ladang Zvis. Kini dikenakan sanksi di UK, Bar Yosef dituduh bertindak dengan keganasan terhadap orang Palestin di Tebing Barat.

Moshe Sharvit, seorang penduduk juga telah dikenakan sanksi di UK, didakwa menyerang orang Palestin dan aktivis hak asasi manusia Israel di kawasan penempatannya, dikenali sebagai Ladang Moshes, yang juga kini dikenakan sanksi oleh AS.

Pegawai British pada bulan Februari menyatakan bahawa Sharvit dan seorang penduduk lagi mengancam keluarga Palestin dengan senjata api dan memusnahkan harta benda sebagai sebahagian daripada “usaha sasaran dan terancang untuk mengusir komuniti Palestin.”

Selain itu, sanksi telah dikenakan ke atas Neriya Ben Pazi, yang menyerang dan mengusir gembala Palestin dari ratusan ekar tanah seawal Ogos 2023.

Sanksi AS menghalang ketiga-tiga lelaki dan penempatan mereka daripada menggunakan sistem kewangan AS dan melarang warga Amerika berurusan dengan mereka.

Jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller berkata dalam kenyataan bahawa “tiada justifikasi untuk keganasan ekstrem terhadap orang awam atau memaksa keluarga dari rumah mereka, terlepas daripada asal-usul kebangsaan, etnik, kaum, atau agama mereka.”

Pada bulan Februari, Presiden Joe Biden mengeluarkan perintah eksekutif yang menargetkan penduduk di Tebing Barat yang dituduh menyerang orang Palestin dan aktivis keamanan Israel di wilayah diduduki.

Kini, sembilan orang dan harta mereka telah dikenakan sanksi di bawah perintah eksekutif baru yang menargetkan penduduk Tebing Barat mengikut pangkalan data Pejabat Kawalan Aset Luar Negara Perbendaharaan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.