Amaran Amerika Syarikat kepada rakyatnya tentang serangan hampir berlaku di Moscow terbukti menepati sasaran 2 minggu kemudian

(SeaPRwire) –   Dua minggu sebelum serangan Jumaat ke atas dewan konsert besar di pinggir Moscow yang mengorbankan lebih 130 nyawa, kedutaan Amerika Syarikat telah memberi amaran kepada warganegara Amerika untuk “mengelakkan perhimpunan besar”, termasuk konsert, kerana “rancangan yang bakal berlaku” untuk serangan oleh “ekstremis”.

“Kedutaan sedang memantau laporan bahawa ekstremis mempunyai rancangan segera untuk menyerang perhimpunan besar di Moscow, termasuk konsert, dan warganegara Amerika Syarikat dinasihatkan untuk mengelakkan perhimpunan besar dalam tempoh 48 jam akan datang,” kata amaran 7 Mac.

Amerika Syarikat telah mengesahkan rancangan untuk serangan Jumaat, walaupun pegawai Rusia cuba menyalahkan Ukraine.

Presiden Rusia Vladimir Putin menolak amaran Amerika Syarikat sebagai “penyalahgunaan” hanya beberapa hari sebelum serangan.

“Semua ini menyerupai penyalahgunaan yang terang-terangan dan niat untuk menakut-nakutkan dan mengganggu masyarakat kami,” katanya memanggil amaran itu “provokatif”, menurut agensi berita Rusia TASS.

Jabatan Negara Amerika Syarikat telah mengesahkan kepada bahawa perisikan Amerika Syarikat mempunyai maklumat mengenai rancangan serangan pengganas yang dirancang di Moscow, yang mendorong agensi itu untuk mengeluarkan maklumat awam kepada warganegara Amerika Syarikat di Rusia.

Kerajaan Amerika Syarikat juga telah berkongsi maklumat ini dengan pihak berkuasa Rusia mengikut dasar “memperingatkan” jangka panjangnya.

Pada Sabtu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken telah mengeluarkan kenyataan menyatakan, “Amerika Syarikat dengan kuat mengecam serangan pengganas yang membunuh pada Jumaat di Moscow. Kami menyampaikan takziah terdalam kepada keluarga dan orang tersayang mereka yang terbunuh dan semua yang terjejas oleh jenayah mengerikan ini. Kami mengecam keganasan dalam semua bentuknya dan berdiri bersama-sama dengan rakyat Rusia dalam berkabung kehilangan nyawa akibat peristiwa mengerikan ini.”

Juga pada Sabtu, Putin menyampaikan ucapan kepada negara dalam siaran televisyen, mengecam pembunuhan beramai-ramai itu sebagai “tindakan pengganas yang kejam dan barbar.” Beliau mengisytiharkan Ahad, 24 Mac, sebagai hari berkabung.

Putin berkata bahawa langkah-langkah keselamatan tambahan telah dilaksanakan di seluruh negara berikutan serangan itu – yang paling membunuh dalam lebih 20 tahun.

“Semua empat pelaku serangan pengganas langsung, semua orang yang menembak dan membunuh orang, telah ditemui dan ditahan,” kata Putin. “Mereka cuba bersembunyi dan bergerak ke arah Ukraine, di mana, mengikut data awal, jendela telah disediakan bagi mereka dari sebelah Ukraine untuk menyeberangi sempadan negara,” menunjukkan mungkin terdapat kaitan Ukraine dengan pembunuhan beramai-ramai.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah menafikan sebarang keterlibatan negaranya.

Serangan kejutan itu bermula apabila lelaki bersenjata memakai peralatan tempur memasuki dewan konsert, di mana penonton sedang berkumpul untuk mendengar kumpulan Rusia Picnic. Video dalam talian menunjukkan lelaki bersenjata membuka api, menembak peserta dari jarak dekat dan meletupkan bom asap.

Penyerang juga melemparkan bahan letupan di dalam dewan konsert semasa serangan, menggegarkan bangunan dan meletakkannya kebakaran, media Rusia melaporkan. Orang sedang dievakuasi, tetapi sesetengah masih terperangkap di dalam bangunan yang terbakar, media Rusia menyatakan.

Bumbung teater runtuh pada waktu pagi awal Sabtu ketika bomba menghabiskan jam berjuang dengan api. Orang Rusia meletakkan bunga di tanda peringatan dan berbaris untuk memberi darah.

Putin berkata bahawa Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan (FSB) Rusia dan agensi penguatkuasa undang-undang lain sedang bekerja untuk mengenal pasti seluruh asas sokongan pengganas.

“Mereka yang menyediakan pengangkutan untuk mereka, merancang laluan melarikan diri dari tempat kejadian jenayah, menyediakan simpanan, simpanan senjata dan peluru,” kata Putin. “Sudah jelas bahawa kami dihadapkan bukan sahaja dengan serangan pengganas yang dirancang dengan teliti dan sinis, tetapi dengan pembunuhan beramai-ramai yang terancang untuk membunuh, menembak rakyat kami dari jarak dekat – anak-anak kami.”

Komuniti perisikan berkata ia percaya cabang ISIS di Afghanistan yang dikenali sebagai Negara Islam Khorasan, atau “ISIS-K” seperti yang dikenali, telah melaksanakan serangan itu, berkata seorang pegawai Amerika Syarikat kepada .

Ia adalah kumpulan pengganas yang sama yang membunuh 13 anggota perkhidmatan Amerika Syarikat di Abbey Gate semasa penarikan tergesa-gesa Amerika Syarikat dari Afghanistan pada 2021.

Michael Dorgan dan Lucas Y. Tomlinson menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.