Akar Amerika Syarikat Gerakan Pengganas Tempatan Pertama

Pada musim gugur 1866, di bandar Pulaski yang letih akibat perang di Tennessee, kumpulan belia Confederate yang bosan telah mencipta satu cara baru untuk menghibur diri dengan membentuk persatuan berpakaian hantu yang dipanggil Ku Klux Klan, satu nama yang dicipta mereka yang difikir akan kedengaran misteri dan menarik perhatian. Walaupun kebanyakan aktiviti mereka tidak berbahaya pada mulanya, mereka juga “menghibur” diri dengan menakut-nakutkan orang bebas tempatan dengan aksi mengancam. Kemudian mereka menyedari potensi sinis Klan, menukarnya menjadi senjata perang untuk menakutkan orang Hitam yang baru berkuasa dan sekutu kulit putih mereka, memusnahkan sistem dua parti yang sedang berkembang di Selatan, dan menggagalkan Pelaksanaan yang baru dilancarkan. Mereka sedang mencipta gerakan pengganas pertama Amerika.

Di bawah bekas jeneral Nathan Bedford Forrest, Klan dengan cepat merebak merentasi bekas Konfederasi. Walaupun Klan secara nominal hierarki, kohort Forrest nampaknya mengamalkan sedikit kawalan terus di luar Tennessee. Forrest sendiri bagaimanapun, nampaknya berfungsi sebagai Johnny Appleseed reaksioner, menabur biji-biji pemberontakan ketika beliau berkelana rantau itu di bawah tutup sebagai ejen insurans, diduga mengenal pasti komander tempatan yang bersedia dan meninggalkan biji-biji “dens” atau “klans” baru dalam kejatuhan beliau.

Walaupun secara amalan mereka beroperasi secara bebas, dens amalan berkongsi perlembagaan serupa yang menuntut kerahsiaan mutlak dan taat setia. Selama lima tahun, dengan kekebalan hampir mutlak, kumpulan penunggang malam Klan menyiksa, menyiksa dan menggantung orang politik aktif lelaki Hitam, mengrogol isteri mereka, menembak anak-anak mereka, membakar sekolah Hitam, dan mengancam pengundi Republikan. Di banyak kawasan, Klan berfungsi sebagai tangan tentera rahsia parti Demokratik, yang dengan keras menentang semua aspek Pelaksanaan. Di sesetengah kaunti lebih separuh penduduk lelaki kulit putih menyertai Klan, termasuk elit tempatan dan pegawai awam.

Di mana Klan menunggang, mahkamah dicemari, juri diancam, dan saksi terlalu takut memberi keterangan terhadap jenayah Klan. Tentera Persekutuan tersebar terlalu nipis untuk menawarkan banyak perlindungan-hanya kira-kira 12,000 ditempatkan di Selatan menjelang 1870-dan kebanyakannya dilarang bertindak terhadap Klan di mana undang-undang sivil teori berkuat kuasa.

Pegawai awam yang berani menentang Klan mengambil nyawa mereka dalam tangan. Pemimpin tempatan Hitam adalah mangsa utama. Antaranya ialah Wyatt Outlaw-nama keluarga biasa di kawasannya-seorang veteran tentera Kesatuan Hitam, tukang kayu bebas dan ahli majlis bandar yang dipilih yang ditarik dari rumahnya dalam piyama oleh Klansmen berpakaian dan dengan berani digantung di hadapan mahkamah Daerah Alamance, di Carolina Utara. Satu lagi ialah Jim Williams, dari Daerah York, Carolina Selatan, yang dibunuh dengan kejam kerana menganjurkan syarikat militia Hitam yang disahkan negeri untuk pertahanan diri terhadap Klan. Secara keseluruhannya, sekurang-kurangnya 2,000 mangsa, dan mungkin banyak lagi, dibunuh di negeri-negeri bekas Konfederasi antara 1865 dan 1876, kebanyakannya oleh Klan. Menjelang 1870, keganasan Klan menjadi begitu meluas sehingga mengancam untuk melumpuhkan kerajaan Pelaksanaan berasaskan kaum di semua peringkat. Di seluruh banyak bahagian Selatan, Kemenduaanbelas dan Kemlimabelas Amendemen secara berkesan dibatalkan oleh senjata Klan.

Tindakan berani oleh Kongres dan Presiden Ulysses S. Grant akhirnya memaksa Klan berundur. Radikal Kongres-iaitu, penyokong hak Hitam-mengumpul majoriti untuk meluluskan tiga Akta Penegakan yang mentakrifkan pelanggaran Amendemen Keempatbelas sebagai jenayah persekutuan. Jawatankuasa bersama Kongres mengelilingi Selatan mengambil keterangan daripada beratus-ratus mangsa Klan, akhirnya menghasilkan laporan menakjubkan tiga belas jilid yang mendokumenkan terperinci kempen pengganasan terancang Klan. Dengan undang-undang baru di tangan, Grant menghantar 1,000 tentera ke pusat pemberontakan Klan di upcountry Carolina Selatan, untuk memecahkan Klan di tanah airnya. Lebih banyak tentera dikerahkan di tempat lain di Selatan juga. Biasa menakutkan orang tidak bersalah dan tidak bersenjata, Klan runtuh. Kekebalan mereka hilang, beribu-ribu Klansmen menyerah diri. Beratus-ratus dihukum, walaupun jauh kurang daripada yang diharapkan oleh peguam negara persekutuan, disebabkan oleh had kewangan dan kekurangan tenaga Jabatan Keadilan.