Aktivis Hak Asasi Manusia Iran yang Dipenjarakan Narges Mohammadi Memenangi Hadiah Keamanan Nobel. Ini yang Perlu Anda Tahu

Nobel Peace Prize

Aktivis hak asasi manusia yang dipenjarakan, Narges Mohammadi, 51, telah dianugerahi Hadiah Keamanan Nobel 2023 sebagai pengiktirafan perjuangannya melawan penindasan terhadap wanita Iran dan perjuangannya untuk mempromosikan hak asasi manusia dan kebebasan untuk semua.

Mohammadi diumumkan sebagai penerima anugerah tahun ini pada hari Jumaat jam 11:00 waktu tempatan di Oslo, oleh Berit Reiss-Andersen, ketua Jawatankuasa Hadiah Keamanan Nobel Norway.

“Zan. Zendegi. Azadi. Wanita. Kehidupan. Kebebasan,” Reiss-Andersen memulakan, menggunakan motto yang digunakan oleh penunjuk perasaan Iran yang beramai-ramai turun ke jalan sejak kematian Mahsa Amini berusia 22 tahun pada September 2022 ketika dalam tahanan polis setelah ditangkap kerana didakwa memakai tudungnya terlalu longgar.

Menyatakan pemilihan Mohammadi, Reiss-Andersen berkata: “Perjuangannya yang berani telah datang dengan kos peribadi yang besar. Secara keseluruhan, rejim telah menangkapnya 13 kali, menghukumnya 5 kali, dan menjatuhkan hukuman penjara ke atasnya sebanyak 31 tahun, dan 154 sebatan.” Dia menekankan bahawa Mohammadi masih berada dalam penjara pada saat itu juga.

Dalam kenyataan yang dihantar kepada New York Times, Mohammadi berkongsi reaksinya memenangi hadiah itu: “Sokongan global dan pengiktirafan terhadap advokasi hak asasi manusia saya menjadikan saya lebih bertekad, lebih bertanggungjawab, lebih bersemangat dan lebih penuh harapan,” katanya kepada penerbitan itu. “Saya juga berharap pengiktirafan ini menguatkan orang Iran yang memprotes untuk perubahan menjadi lebih kuat dan lebih teratur. Kemenangan sudah dekat.”

Siapakah Narges Mohammadi?

Mohammadi memulakan aktivisme reformasinya dalam kewartawanan tempatan, tetapi beliau paling dikenali dengan penglibatannya dalam Pusat Pembela Hak Asasi Manusia—yang diasaskan oleh penerima Hadiah Keamanan Nobel Shirin Ebadi—sejak 2003. Sebelum penangkapannya, beliau berkhidmat sebagai Naib Presiden organisasi hak asasi manusia tersebut. Mohammadi telah berulang kali ditangkap kerana kerjanya dalam membantu aktivis dan keluarga mereka yang dipenjarakan, dengan kes pertama bertarikh kembali ke 2011.

Selepas dibebaskan dengan jaminan pada 2013, Mohammadi mula berkempen untuk penghapusan hukuman mati di Iran. Iran adalah negara dengan pelaksanaan hukuman mati tertinggi yang diketahui tahun lalu, sebanyak 576, menurut laporan Amnesty International yang diterbitkan pada Mei.

Mohammadi kini menjalani beberapa hukuman yang berjumlah 12 tahun di penjara Evin Tehran yang terkenal. “Sebaik sahaja kembali ke penjara, beliau mula menentang penggunaan sistematik penyeksaan dan keganasan seksual terhadap banduan politik, terutamanya wanita, yang diamalkan di penjara Iran,” kata Reiss-Andersen.

Mohammadi telah memainkan peranannya dalam gerakan protes massa di Iran sejak kematian Amini, menganjurkan acara solidariti dengan banduan politik lain. Dia juga berjaya menyeludup keluar artikel yang diterbitkan dalam New York Times pada September, di mana dia menerangkan suasana penjara ketika berita protes sampai kepada mereka.

Menyimpulkan ucapannya, Reiss-Andersen berkata bahawa pemilihan Mohammadi juga mengiktiraf ratusan ribu penunjuk perasaan yang telah menentang rejim Iran. “Hanya dengan memeluk hak sama rata untuk semua, dunia dapat mencapai persaudaraan antara bangsa yang ingin Alfred Nobel promosikan,” katanya.

Mohammadi adalah wanita ke-19, dan wanita Iran kedua, yang memenangi Hadiah Keamanan Nobel.

Mohammadi telah dimasukkan dalam senarai pendek tahunan oleh Henrik Urdal, pengarah Institut Penyelidikan Keamanan Oslo, sebagai salah satu pilihan utamanya untuk hadiah tahun ini. “Kami gembira melihat seorang pembela hak asasi manusia memenangi hadiah tahun ini, dan ia adalah [yang] pertama dalam senarai pendek kami,” kata Urdal kepada TIME. “Kami berharap hadiah hari ini akan menghantar mesej yang jelas kepada pemimpin dunia termasuk Amerika Syarikat bahawa tekanan antarabangsa diperlukan untuk memperbaiki kehidupan gadis dan wanita di Iran.”

Senarai pendek Urdal, yang dikaji dengan teliti setiap tahun, juga menampilkan wartawan Afghanistan Mahbouba Seraj, aktivis hak tanah adat Victoria Tauli-Corpuz dan Juan Carlos Jintiach, Mahkamah Keadilan Antarabangsa, Kyaw Moe Tun dan Majlis Perundingan Kesatuan Kebangsaan Myanmar, dan kumpulan nirlaba Human Rights Data Analysis Group yang melacak pelanggaran hak asasi di seluruh dunia.

Hadiah tahun lalu dimenangi oleh aktivis hak asasi manusia dari Ukraine, Belarus, dan Rusia, dalam apa yang dilihat sebagai pengutukan terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Belarus Aleksandr Lukashenko.