Amaran Iklim PBB Juga Datang Dengan Langkah-langkah Jelas Untuk Menurunkan Pelepasan

Laporan amaran iklim PBB yang baru mengesahkan dunia semakin mendalam ke dalam zon bahaya. Kebakaran, kemarau, banjir, ribut, dan cuaca melampau lain ekstrem yang telah meragut begitu banyak nyawa dan mata pencarian tahun ini menggariskan bukit bukti tentang bahaya dunia yang semakin panas. Dan namun entah bagaimana, kita masih membiarkan planet ini terbakar.

Hampir lapan tahun yang lalu, harapan sedang meningkat ketika wakil dari lebih 195 negara berkumpul di Bandar Cahaya dan menggariskan perjanjian tanah air untuk mengelak akibat terburuk pemanasan iklim. Perjanjian Paris semeluas sejarahnya, bertujuan untuk dengan cepat membendung gas rumah hijau yang memanaskan planet, menyesuaikan diri dengan dunia yang terlalu panas secara berbahaya, dan memastikan semua negara mempunyai sumber kewangan yang diperlukan untuk menangani krisis iklim secara langsung.

Pada 8 September, PBB menyampaikan laporan akauntabiliti pertamanya: katalog penuh tindakan yang diambil negara sejak Paris, dikenali sebagai Laporan sintesis stok global. Penemuan adalah menyedihkan tetapi juga mencerahkan. Laporan ini menjelaskan bahawa kita sudah melepasi titik di mana perubahan inkremental diperlukan, tetapi ia juga terus terang tentang apa penyelesaian yang paling berharap. Yang paling penting, laporan ini memberi kita kunci untuk membuka transformasi yang diperlukan bagi negara untuk menepati janji yang mereka buat di Paris.

Laporan ini memperingatkan bahawa kita mempunyai jendela yang semakin menyempit untuk memenuhi matlamat yang ditetapkan dalam Perjanjian Paris untuk mengejar usaha untuk menghadkan pemanasan hingga 1.5 darjah Celsius di atas suhu pra-perindustrian. Jika kita tidak mengambil tindakan drastik untuk mengelakkan kenaikan suhu melebihi sasaran ini, kos bencana iklim yang kita lihat hari ini akan meningkat secara eksponen. Dan sebahagian daripada kemusnahan itu akan tidak dapat dipulihkan—kita boleh, misalnya, menghadapi risiko kehilangan hutan hujan Amazon dan memusnahkan mata pencarian 47 juta orang yang bergantung kepadanya.

Berita baiknya kita tahu bagaimana untuk mengelakkan nasib ini. Empat bidang penting memerlukan perhatian segera: bahan api fosil, ketahanan, makanan, dan kewangan.

Dekarbonisasi sistem tenaga dan pengangkutan kita adalah yang utama. Pembakaran bahan api fosil merupakan ancaman terbesar kepada umat manusia dan namun arang batu, minyak, dan gas masih menyumbang lebih 80% tenaga dunia. Untungnya, tenaga suria dan angin telah berkembang secara eksponen dalam dua dekad kebelakangan ini kerana kos merosot, sementara jualan kereta elektrik telah melonjak daripada 5% daripada pasaran kereta global beberapa tahun lalu kepada 15% hari ini. Walaupun kemajuan ini menjanjikan, untuk mencapai matlamat iklim kita, negara-negara mesti menggandakan usaha ini—dari menggandakan kapasiti tenaga boleh diperbaharui negara kepada pemindahan pesat kepada pengangkutan elektrik—dan pergantungan dunia kepada bahan api fosil mesti merosot dengan cepat pada dekad ini.

Laporan ini juga mendapati bahawa pelaburan untuk meningkatkan ketahanan gagal mengikuti kesan iklim. Bencana iklim mengambil nyawa dan menelan bilion-bilion—terutamanya di negara miskin dan rentan—sebahagiannya kerana negara kaya terlalu lambat menyediakan sokongan adaptasi yang mencukupi dan boleh diakses, walaupun ada janji sebelum ini. Negara maju sudah bersetuju untuk menggandakan pembiayaan adaptasi kepada $40 bilion setahun menjelang 2025—peningkatan pasti, tetapi jauh di bawah sehingga $340 bilion setahun yang akan diperlukan dunia membangun menjelang 2030. Ketidaksepadanan ini tidak boleh dibiarkan. Dan negara-negara rentan sudah menghadapi kerugian dan kerosakan yang memusnahkan yang akan memerlukan dana pemulihan yang lebih banyak. Negara-negara boleh mengambil langkah penting ke hadapan dengan mengoperasikan Dana Kerugian dan Kerosakan PBB—disetujui oleh bangsa-bangsa tahun lalu—untuk menyediakan sokongan yang boleh diramalkan bagi negara-negara rentan yang memerlukan.

Pada masa yang sama, kita perlu memberi tumpuan kepada bagaimana dunia menghasilkan dan menggunakan makanan. Ini bukan sahaja penting untuk membina ketahanan, tetapi juga kritikal untuk mengurangkan pelepasan, menghentikan penebangan hutan, melindungi mata pencarian dan memastikan sekuriti makanan bagi populasi yang semakin meningkat. Negara-negara mesti bersetuju untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dari pengeluaran pertanian sebanyak 25% menjelah 2030 dari tahap 2020 untuk mengehadkan kenaikan suhu kepada 1.5°C. Negara juga perlu mengurangkan sisa makanan sebanyak separuh menjelang 2030, dan secara adil beralih ke diet yang lebih sihat dan mampan, yang boleh meringankan sehingga seperlima pelepasan global. Dan mereka mesti menunaikan komitmen mereka untuk menghentikan penebangan hutan, seperti yang dipersetujui 145 negara di bawah Deklarasi Hutan Glasgow pada 2021.

Akhir sekali, satu-satunya cara kita mempunyai peluang untuk memerangi krisis iklim adalah jika kita membiayai penyelesaian dan bukannya subsidi bahan api fosil. Negara membangun memerlukan kewangan iklim yang tersedia, boleh diakses, dan mampu—dan tidak memburukkan beban hutang mereka. Sekitar $5 trilion modal akan diperlukan setiap tahun menjelang 2050 untuk memenuhi matlamat iklim dan biodiversiti. Pelaburan ini penting untuk meningkatkan teknologi rendah karbon, menukar infrastruktur bahan api fosil dengan alternatif mampan dan memastikan negara-negara rentan mampu mempertahankan diri daripada impak iklim yang semakin teruk serta memelihara kepelbagaian biologi.

Persidangan iklim tahunan PBB, COP28, yang diadakan di Dubai pada bulan Disember ini menawarkan peluang bersejarah untuk membuat kemajuan substansial dalam semua bidang ini. Pemimpin kita mesti memperlakukannya sebagai sidang kecemasan dan mengguna pakai pelan tindak balas cepat kepada Stok Global yang mengubah setiap sistem ekonomi utama pada kadar dan kedalaman yang belum pernah dilihat sebelum ini.

Taruhannya sangat tinggi. Laporan Stok Global memberi kita gambaran paling jelas tentang bagaimana tindakan kolektif kita telah menambah dan apa penyelesaian yang paling menjanjikan. Masa depan kita bergantung pada pemimpin negara menjadikan penilaian tegas ini sebagai pemangkin untuk tindakan transformatif.