Amerika Syarikat Memperluaskan Usahanya Untuk Memotong Pembiayaan Bagi Hamas

Britain Israel Palestinians Sanctions

LONDON — Amerika Syarikat pada Jumaat memperluas usaha untuk memotong pembiayaan untuk Hamas, mengumumkan satu lagi siri sanksi terhadap individu dan organisasi yang berkaitan dengan kumpulan itu sejak ia melancarkan serangan ke atas Israel yang mengorbankan lebih daripada 1,400 nyawa.

Sanksi baharu menekankan peranan Iran dalam menyediakan sokongan kewangan, logistik dan operasi kepada Hamas, Jabatan Khazanah Amerika Syarikat berkata dalam kenyataan Pejabat Kawalan Aset Asing Luar Negeri.

Sanksi itu termasuklah wakil Hamas di Iran dan ahli-ahli Pasukan Quds dalam Pengawal Revolusi Islam Iran yang dituduh melatih dan membantu pejuang Hamas.

Sanksi itu diumumkan ketika Timbalan Setiausaha Khazanah Amerika Syarikat Wally Adeyemo melawat London untuk memperkukuh sokongan dari Britain, salah satu sekutu terdekat Amerika, untuk usaha menyekat pembiayaan untuk Hamas, yang kedua-dua negara anggap sebagai pertubuhan pengganas.

“Tindakan hari ini menekankan komitmen Amerika Syarikat untuk menghancurkan rangkaian pembiayaan Hamas dengan menggunakan kuasa-kuasa sanksi kounterpengganas kami dan bekerjasama dengan rakan-rakan global kami untuk menafikan keupayaan Hamas memanfaatkan sistem kewangan antarabangsa,” kata Adeyemo.

Antara mereka yang disasarkan ialah Khaled Qaddoumi, digambarkan sebagai penghubung antara Hamas dan kerajaan Iran; dan Ali Morshed Shirazi dan Mostafa Mohammad Khani, pegawai-pegawai dalam Pasukan Quds dalam Pengawal Revolusi Islam Iran yang dituduh melatih dan membantu pejuang Hamas.

Amerika Syarikat juga mengenakan sanksi ke atas beberapa organisasi, termasuklah Bonyad Shahid Iran, juga dikenali sebagai Yayasan Martir. Pegawai-pegawai Amerika Syarikat menyatakan kumpulan itu, yang bersekutu dengan Jihad Islam Palestin, menyalurkan berjuta-juta dolar melalui Pertubuhan Kebajikan Al-Ansar Gaza untuk keluarga militan.

Amalan itu “akhirnya berfungsi sebagai alat merekrut untuk aktiviti pengganas,” kata Amerika Syarikat.

Sanksi itu membekukan sebarang aset berpusat di Amerika Syarikat yang dimiliki atau dikawal oleh individu dan organisasi yang dinamakan. Ia juga menghalang urus niaga kewangan dengan mereka yang ditetapkan dan melarang sumbangan dana, barangan dan perkhidmatan kepada mereka.