Amaran Ribut Tropika Dikeluarkan untuk Pantai Timur AS Menjelang Berkemungkinan Siklon

Tropical Weather

MIAMI — Amaran ribut tropika dikeluarkan pada Khamis dari pantai utara Carolina ke Delaware menjelang siklon tropika berpotensi yang menuju ke Pantai Timur.

Pusat Taufan Kebangsaan mengumumkan “Siklon Tropika Berpotensi Enam Belas” pada Khamis pagi. Gangguan itu terletak kira-kira 370 batu (595 kilometer) tenggara Charleston, Carolina Selatan, para peramal cuaca berkata, dan bergerak ke utara pada 9 mph (15 kph). Angin maksimum berkekalan adalah 35 mph (55 kph).

Pusat taufan mentakrifkan siklon tropika berpotensi sebagai gangguan yang menimbulkan ancaman ribut tropika atau keadaan taufan ke daratan dalam masa 48 jam. Sistem semasa boleh mencapai pantai Carolina Utara pada waktu malam Jumaat atau awal Sabtu.

Amaran ribut tropika berkuat kuasa dari Cape Fear, Carolina Utara, hingga Fenwick Island, Delaware. Ia juga merangkumi Teluk Chesapeake selatan Smith Point, dan Albemarle dan Pamlico Sounds.

Pemantauan peningkatan paras laut juga dikeluarkan dari Surf City, Carolina Utara, ke Chincoteague, Virginia. Pusat taufan berkata peningkatan paras laut antara 2 dan 4 kaki (.6 hingga 1.2 meter) dijangka.

Sementara itu, Taufan Nigel masih bergerak dengan cepat di perairan terbuka Atlantik sebagai ribut Kategori 1. Pusat taufan berkata angin maksimum berkekalan Nigel adalah 85 mph (140 kph). Sistem itu berpusat kira-kira 505 batu (815 kilometer) tenggara Cape Race, Newfoundland, dan bergerak ke timur laut pada 30 mph (48 kph).

Para peramal menjangkakan Nigel akan melemah dalam beberapa hari akan datang. Ia boleh menjadi siklon pasca-tropika pada Khamis malam atau awal Jumaat.