Amerika Perlu Tuai Satu Trilion Galon Air Hujan

Pada hujung minggu, peserta Burning Man terpaksa berlindung di tempat apabila padang pasir Black Rock yang biasanya kering menerima kira-kira 3 bulan hujan dalam masa 24 jam. Pada bulan Ogos, Ribut Tropika Hilary menurunkan hujan di beberapa kawasan pedalaman Selatan California dalam satu hari sahaja sebanyak yang mereka biasanya terima dalam setahun. Dalam zaman kemarau mega Barat dan bahaya penghapusan air bawah tanah di seluruh negara, ribut baru-baru ini menekankan kepentingan melabur dalam kapasiti untuk mengurus, mengumpul, dan menyimpan air.

Namun sebahagian besar perbualan negara tentang mitigasi kemarau sedang menuju arah yang berbeza. Badan perundangan Arizona baru-baru ini menyeru Kongres untuk meneroka pemompaan berbilion-bilion galon air dari Sungai Mississippi ke Colorado. Kerajaan sedang mempertimbangkan loji penyahgaraman utama. Kedua-dua pendekatan sangat mahal dan melibatkan halangan logistik, politik, dan ekologi yang besar.

Di Amerika Syarikat, ada ketara sedikit perbincangan arus perdana tentang meningkatkan apa yang mungkin merupakan penyelesaian paling mudah, paling murah dan paling mampan untuk menuai air: menangkapnya dari langit. Sudah tiba masanya untuk agenda dasar negara untuk secara dramatik meningkatkan penuaian air hujan.

Di seluruh dunia, manusia secara sistematik telah mengumpul air hujan sejak zaman purba. Teknologinya mudah: Kumpulkan air hujan dari bumbung – di rumah, gudang, kilang – dan hantarkannya melalui talang ke dalam tangki, di mana ia boleh ditapis dan digunakan untuk keperluan domestik, lanskap, atau proses perindustrian. Bagi ladang, penuaian air hujan biasanya bermaksud mengkonfigurasi tanah dengan cerun dan lembangan yang memaksimumkan pengairan semula jadi.

Kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa menuai walaupun sebahagian kecil peratusan air hujan yang jatuh di kawasan tertentu boleh menghapuskan kekurangan air untuk kegunaan domestik sambil juga mengecas semula air bawah tanah. Walaupun air hujan yang dikumpulkan tidak dapat digunakan untuk minum atau lanskap, ia tetap membantu mengurangkan risiko banjir akibat ribut.

Selama beberapa dekad, banyak negeri dan perbandaran melarang bentuk penuaian air hujan atas kebimbangan tentang kualiti atau kebimbangan tentang penuai mengambil air dari pengguna hiliran. Tetapi, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, negeri demi negeri telah melegalkan amalan itu – disebabkan pengiktirafan yang semakin meningkat bahawa air yang dikumpul boleh digunakan dengan selamat dengan penapisan dan ia menyumbang secara substansial kepada pemuliharaan.

Namun, walaupun perubahan dalam peraturan, penuaian air hujan masih kebanyakannya domain subbudaya luar grid dan bukannya syarikat pembangunan perumahan atau industri utama.

Tetapi itu sedang berubah.

Apple dan Toyota baru-baru ini membina sistem penuaian air hujan di kampus korporat AS. Sebuah kemudahan pembuatan Ford kini menuai air hujan untuk operasi kilang. Oleh kerana bumbung 50,000 kaki persegi boleh mengumpul kira-kira 31,000 galon air dari satu inci hujan, pemilik gudang atau kilang besar memanfaatkan skala ekonomi dan mendorong sebahagian besar pertumbuhan amalan ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bandar-bandar termasuk Tucson dan Austin telah meluluskan beberapa insentif dan keperluan koleksi air hujan negara yang pertama, tren yang mungkin meluas penuaian air hujan di kalangan pemilik rumah juga.

Hari ini, halangan utama untuk adopsi sistem air hujan skala luas adalah pembiayaan kos pendahuluan pemasangan. Tetapi ada model untuk mengatasi halangan itu. Seperti memasang tenaga suria, memasang sistem air hujan adalah pelaburan satu kali yang memungkinkan mengurangkan bil utiliti keseluruhan – sambil memenuhi matlamat lain seperti ketahanan dan manfaat ekologi.

Perniagaan dan kerajaan perlu melihat kejayaan tenaga suria dalam bekerja untuk meningkatkan penuaian air hujan.

Mengambil petunjuk daripada undang-undang pembaruan, termasuk Akta Pengurangan Inflasi (IRA), negeri dan kerajaan persekutuan perlu meluluskan kredit cukai untuk pemasangan kediaman dan komersial serta projek pertanian besar. Bank hijau – institusi kewangan berorientasikan misi yang semakin banyak sejak pelulusan IRA – perlu membantu menyediakan pembiayaan untuk pemilik rumah dan, khususnya, pemaju perumahan mampu milik. Kerajaan perlu memasang sistem di sekolah-sekolah dan agensi, sambil memajukan penggunaan mereka melalui kod bangunan dan peraturan lain.

Salah satu kelebihan terbesar penuaian air hujan sebagai penyelesaian dasar awam adalah ia boleh mendapat sokongan dwipartisan. Walaupun air hujan boleh menjadi sebab popular untuk Demokrat yang prihatin dengan ketahanan iklim, Republikan boleh menyokong pengumpulan air hujan tanpa menerima sains perubahan iklim atau berdiri melawan lobi bahan api fosil.