Aktivis iklim Greta Thunberg dibicarakan di London kerana menghalang persidangan minyak dan gas

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — Aktivis iklim Greta Thunberg berucap dengan berani mengenai misinya di luar mahkamah Khamis pada hari pertama perbicaraannya kerana enggan meninggalkan protes yang menghalang pintu masuk kepada satu persidangan minyak dan gas utama di London tahun lalu.

Thunberg, 21, antara lebih daripada dua puluh orang penunjuk perasaan yang ditangkap pada 17 Oktober selepas menghalang akses ke sebuah hotel semasa Energy Intelligence Forum, yang dihadiri oleh sesetengah eksekutif tertinggi industri tersebut.

“Walaupun kami yang berdiri di sini … aktivis iklim, alam sekitar dan hak asasi manusia di seluruh dunia sedang didakwa, kadang-kadang didapati bersalah, dan diberikan hukuman undang-undang kerana bertindak selari dengan sains,” katanya. “Kita perlu ingat siapa musuh sebenar. Apa yang kita pertahankan? Undang-undang kita bertujuan melindungi siapa?”

Thunberg, yang mengilhamkan gerakan belia global yang menuntut tindakan lebih kuat untuk melawan perubahan iklim, dan empat penunjuk perasaan lain sedang berada di tengah-tengah perbicaraan dua hari di Mahkamah Majistret Westminster atas tuduhan melanggar seksyen Akta Ketenteraman Awam yang membenarkan polis mengenakan had ke atas perhimpunan awam. Beliau dan empat penunjuk perasaan Fossil Free London telah mengaku tidak bersalah.

Thunberg dan penunjuk perasaan iklim lain menuduh syarikat tenaga fosil secara sengaja melambatkan peralihan tenaga global kepada baharu bagi menghasilkan lebih keuntungan. Mereka juga menentang kelulusan kerajaan UK baru-baru ini untuk mengebor minyak di Laut Utara, di lepas pantai Scotland.

Thunberg duduk di mahkamah dengan memakai baju T hitam dan seluar hitam, mengambil nota semasa seorang pegawai polis memberi keterangan mengenai usaha untuk menyebarkan penunjuk perasaan yang menghalang beberapa keluar dan masuk selama berjam-jam di luar hotel mewah InterContinental di pusat London.

“Ia kelihatan seperti satu usaha yang sangat terancang … untuk menghalang akses ke hotel bagi kebanyakan wakil dan tetamu,” kata Superintenden Matthew Cox. “Orang benar-benar dibatasi daripada mendapat akses ke hotel.”

Cox berkata penunjuk perasaan membakar flares berwarna-warni dan pemain genderang mencipta bunyi memekakkan telinga di luar hotel sementara sesetengah penunjuk perasaan duduk di atas tanah dan yang lain merapikan diri dari bumbung hotel. Apabila pegawai polis mula menangkap orang, penunjuk perasaan lain segera mengambil tempat mereka, membawa kepada “kitaran berterusan” yang mendapati polis kehabisan pegawai untuk membuat tangkapan.

Protes itu berlangsung selama kira-kira lima jam apabila polis mengeluarkan perintah bagi penunjuk perasaan berpindah ke jalan bersebelahan, kata Cox.

Thunberg berada di pintu hadapan hotel apabila diberi amaran akhir beliau akan ditangkap jika tidak mematuhi, kata pendakwa Luke Staton. Beliau berkata beliau berniat untuk kekal di mana beliau berada.

Jika didapati bersalah, penunjuk perasaan boleh dikenakan denda sehingga 2,500 paun (£3,170).

Di luar mahkamah sebelum perbicaraan bermula, penunjuk perasaan memegang papan tulis menyatakan “Buat Pencemar Membayar,” dan “Bantah iklim bukan jenayah.”

Thunberg mendapat kemasyhuran selepas menganjurkan protes mingguan di luar Parlimen Sweden bermula 2018.

Musim panas lalu, beliau didenda oleh mahkamah Sweden kerana enggan mematuhi polis dan menghalang lalu lintas semasa protes alam sekitar di kemudahan minyak. Beliau sebelum ini pernah didenda kerana kesalahan yang sama di Sweden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.