Ahli Parlimen Minnesota Rep. Dean Phillips Mengisytiharkan Cabaran Perdana Terhadap Presiden Biden, Kata Demokrat Perlu Fokus Pada Masa Depan

Dean Phillips meninggalkan Capitol AS di Washington, DC, pada 02 Februari 2023.

Selama berbulan-bulan, Dean Phillips telah meminta cabaran primer Demokratik terhadap Presiden Joe Biden. Dia tidak mendapat minat awam daripada gabenor, ahli perundangan, dan calon alternatif yang mungkin.

Pada hari Jumaat, ahli kongres Minnesota itu akan akhirnya menyertai perlumbaan tersebut.

Phillips berusia 54 tahun itu telah menetapkan pengumuman kempen pada pagi Jumaat di dewan negeri New Hampshire di Concord. Apabila ditanya oleh CBS News dalam temubual yang dimuat naik pada Khamis malam jika beliau bertanding untuk presiden, Phillips menjawab: “Saya bertanding. Saya perlu melakukannya.”

“Saya fikir Presiden Biden telah melakukan kerja yang hebat untuk negara kita,” katanya. “Tetapi ini bukan tentang masa lalu. Pilihan raya ini tentang masa depan.”

Walaupun Phillips sangat tidak mungkin menewaskan Biden, perlumbaan itu akan menawarkan cabaran simbolik kepada Demokrat kebangsaan yang cuba memproyeksikan idea bahawa tiada sebab untuk meragui kebolehan Biden – walaupun ramai Amerika mempersoalkan sama ada Biden berusia 80 tahun sepatutnya berkhidmat untuk penggal lagi.

Kempen pemilihan semula Biden dan Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat enggan menangani kemungkinan perlumbaan Phillips. Tetapi setiausaha akhbar Putih Rumah, Karine Jean-Pierre, menegaskan rekod undian Phillips dan berkata, “Kami menghargai sokongan hampir 100% Kongresman terhadap presiden ini.”

Buckley jauh lebih bersemangat tentang Biden minggu ini, dengan berkata presiden itu akan dengan mudah merampas primer negerinya walaupun dia tidak akan bertanding secara rasmi di dalamnya, memerlukan kempen tulisan tangan.

Dan ketika spekulasi meningkat minggu ini tentang acara New Hampshire, Biden merancang untuk pergi minggu depan ke negeri Phillips untuk acara rasmi dan kutipan dana.

Biden lama memposisikan dirinya sebagai yang paling layak untuk menewaskan Donald Trump sekali lagi selepas kemenangan 2020-nya, dan pemimpin Demokrat teratas telah berbaris di belakangnya sambil juga memposisikan diri mereka untuk perlumbaan primer masa depan.

Phillips sudah melepasi tarikh akhir untuk memasuki primer Nevada dan kurang dikenali secara kebangsaan. Tetapi beliau mendakwa Biden mungkin tidak dapat menewaskan Trump sekali lagi, dengan berkata kajian menunjukkan “kita akan berhadapan dengan kecemasan bulan November depan.”

Cabaran primer New Hampshire mempunyai sejarah mencederakan presiden yang bertugas.

Pada 1968, seorang lagi orang Minnesota, Senator Demokrat Eugene McCarthy, membina kempennya menentang Perang Vietnam dan menduduki tempat kedua dalam primer negeri itu, membantu mendorong Presiden Lyndon Johnson untuk tidak bertanding penggal kedua. Cabaran Senator Massachusetts Ted Kennedy terhadap Presiden Jimmy Carter dan perlumbaan Pat Buchanan terhadap Presiden George HW Bush gagal, tetapi Carter dan Bush akhirnya hilang dalam pilihan raya semula mereka.

Pengaruh negeri itu terhadap Demokrat telah dikurangkan tahun ini oleh perubahan yang dirangka oleh Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat atas desakan Biden.

Takwim Demokrat baru meletakkan Carolina Selatan memimpin undian primer presiden pada 3 Februari dan Nevada tiga hari kemudian. New Hampshire enggan mematuhi, dengan mengutarakan undang-undang negeri yang menyatakan primernya mesti menjadi yang pertama, dan merancang primer sebelum Carolina Selatan.

Steve Shurtleff, bekas speaker Dewan Perwakilan Rakyat New Hampshire yang telah menjauhkan diri daripada Biden, berkata beliau telah bercakap dua kali dengan Phillips dan percaya kongresmen itu mungkin menarik minat sesetengah Demokrat dan bebas yang boleh memilih untuk mengundi dalam primer.

