Ahli Parlimen Eropah menuntut siasatan ke atas dakwaan penipuan undi yang didakwa di Serbia

(SeaPRwire) –   ahli parlimen menyeru supaya diadakan siasatan bebas terhadap dakwaan penipuan undi yang berlaku di Serbia dan meminta supaya dana EU dipotong jika pihak berkuasa di Belgrade gagal bekerjasama dengan siasatan itu atau didapati terlibat dalam ketidakteraturan pilihan raya.

Parti Progresif Serbia Presiden populis Serbia Aleksandar Vučić memenangi pilihan raya parlimen dan perbandaran pada Disember 17, memenangi 129 kerusi daripada 250 kerusi dewan perhimpunan.

Misi pemantauan undi yang ditubuhkan oleh pertubuhan hak asasi antarabangsa dalam laporan awal awal mendapati pilihan raya itu “dicemari oleh retorik keras, biasa, tekanan terhadap pekerja sektor awam dan penyalahgunaan sumber awam.”

Ketidakteraturan serius termasuk kes didakwa penipuan undi dan memasukkan kotak undi secara berlebihan, menurut Pertubuhan untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah dan Dewan Perhimpunan Majlis Eropah, yang tidak menjadi sebahagian daripada EU, dan Parlimen Eropah.

Dalam resolusi, diluluskan dalam undian 461-53 dengan 43 penahanan, ahli parlimen mencatat dengan “kebimbangan serius” bahawa bukti yang dikumpulkan oleh pemerhati menunjukkan ketidakteraturan itu “mungkin memberi kesan secara kritikal” ke atas keputusan undian, terutamanya di ibu negara Belgrade, dan “mengancam kesahan” pilihan raya.

Resolusi itu menyeru “siasatan bebas oleh pakar undang-undang antarabangsa yang dihormati dan institusi” terhadap semua pilihan raya, dengan “perhatian khusus” difokuskan kepada apa yang berlaku di Belgrade.

Ahli parlimen menyeru “penangguhan pembiayaan EU berdasarkan pelanggaran serius ke atas kedaulatan undang-undang berkaitan dengan pilihan raya Serbia,” sekiranya pihak berkuasa mengabaikan dapatan siasatan atau didapati terlibat secara langsung dalam penipuan undi.

Resolusi itu telah menggusarkan Perdana Menteri Serbia Ana Brnabić.

“Saya sukar menggambarkan sejauh mana resolusi Parlimen Eropah adalah skandal,” kata Brnabić, dan dia mengutuk pegawai pembangkang kerana bepergian ke dewan perundangan EU untuk melobi resolusi itu mengambil kedudukan keras.

“Mereka mahu MEP (ahli Parlimen Eropah) menyenaraikan rakyat kami, supaya rakyat Serbia menjelaskan kepada mereka, dan saya bertanya bagaimana mereka boleh mempunyai hak untuk menghina rakyat Serbia dengan cara ini,” kata Brnabić. “Malu kepada mereka.”

Resolusi, diluluskan semasa sidang pleno di , tidak mengikat tetapi ia merupakan satu lagi pernyataan rasmi kebimbangan tentang Vučić dan partinya. Tali hubungan Vučić dengan Presiden Rusia Vladimir Putin dan kegagalannya menguatkuasakan sanksi EU terhadap Moscow telah mengecewakan ramai.

Serbia merupakan calon untuk menyertai Kesatuan Eropah beranggotakan 27 negara, dan resolusi Khamis menekankan bahawa perbincangan keanggotaan Serbia “hanya akan maju jika negara itu membuat kemajuan signifikan terhadap reformasi berkaitan EU.”

Pada Selasa, Dewan Negara Serbia mengadakan sidang pembukaan yang tegang apabila nasionalis pemerintah mengabaikan laporan tentang penipuan undi dan ketidakteraturan lain.

Apabila bermula, ahli parlimen pembangkang berkumpul di sekeliling podium pengerusi, bersenandung, menghentak dan memegang tanda yang membaca “Anda Mencuri Pilihan Raya.” Yang lain pula memegang gambar Vučić dengan keterangan yang membaca “Bos Mafia.”

Penyokong parti pemerintah memaparkan sepanduk besar mengutuk pembangkang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.