Ahli Parlimen Eropah meluluskan undang-undang kecerdasan buatan terkemuka dunia

(SeaPRwire) –   memberi kelulusan muktamad kepada undang-undang kecerdasan buatan blok 27 negara itu Rabu, meletakkan peraturan pemimpin dunia mengenai subjek ini di landasan untuk berkuat kuasa lebih kemudian tahun ini.

Ahli-ahli parlimen Parlimen Eropah mengundi dengan besar kemenangan menyokong Akta Kecekapan Buatan, lima tahun selepas peraturan dicadangkan buat kali pertama. Akta Kecekapan Buatan dijangka bertindak sebagai tanda jalan global bagi kerajaan lain yang bergelut bagaimana untuk mengawal selia .

“Akta Kecekapan Buatan telah menolak masa depan AI ke arah manusia, ke arah di mana manusia berada dalam kawalan teknologi dan di mana ia – teknologi itu – membantu kita memanfaatkan penemuan baru, pertumbuhan ekonomi, kemajuan masyarakat dan melonggarkan potensi manusia,” Dragos Tudorache, ahli perundangan Romania yang merupakan pemimpin perundingan Parlimen mengenai draf undang-undang, kata sebelum undian.

Syarikat teknologi besar secara umumnya menyokong perlunya mengawal selia AI sambil mendesak agar sebarang peraturan berfungsi menguntungkan mereka. Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman menimbulkan kekecohan kecil tahun lalu apabila mencadangkan pembuat ChatGPT boleh menarik diri dari Eropah jika tidak dapat mematuhi Akta Kecekapan Buatan – sebelum menarik balik kata-katanya bahawa tiada rancangan untuk meninggalkan.

Ini adalah pandangan mengenai set pertama peraturan kecerdasan buatan di dunia:

BAGAIMANA AKTA KECAKAPAN BUATAN BERFUNGSI?

Seperti banyak peraturan EU, Akta Kecekapan Buatan pada mulanya bertujuan untuk bertindak sebagai undang-undang keselamatan pengguna, mengambil “pendekatan berasaskan risiko” kepada produk atau perkhidmatan yang menggunakan kecerdasan buatan.

Semakin berisiko aplikasi AI, semakin banyak pemeriksaannya. Kebanyakan besar sistem AI dijangka berisiko rendah, seperti sistem pengesyoran kandungan atau penapis spam. Syarikat boleh memilih untuk mengikuti keperluan sukarela dan kod amalan.

Penggunaan berisiko tinggi AI, seperti dalam perubatan atau infrastruktur kritikal seperti air atau rangkaian elektrik, menghadapi keperluan lebih ketat seperti menggunakan data berkualiti tinggi dan memberikan maklumat jelas kepada pengguna.

Beberapa penggunaan AI dilarang kerana dianggap membawa risiko tidak dapat diterima, seperti sistem penarafan sosial yang mengawal bagaimana orang berkelakuan, beberapa jenis polis mengintip muka di tempat awam menggunakan sistem pengenalpastian biometrik jarak jauh berkuasa AI.

Penggunaan lain yang dilarang termasuk polis mengintip muka di tempat awam menggunakan sistem pengenalpastian biometrik jarak jauh berkuasa AI, kecuali jenayah serius seperti penculikan atau pengganas.

BAGAIMANA DENGAN AI PENGHASIL?

Draf awal undang-undang memberi tumpuan kepada sistem AI yang menjalankan tugas yang terhad kepada sempit, seperti meneliti resume dan permohonan pekerjaan. Kenaikan menakjubkan model AI tujuan am secara umum, ditunjukkan oleh ChatGPT OpenAI, menyebabkan penyusun undang-undang EU bergegas mengikuti perkembangan.

Mereka menambah peruntukan untuk model AI penghasil umum, teknologi di sebalik yang boleh menghasilkan respon, imej dan lebih yang unik dan nampak hidup.

Pembangun model AI tujuan am umum – dari syarikat permulaan Eropah kepada OpenAI dan Google – akan perlu memberikan ringkasan terperinci tentang teks, gambar, video dan data lain di internet yang digunakan untuk melatih sistem serta mengikuti undang-undang hak cipta EU.