“Saya suka Biden dan mempunyai banyak hormat kepadanya. Tetapi saya kecewa bahawa beliau dan Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat telah cuba mengambil alih primer kami,” kata Shurtleff. “Ia bukan bahawa saya mahu melihat Joe kalah. Ia bahawa saya mahu melihat primer kami menang.”

Tetapi Terry Shumaker, bekas ahli Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat dari New Hampshire dan penyokong Biden berpengalaman, berkata beliau menjangka presiden itu akan dengan mudah merampas negeri sebagai pilihan tulisan tangan. Shumaker mengingati pergi dari rumah ke rumah untuk Eugene McCarthy pada 1968, tetapi tidak melihat Phillips mendapat sambutan serupa.

“Saya tidak sedar mengenai mesejnya,” katanya. “Untuk berjaya dalam primer New Hampshire, anda perlu mempunyai mesej.”

Tiada debat primer yang dijadualkan, menurut Jawatankuasa Kebangsaan Demokrat. Satu-satunya Demokrat lain yang bertanding dalam primer 2024 ialah penulis buku bantuan diri Marianne Williamson. Aktivis anti-vaksin Robert Kennedy Jr. mengumumkan minggu ini beliau bertanding sebagai bebas.

Phillips adalah salah seorang ahli Kongres yang paling kaya dan pewaris syarikat penapis Phillips Distilling yang memegang jenama vodka dan schnapps utama, yang pernah berkhidmat sebagai presidennya tetapi juga menjalankan pembuat gelato Talenti. Datuk neneknya ialah Pauline Phillips terkenal dengan nama penasihat surat “Dear Abby”.

Menunggangi trak gelato adalah titik pusat kempen Dewan pertamanya pada 2018, apabila Phillips menewaskan Erik Paulsen dari Parti Republikan selama lima penggal. Walaupun daerahnya di Minneapolis dan sekitarnya yang agak kaya telah menjadi lebih Demokrat, Phillips telah menekankan bahawa dia adalah seorang penengah yang fokus kepada pengundi pinggir bandar.

“Demokrat memberitahu saya bahawa mereka mahu tidak mahkota, tetapi mereka mahu persaingan,” kata Phillips dalam temu bual dengan CBS pada Ogos. Beliau menambah ketika itu bahawa “Demokrat bawah 30 tahun mahu alternatif” dan “jika kita tidak mempedulikan panggilan itu, malu kepada kita. Dan akibatnya, saya percaya, akan menjadi memalukan.”

Ini bukan barisan argumentasi baru baginya. Apabila pertama kali sampai ke Kongres, Phillips bercakap tentang keperluan “generasi baru” Demokrat untuk menggantikan Ketua Dewan Nancy Pelosi dan kecewa apabila tiada seorang pun muncul. Beliau kemudian memuji Pelosi sebagai “salah seorang ketua dewan yang paling berjaya sepanjang masa.”

Masih, beliau bukan satu-satunya yang menyuarakan kebimbangan sekarang. Satu kajian AP-NORC yang dikeluarkan pada Ogos mendapati perkataan yang paling kerap dikaitkan dengan Biden ialah “tua” dan “keliru.” Hampir 70% Demokrat dan 77% orang dewasa Amerika berkata mereka fikir Biden terlalu tua untuk empat tahun lagi. Kajian yang sama mendapati responden paling kerap menggambarkan Trump sebagai “rasuah” dan “tidak jujur.”

Leslie Blanding, seorang guru pensiunan dan Demokrat dari Bow, New Hampshire, berkata beliau tidak mengenali Phillips tetapi “sangat bercampur aduk” sama ada Biden perlu dihadapi cabaran primer.

“Saya fikir Biden terlalu tua. Saya fikir daripada awal, dia sepatutnya mula mencari orang untuk menggantikannya, dan dia tidak berbuat demikian,” kata Blanding, 75 tahun. “Tetapi saya fikir dia kelihatan satu-satunya yang berada dalam kedudukan yang kuat untuk menewaskan Trump atau siapa pun.”

Weissert melaporkan dari Washington. Penulis Politik Kebangsaan AP Steve Peoples di New York dan Penulis Berkaitan Associated Press Steve Karnowski di Minneapolis menyumbang kepada laporan ini.