Al-Shabab pengganas bunuh 4 tentera Emirat, pegawai tentera Bahrain di ibu negara Somalia

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan al-Qaeda yang bernama al-Shabab mendakwa melakukan serangan yang membunuh empat tentera Emirates Arab Bersatu dan seorang pegawai tentera Bahrain dalam misi latihan di pangkalan tentera di ibu negara Somalia, Mogadishu, pihak berkuasa berkata Ahad.

Serangan Sabtu menyasarkan tentera di Pangkalan Tentera Jeneral Gordon di Mogadishu. Butiran mengenai serangan itu dan sama ada ia membunuh orang lain kekal langka Ahad, walaupun Presiden Somalia Hassan Sheikh Mohamud menawarkan ucapan takziah atas kehilangan tentera negaranya.

Awal Ahad, agensi berita milik kerajaan Emiriah Arab Bersatu, WAM melaporkan pembunuhan tiga tentera negaranya dan pegawai tentera Bahrain dalam “tindakan pengganas”. Seorang lagi mati dalam perjalanan pulang ke Emiriah Arab Bersatu, lapor WAM.

WAM mengeluarkan rakaman tiga peti mati berbendera datang dari pesawat pengangkut Boeing C-17A Globemaster III Emiriah Arab Bersatu di Lapangan Terbang Eksekutif Al Bateen di Abu Dhabi dengan pengawal kehormat hadir.

WAM mengenal pasti yang mati sebagai seorang kolonel, dua pegawai waran dan seorang koperal.

Seorang diplomat kanan Emiriah Arab Bersatu, Anwar Gargash, menawarkan takziah kepada yang terbunuh dan pemulihan cepat bagi yang cedera.

“Tiada tindakan pengkhianatan akan menghalang kami meneruskan mesej keselamatan dan keselamatan serta memerangi ekstremisme dan keganasan dalam semua bentuknya,” tulis Gargash di X, bekas Twitter.

Tentera Bahrain, sebuah negara pulau di Teluk Parsi berhampiran Arab Saudi, kemudian mengakui kematian seorang Mejar dalam kenyataan disiarkan oleh Bahrain News Agency milik kerajaan.

Al-Shabab mendakwa serangan itu dalam kenyataan dalam talian, mendakwa membunuh beberapa orang yang terlibat dalam usaha tentera Emiriah Arab Bersatu. Ia menggambarkan Emiriah Arab Bersatu, sebuah persekutuan tujuh emirat di Semenanjung Arab, sebagai “musuh” undang-undang Syariah Islam kerana menyokong kerajaan Somalia dalam usahanya melawan al-Shabab.

Al-Shabab, atau “pemuda” dalam bahasa Arab, ialah kumpulan ekstrimis Islam Sunah lahir di Somalia berikutan tahun-tahun anarki negara itu selepas perang saudaranya pada 1991. Cawangan al-Qaeda pernah menguasai Mogadishu. Melalui masa, pasukan pimpinan Afrika, dengan sokongan Amerika Syarikat dan negara-negara lain, mengusir militan itu dari Mogadishu. Sepanjang tahun-tahun itu, al-Shabab kekal menjadi ancaman kerana cuba menjatuhkan kerajaan Somalia disokong Barat.

Al-Shabab pernah melakukan serangan di Kenya jiran, kerana Nairobi menyediakan tentera dan bahan kepada pasukan Afrika di Somalia. Amerika Syarikat di bawah setiap presiden sejak George W. Bush telah melancarkan serangan udara, dengan bilangan serangan kini melebihi 300, mengikut New America, sebuah pemikir tentera di Washington. Kebanyakan serangan itu berlaku di bawah mantan Presiden Donald Trump.

Pada Ahad, kedutaan Amerika Syarikat di Somalia mengecam apa yang dipanggilnya serangan “pengecut” terhadap misi latihan itu.

“Kami merakamkan ucapan takziah yang mendalam kepada mereka yang kehilangan nyawa mereka dalam serangan pengganas keji terhadap jurulatih tentera Emiriah Arab Bersatu dan tentera Somalia bekerja dengan gagah berani untuk maju kestabilan negara,” kata kedutaan itu.

Somalia juga menjadi minat yang kuat bagi negara-negara Teluk, terutamanya semasa krisis diplomatik Qatar yang melanda rantau itu selama beberapa tahun dan empat negara termasuk Emiriah Arab Bersatu memboikot Doha dalam pertikaian politik. Tentera Somalia pernah merampas jutaan dolar tunai Emiriah Arab Bersatu dari jet dengan paksaan senjata, memicu insiden diplomatik antara Mogadishu dan Emiriah Arab Bersatu yang menghentikan program latihan tentera mereka di sana.

Emiriah Arab Bersatu baru-baru ini semakin melabur di pelabuhan di Afrika Timur, termasuk di . Menjamin keselamatan Somalia memasuki kebimbangan Emiriah Arab Bersatu yang lebih luas mengenai keselamatan di Selat Bab al-Mandab dan Laut Arab, terutamanya kerana kebangkitan lanun Somalia selepas tahun-tahun serangan Houthi Yemen ke atas pengangkutan di rantau itu mengenai peperangan Israel di Gaza.

Pada 2019, al-Shabab mendakwa serangan yang membunuh seorang lelaki bekerja untuk P&O Ports Dubai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.