Imej, video atau audio AI dihasilkan yang meniru orang, tempat atau peristiwa sedia ada mesti dilabel sebagai dipermainmanipulasi secara buatan.

Terdapat pemeriksaan tambahan untuk model AI terbesar dan paling kuat yang membawa “risiko sistemik”, termasuk GPT4 OpenAI – sistem paling maju mereka – dan Gemini Google.

EU mengatakan ia bimbang bahawa sistem AI berkuasa ini boleh “menyebabkan kemalangan serius atau disalahgunakan untuk serangan siber jangkauan luas.” Mereka juga bimbang AI penghasil boleh menyebarkan “sikap merosakkan” di merata banyak aplikasi, mempengaruhi banyak orang.

Syarikat yang menyediakan sistem ini akan perlu menilai dan mengurangkan risiko; melaporkan sebarang insiden serius, seperti kegagalan yang menyebabkan kematian seseorang atau kerosakan kesihatan atau harta yang serius; meletakkan langkah-langkah keselamatan siber; dan mendedahkan berapa banyak tenaga model mereka gunakan.

ADAKAH PERATURAN EROPA MEMPENGARUHI SELEBIH DUNIA?

Brussels mula mencadangkan peraturan AI pada 2019, mengambil peranan global yang biasa dalam meningkatkan pengawasan industri baru, manakala kerajaan lain bergegas mengikut perkembangan.

Di AS, Presiden Joe Biden menandatangani perintah eksekutif menyeluruh mengenai AI pada Oktober yang dijangka disokong oleh undang-undang dan persetujuan global. Sementara itu, ahli perundangan di sekurang-kurangnya tujuh negeri AS sedang bekerja pada undang-undang mereka sendiri.

Presiden China Xi Jinping telah mencadangkan Inisiatif Tadbir Urusan AI Globalnya untuk penggunaan AI yang adil dan selamat, dan pihak berkuasa telah mengeluarkan “langkah sementara” untuk menguruskan AI penghasil, yang terpakai kepada teks, gambar, audio, video dan kandungan lain dihasilkan untuk orang di dalam China.

Negara-negara lain, dari Brazil ke Jepun, serta kumpulan global seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kumpulan Tujuh negara perindustrian, sedang bergerak untuk menyusun pagar pengawalan AI.

APA YANG BERLAKU SELEPAS INI?

Akta Kecekapan Buatan dijangka menjadi undang-undang rasmi Mei atau Jun, selepas beberapa formaliti terakhir, termasuk restu dari negara-negara ahli EU. Peruntukan akan mula berkuat kuasa secara berperingkat, dengan negara-negara dikehendaki untuk melarang sistem AI larangan enam bulan selepas undang-undang berkuat kuasa.

Peraturan untuk sistem AI tujuan am seperti bot percakapan akan mula digunakan setahun selepas undang-undang berkuat kuasa. Menjelang pertengahan 2026, set lengkap peraturan, termasuk keperluan untuk sistem berisiko tinggi, akan berkuat kuasa.

Berhubung penguatkuasaan, setiap negara akan menubuhkan pengawas AI sendiri, di mana rakyat boleh memfailkan aduan jika mereka berfikir mereka menjadi mangsa pelanggaran peraturan. Sementara itu, Brussels akan mewujudkan Pejabat AI bertugas menguatkuasakan dan memantau undang-undang untuk sistem AI tujuan am.

Pelanggaran Akta Kecekapan Buatan boleh menarik denda sehingga 35 juta euro (38 juta dolar) atau 7% pendapatan global syarikat.

Ini bukan kata terakhir Brussels mengenai peraturan AI, kata ahli perundangan Itali Brando Benifei, pemimpin kerja Parlimen mengenai undang-undang itu. Lebih undang-undang berkaitan AI mungkin akan datang selepas pilihan raya musim panas, termasuk di bidang seperti AI di tempat kerja yang sebahagian daripada undang-undang baru ini meliputi, katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.