Akademi Sweden Sahkan Pemenang Hadiah Nobel Kimia Selepas Kebocoran

Pemenang Hadiah Nobel dalam Kimia untuk tiga penyelidik titik kuantum

Penerima anugerah Hadiah Nobel dalam Kimia tahun ini telah diumumkan secara rasmi, beberapa jam selepas nama mereka bocor dalam apa yang kelihatan seperti e-mel yang dihantar secara tidak sengaja.

Para pemenang, atas pencapaian dalam bidang nanoteknologi, ialah Moungi G. Bawendi dari Institut Teknologi Massachusetts, Louis E. Brus dari Universiti Columbia dan Alexei I. Ekimov bekas dari syarikat penyelidikan Nanocrystals Technology Inc., menurut Akademi Sains Diraja Sweden.

Ketiga-tiga mereka akan berkongsi anugerah 11 juta krona ($1 juta), kata akademi itu.

Hadiah ini “memberi penghargaan atas penemuan dan pembangunan titik kuantum, zarah nano yang begitu kecil sehingga saiznya menentukan sifat mereka,” kata akademi pada hari Rabu. “Komponen terkecil nanoteknologi ini kini menyebarkan cahaya mereka dari televisyen dan lampu LED, dan juga dapat membimbing pakar bedah ketika mereka menanggalkan tisu tumor, antara banyak perkara lain.”

Bawendi dilahirkan di Perancis, Brus di Ohio, dan Ekimov di bekas Soviet Union.

Nama mereka terbongkar dalam pesanan e-mel yang dihantar pada pagi Rabu, sebelum jawatankuasa secara rasmi memutuskan para pemenang. Jurucakap yang dihubungi oleh Bloomberg mengesahkan e-mel telah dihantar, dan menambah bahawa akademi pada masa itu belum membuat keputusan mengenai anugerah tersebut. Pegawai merancang untuk menyiasat apa yang berlaku, katanya.

Kerahsiaan mengenai hadiah paling dicari dalam sains biasanya dipatuhi dengan ketat, walaupun pada 2018 media tempatan melaporkan bahawa siasatan mendapati seorang ahli jawatankuasa telah mendedahkan nama penerima anugerah kepada suaminya. Siasatan itu berikutan skandal yang menyebabkan penarikan hadiah kesusasteraan pada tahun itu.

Hadiah tahunan untuk pencapaian dalam fizik, kimia, perubatan, kesusasteraan dan keamanan ditubuhkan dalam wasiat Alfred Nobel, pencipta Sweden bagi dinamit, yang meninggal dunia pada 1896. Hadiah dalam bidang sains ekonomi ditambah oleh bank pusat Sweden pada 1968.

Para penerima anugerah diumumkan sehingga 9 Oktober di Stockholm, kecuali hadiah keamanan, yang penerimanya dipilih oleh Jawatankuasa Hadiah Keamanan Nobel Norway di Oslo.

—Dengan bantuan daripada Anton Wilen.