Amerika Syarikat bersedia untuk ‘tahun yang sangat gila’ kerana sekutu dan musuh menilai calon presiden: Pakar pertahanan

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat terdahulu Donald Trump membuat keputusan dasar luar negara yang tidak menentu semasa beliau berkhidmat, menjadikan ia sukar bagi lawan Amerika Syarikat merancang bagaimana satu penggal kedua boleh kelihatan, menurut pakar pertahanan kepada .

“Tiada siapa di dunia boleh memodelkannya sebagai pelaku rasional, tanpa menghina. Ia hanyalah anda tidak boleh,” kata Doug Philippone, yang mengasaskan firma modal ventura sektor pertahanan Snowpoint Ventures. Beliau memanggil salah satu “kekuatan” Trump.

“Dia memanfaatkan daripada itu kerana anda tidak tahu apa yang akan dilakukannya,” kata Philippone lagi.

Trump menghadapi limpahan kritikan terhadap urusan antarabangsa semasa penggal pertamanya, walaupun penyokongnya memuji . Presiden Amerika Syarikat ke-45 “membatalkan dasar luar negara Amerika Syarikat,” menurut Presiden Majlis Hubungan Luar Negara Richard Haass menulis, manakala analisis Foreign Affairs menamakan strategi Trump “tidak konsisten.” Tetapi langkahnya juga memaksa untuk menjadi kurang bergantung kepada Amerika Syarikat.

“Apabila Trump datang, ia membangunkan kita kepada fakta bahawa Amerika Syarikat mungkin tidak selalu bertindak dalam kepentingan Eropah, terutamanya jika ia bertentangan dengan kepentingan Amerika,” kata seorang diplomat kanan Kesatuan Eropah kepada CNN. “Ia kedengaran naif mengatakannya terang-terangan, tetapi itulah andaangan banyak orang buat.”

Philippone, yang telah memimpin program pertahanan global untuk firma analisis data sejak 2008 dan memerintah beberapa stesen operasi bersama Komando Operasi Khas semasa 18 tahun beliau berkhidmat dalam Tentera Darat Amerika Syarikat, berkata pendekatan dasar luar negara tidak konvensional Trump membantu mengelakkan konflik antarabangsa.

“Ia sebenarnya merupakan pencegah,” kata beliau kepada . “Dia memanfaatkan daripada itu kerana anda tidak tahu apa yang akan dilakukannya.”

“Anda perlu kuat, tetapi kemudian anda perlu pastikan semua orang tahu bahawa anda bersedia untuk melakukan sesuatu,” kata Philippone lagi.

Walaupun demikian, , terutamanya sekutu Amerika Syarikat, memberitahu The Wall Street Journal mereka bimbang mengenai apa yang satu penggal kedua Trump boleh bawa jika beliau memenangi pilihan raya presiden 2024. menyuarakan pandangan serupa kepada seorang penulis akhbar New York Times.

“Saya fikir kita akan hadapi tahun yang sangat liar, untuk berkata sedikit,” kata Philippone kepada . “Saya suka percaya bahawa kita adalah negara terbaik di dunia, dan kita akan melakukan perkara yang betul, dan ia akan baik-baik sahaja.”

Dengan ketegangan antarabangsa meningkat, hampir pasti dasar luar negara akan memainkan peranan penting dalam pilihan raya presiden 2024. Selain perang di Ukraine dan Gaza, China baru-baru ini .

Militan yang disokong Iran seperti Houthis, sementara itu, telah menargetkan kapal kargo di Laut Merah, serta tentera Amerika Syarikat. Serangan baru-baru ini ke atas pangkalan Amerika Syarikat di Jordan mengorbankan tiga anggota perkhidmatan Amerika dan mencederakan puluhan lagi.

Bagaimana Presiden Biden menangani, kata Philippone, akan berfungsi sebagai jenis ukuran bagaimana baik beliau boleh menangani pengganas asing.

“Bagaimana kita menangani masalah Iran dalam jangka pendek sangat penting,” kata Philippone.

Dalam hari-hari berikutan wawancara Philippone dengan , tentera udara Amerika Syarikat melancarkan serangan ke atas lebih 85 sasaran Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran dan militia bersekutu di Syria dan Iraq, serta menentang Houthis di Yemen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.