Ahli Parlimen British menyeru untuk membenarkan warganegara menukar jantina selepas kematian

(SeaPRwire) –   Seorang ahli parlimen UK mendesak undang-undang yang membenarkan orang transgender menukar jantina mereka yang diiktiraf secara sah kepada jantina identiti gender selepas kematian.

memanggil supaya Akta Pengenalan Gender Britain 2004 dipinda untuk membenarkan perubahan jantina selepas kematian pada akhir Januari.

“Soalanku mengikuti petisyen baru-baru ini yang disokong ramai pengundi saya, mengenai pindaan Akta Pengenalan Gender,” kata Nichols kepada The Telegraph dalam temu bual.

“Asal petisyen itu ialah pembunuhan pengundi saya Brianna Ghey, yang hidupnya secara kejam dipotong sebelum dia cukup umur untuk mendapat pengiktirafan undang-undang yang sah mengenai siapa dia dan bagaimana dia akan diingati oleh keluarga, kawan dan masyarakat kami,” tambahnya.

“Pada masa itu, Kerajaan berkata mereka tidak percaya sebarang pembaharuan perlu, tetapi ia adalah sesuatu yang saya teruskan dengan pengundi saya dan akan teruskan dengan Kerajaan secara bersesuaian supaya pilihan ini boleh tersedia kepada keluarga berkabung jika mereka mahu,” katanya.

Ghey ditikam dengan pisau memburu 28 kali di kepala, leher, dada dan belakangnya pada siang hari selepas diperdaya ke taman di bandar Warrington pada 11 Februari 2023. Polis tidak percaya insiden itu bermotifkan kebencian terhadap transgender, bagaimanapun.

Pelaku, Scarlett Jenkinson dan Eddie Ratcliffe, melakukan jenayah itu untuk “kesenangan” dan “haus membunuh,” kata polis.

Para defendan menafikan membunuh Brianna dan menyalahkan antara satu sama lain atas pembunuhan berbahaya itu. Tidak diketahui sama ada salah seorang atau kedua-duanya yang menggunakan pisau itu. Tiada seorang pun daripada mereka pernah mengalami masalah dengan polis sebelum ini. Kedua-dua mereka didapati bersalah oleh juri bulan lepas berikutan

Perbicaraan itu mendengar bahawa para defendan itu bijak dan mempunyai fasisinasi terhadap keganasan, penyiksaan dan pembunuh bersiri.

Pasangan itu merancang serangan itu selama berminggu-minggu, terperinci dalam rancangan tulisan tangan dan mesej telefon yang dijumpai oleh detektif. Mereka juga pernah membincangkan membunuh orang lain, yang menyebabkan polis awal dalam siasatan menolak motif kebencian terhadap transgender di sebalik pembunuhan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.