Aktiviti nuklear Iran menimbulkan kebimbangan kerana pengawas PBB memberi amaran tentang ketidaktelusuran

(SeaPRwire) –   Ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) memperingatkan pada Selasa bahawa Iran “tidak sepenuhnya telus” mengenai program atomnya, terutamanya selepas seorang pegawai yang pernah memimpin program Iran mengumumkan Republik Islam mempunyai semua komponen untuk senjata “di tangan kami”.

Berucap di Kemuncak Kerajaan Sedunia di Dubai, hanya merentasi Teluk Parsi, Rafael Mariano Grossi, pengarah agensi, merujuk kenyataan yang dibuat pada hujung minggu oleh Ali Akbar Salehi. Grossi juga merujuk “akumulasi kekompleksan” di Timur Tengah yang lebih luas berikutan peperangan Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza.

Iran, selepas runtuhnya perjanjian 2015 dengan kuasa-kuasa dunia, telah mengejar pengayaan nuklear agak kurang dari tahap senjata. Tehran telah mengumpulkan cukup uranium diperkaya untuk membina beberapa senjata jika dipilih. Walau bagaimanapun, agensi perisikan Amerika Syarikat dan yang lain menganggarkan bahawa Iran belum memulakan program senjata. Israel lama dipercayai mempunyai program senjata nuklear sendiri.

Iran “menyajikan wajah yang tidak sepenuhnya telus berhubung aktiviti nuklearnya. Tentu saha ini meningkatkan bahaya,” kata Grossi. “Ada bercakap longgar mengenai senjata nuklear semakin banyak, termasuk di Iran baru-baru ini. Seorang pegawai tinggi berkata, sebenarnya kami mempunyai semuanya, ia dibongkar. Baik, tolong beritahu saya apa yang anda miliki.”

Iran, sebagai penandatangan Perjanjian Bukan Penyebaran Senjata Nuklear, telah menjanjikan untuk membenarkan IAEA melawat tapak atomnya untuk memastikan programnya adalah aman. Tehran juga bersetuju dengan pengawasan tambahan daripada IAEA sebagai sebahagian daripada perjanjian nuklear 2015.

Grossi tidak mengenal pasti pegawai Iran yang membuat komen itu. Walau bagaimanapun, dalam rancangan televisyen negara Iran pada hari Ahad malam, Salehi berkata bahawa negara itu mempunyai semua yang diperlukan untuk membina senjata.

“Kami mempunyai semua (komponen) sains dan teknologi nuklear. Biar saya berikan contoh,” kata Salehi. “Apa yang diperlukan kereta? Ia memerlukan rangka, ia memerlukan enjin, ia memerlukan stereng, ia memerlukan kotak gear. Adakah anda membuat kotak gear? Saya kata ya. Enjin? Tetapi setiap satu untuk tujuan masing-masing.”

Salehi membuat komen serupa pada Sabtu.

“Kami mempunyinya di tangan kami,” katanya pada ketika itu.

Sejak 2022, pegawai Iran telah berbual terbuka tentang sesuatu yang lama dinafikan oleh Tehran ketika ia mengaya uranium pada tahap terdekat dengan bahan bersenjata. Ini termasuk Kamal Kharrazi, penasihat Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei, yang memberitahu Al Jazeera bahawa Tehran berupaya membina senjata nuklear tetapi tidak berniat untuk berbuat demikian.

Komentar Salehi mewakili peningkatan. Beliau berkhidmat sebagai ketua Pertubuhan Tenaga Atom Awam Iran di bawah presiden Hassan Rouhani, seorang yang agak sederhana dalam teokrasi Iran yang mencapai perjanjian 2015 dengan kuasa-kuasa dunia.

Ketegasan Iran datang ketika militia yang dilengkapinya di rantau ini – Hezbollah Lebanon dan pemberontak Houthi Yemen – telah melancarkan serangan. Houthi terus menyerang perkapalan komersial di rantau ini, memicu serangan udara berulang kali oleh Amerika Syarikat dan United Kingdom.

Sementara itu pada Selasa, Iran melepaskan rakaman peluru berpandu balistik dilancarkan dari kapal kontena Shahid Mahdavi yang diubahsuai oleh Pengawal Revolusi Iran menjadi pangkalan terapung. Rakam menunjukkan peluru berpandu Fateh dilancarkan dari pelancar yang disembunyikan sebagai kontena kapal, bermakna Iran boleh menyembunyikan pelancar pada kapal lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.