Albania ubah suai pangkalan udara era Soviet menjadi pusat serantau bagi operasi udara NATO

(SeaPRwire) –   Albania pada Isnin mengadakan upacara perasmian sebuah pangkalan udara zaman Soviet yang telah dibaikpulih, iaitu pangkalan pertama NATO di rantau Barat Balkan.

Pangkalan udara ini dinamakan sempena bandar kecil Kucove, 52 batu selatan ibu negara Tirana.

Pegawai-pegawai berkata pangkalan udara baharu ini akan berfungsi sebagai pusat operasi moden untuk latihan dan menjadi tuan rumah pelbagai jenis pesawat pejuang.

Perdana Menteri Albania Edi Rama menyambut pemulihan , yang secara rasmi ditutup pada tahun 2005, sebagai “unsur lagi keselamatan dari rantau Balkan Barat kami yang kita ketahui dengan jelas mungkin terdedah daripada ancaman dan hasrat neo-imperialis dari Persekutuan Rusia.”

Selepas ucapan-ucapan dalam upacara itu, dua buah pesawat pejuang F-16 dan dua buah F-35 dari Pangkalan Udara Aviano di Itali terbang melintasi sambil dua buah Eurofighters mendarat.

NATO menyumbangkan kira-kira 50 juta euro untuk menaiktaraf pangkalan. Ia termasuk kerja-kerja pemulihan menara kawalan, landasan, hangar dan kemudahan penyimpanan.

Albania menyertai NATO pada tahun 2009 dan merupakan calon untuk .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.