Akhbar Phnom Penh Post yang meletakkan asas kepada era selepas Khmer Rouge di Phnom Penh, Cambodia akan berhenti terbit cetak

(SeaPRwire) –   PHNOM PENH, Cambodia (AP) — Phnom Penh Post, sebuah akhbar yang ditubuhkan pada 1992 sebagai usaha untuk menubuhkan semula kestabilan dan demokrasi selepas dekad peperangan dan ketidaktentuan, berkata pada Jumaat bahawa ia akan berhenti menerbitkan edisi cetak pada bulan ini, tamparan terbaru kepada media bebas negara yang semakin merosot.

Phnom Penh Post ditubuhkan sebagai akhbar dwibulanan bahasa Inggeris pada 1992. Ia kemudian menambah edisi bahasa Khmer, dan pada 2008 memulakan penerbitan harian.

Ia menulis dalam akaun media sosial bahawa ia akan berhenti menerbitkan edisi bahasa Inggeris dan Khmer menjelang 29 Mac, menyebut penurunan pendapatan iklan disebabkan oleh kemerosotan ekonomi berkaitan wabak, yang menambah kesukaran kewangan disebabkan oleh penyebaran media sosial dan teknologi baharu.

Walaupun tidak disebut dalam pengumuman itu, Ly Tayseng, CEO dan penerbit semasa Phnom Penh Post, mengesahkan dalam mesej teks kepada Associated Press bahawa ia akan terus menerbitkan secara dalam talian.

Kerajaan Perdana Menteri Hun Sen ketika itu menindas berat media bebas pada 2017. The Cambodia Daily, pesaing Phnom Penh Post, terpaksa ditutup apabila dikenakan bil cukai besar yang dirasakan disampaikan atas sebab-sebab politik.

Phnom Penh Post turut menghadapi tekanan politik kerana juga ketinggalan dalam pendapatan iklan, dan pada 2018 dijual oleh penerbit Australia kepada pelabur Malaysia yang secara meluas dianggap bertindak sebagai wakil kepentingan Parti Rakyat Kemboja yang memerintah. Beberapa kakitangan kanan meletak jawatan dan ia menghentikan kebanyakan liputan bebas agresif yang pernah menjadi ciri khasnya.

Phnom Penh Post ditubuhkan dengan modal kecil oleh Amerika Michael Hayes dan Kathleen O’Keefe sebagai usaha untuk pulih daripada kemusnahan yang dilakukan oleh pemerintahan kejam Khmer Rouge pada akhir 1970-an. Khmer Rouge masih menimbulkan ancaman ketenteraan sehingga lewat 1990-an, dan kebanyakan liputan awal memberi tumpuan kepada konflik itu, dibantu oleh kakitangan serantau dan kontraktor bebas.

Jurnalisme mereka berkembang, bersaing dengan The Cambodia Daily, ditubuhkan pada 1993 dan juga banyak diisi oleh muda Barat. Kedua-dua akhbar berkhidmat sebagai bentuk latihan untuk wartawan muda awal dalam kerjaya mereka.

Phnom Penh Post, yang tidak pernah sangat untung, dijual oleh pengasasnya kepada kumpulan media Australia pimpinan pada 2008. Ketika itu, semua media bebas datang di bawah tekanan semakin meningkat kerana Perdana Menteri Hun Sen dan Parti Rakyat Kemboja mengeratkan cengkaman kuasa mereka dan cuba menyekat kebanyakan pengkritik. Hun Sen meletak jawatan tahun lepas selepas 38 tahun sebagai perdana menteri dan digantikan oleh anaknya, Hun Manet.

Tahun lepas, salah satu daripada sedikit media bebas yang tinggal di Kemboja, stesen radio Suara Demokrasi, berhenti operasi selepas Hun Sen mengarahkan penutupannya atas dakwaan menfitnah anaknya dalam satu cerita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.