Ahli Parlimen British akan meletak jawatan kerana dakwaan penderaan dan ancaman maut kerana retorik pro-Israel

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen Konservatif telah mengatakan pada hari Khamis bahawa beliau akan meletak jawatan apabila pilihan raya dipanggil lebih kemudian tahun ini kerana salah guna dan ancaman maut yang dikatakannya berkaitan dengan sokongannya terhadap Israel.

Mike Freer mengatakan serangan kebakaran ke atas pejabatnya pada bulan Disember adalah “helai terakhir.”

Beliau memberitahu BBC bahawa apabila orang memasuki politik, “kita agaknya bersetuju untuk itu, kita mengambilnya di dagu. … Tetapi ia tidak adil kepada keluarga kita.”

Freer mewakili kawasan Finchley dan Golders Green London, yang mempunyai populasi Yahudi yang besar.

Freer mengatakan beliau telah menerima ancaman maut daripada kumpulan bernama Muslims Against Crusades dan mula memakai rompi anti-peluru selepas mengetahui pejabatnya telah diperhatikan oleh Ali Harbi Ali, penyokong kumpulan yang menikam Ahli Parlimen Konservatif David Amess sampai mati pada tahun 2021.

Amess adalah ahli parlimen Britain kedua yang dibunuh dalam dekad terakhir. Ahli Parlimen Buruh Jo Cox dibunuh pada tahun 2016 oleh penyerang kanan jauh.

Pesuruhspeak Rishi Sunak, Max Blain, berkata salah guna dan ancaman yang ditujukan kepada Freer adalah “serangan ke atas demokrasi British.”

Speaker Dewan Rakyat, Lindsay Hoyle, mendesak ahli parlimen untuk menjadi teladan dan “menurunkan suhu” perdebatan mereka yang sering kali panas.

“Orang akan memantulkan bagaimana kita melayani satu sama lain, dan itulah sebabnya saya mahu kita mempunyai politik yang lebih baik di dalam Dewan,” kata Hoyle kepada Sky News.

Seorang lelaki dan wanita muncul di mahkamah pada hari Khamis berhubung serangan kebakaran ke atas pejabat Freer. Mereka dijadualkan berdiri di mahkamah lebih kemudian tahun ini. Polis mengatakan mereka tidak menangani serangan itu sebagai .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.